Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Καναδάς: Ομαλοποιείται η κατάσταση στο Φορτ ΜακΜάρεϊ

Καναδάς: Ομαλοποιείται η κατάσταση στο Φορτ ΜακΜάρεϊ


Χιλιάδες κάτοικοι του Φορτ ΜακΜάρεϊ επέστρεψαν σήμερα στα σπίτια τους, ανακουφισμένοι και χαρούμενοι που γύρισαν στην Αλμπέρτα, την πόλη του δυτικού Καναδά που άρον άρον εγκατέλειψαν πριν από έναν μήνα με τον φόβο μήπως χάσουν τη ζωή τους στις φλόγες μιας τεράστιας δασικής πυρκαγιάς.

Η αστυνομία άνοιξε τα ξημερώματα, τρεις ώρες νωρίτερα απ' ό, τι είχε ανακοινωθεί, την εθνική οδό που οδηγεί στο Φορτ ΜακΜάρεϊ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Μια τεράστια καναδική σημαία κυμάτιζε ανάμεσα στις σκάλες δύο πυροσβεστικών οχημάτων που είχαν σταθμεύσει σε γέφυρα. Από εκεί πέρασαν περίπου 3.000 αυτοκίνητα που ανέβαιναν από τον νότο, όπου είχαν βρει καταφύγιο.
Μέσα στην πόλη, αφίσες με δεκάδες ενθαρρυντικά μηνύματα είχαν αναρτηθεί από τον δήμο: "Μαζί θα ανοικοδομήσουμε", "Να είστε προσεκτικοί", "Είμαστε εδώ, είμαστε δυνατοί".

"Θα είμαστε μαζί σας κάθε στιγμή", υποσχέθηκε χθες ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μιλώντας στους κατοίκους αυτής της πόλης, που είναι η καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Καναδά, και ακόμη μοιάζει με πόλη-φάντασμα.

Οι δρόμοι, παραδοσιακά γεμάτοι από δεκάδες μικρά φορτηγά, τώρα ήταν άδειοι. Αν και αναμένονταν 15.000 άνθρωποι, μόνο "7.500 έχουν φθάσει", δήλωσε η Ρέιτσελ Νότλεϊ, επικεφαλής της κυβέρνησης της Αλμπέρτα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την δήμαρχο.

Για τους κατοίκους αυτούς, τα συναισθήματα της επιστροφής είναι ανάμικτα, πόνος μπροστά στην εικόνα της καταστροφής σε γειτονιές που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες, χαρά διότι επιστρέφουν στις εστίες τους.

Εδώ κι εκεί, ψυγεία με σαπισμένα τρόφιμα, είχαν μεταφερθεί έξω από τα σπίτια, πάνω στα πεζοδρόμια.
Κοντά σε ένα κάμπινγκ, όπου παραμένουν απανθρακωμένοι σκελετοί γιγάντιων τροχόσπιτων, ελάφια χοροπηδούν ήρεμα, εξοικειωμένα στην ηρεμία που επικρατεί εδώ και ένα μήνα.

Λίγο πιο μακριά, ένας κάτοικος άδειαζε το αυτοκίνητό του μπροστά από το σπίτι του που είχε μείνει άθικτο. Άλλος διαπίστωνε έκπληκτος και πανευτυχής ότι οι φλόγες είχαν σταματήσει σε ελάχιστη απόσταση από το μικρό του σπίτι.

«Θα πρέπει να εργαζόμαστε για χρόνια»

Μετά την εντολή για εκκένωση της πόλης στις 3 Μαΐου, απέναντι στην απειλητική πυρκαγιά στο αρκτικό δάσος που περιβάλλει την πόλη, οι κάτοικοι περίμεναν πολύ αυτή τη στιγμή. Ωστόσο η Νότλεϊ προειδοποίησε: "ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και το πράγμα δεν τελειώνει σήμερα, γιατί θα πρέπει να εργαζόμαστε για χρόνια".

"Από την ημέρα που ο κόσμος εγκατέλειψε την πόλη, αυτοί που έμειναν πίσω έκαναν τεράστιο έργο ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα" για την επιστροφή τους, πρόσθεσε η Νότλεϊ.

Για να βοηθήσει στην επιστροφή, ο δήμος του Γουντ Μπάφαλο, όπου υπάγεται το Φορτ ΜακΜάρεϊ, άνοιξε επτά κέντρα όπου οι κάτοικοι μπορούν να βρουν προϊόντα και εξοπλισμό για την καθαριότητα του σπιτιού τους, να έχουν σύνδεση Internet, να κάνουν τα διαβήματα προς τις ασφαλιστικές τους εταιρίες, να λάβουν ψυχολογική υποστήριξη.

Η κυβέρνηση της Αλμπέρτα είχε συστήσει στους κατοίκους να επιστρέψουν στο Φορτ ΜακΜάρεϊ έχοντας όσο το δυνατό περισσότερη βενζίνη στα αυτοκίνητά τους, νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Αρκετά καταστήματα, ωστόσο, κατάφεραν την τελευταία στιγμή να γεμίσουν τα ράφια τους με προϊόντα, και με φρούτα και λαχανικά, πριν από τις πρώτες αφίξεις των κατοίκων. Οι τράπεζες και οι υπηρεσίες του δήμου ήταν έτοιμες να εξυπηρετήσουν πελάτες και δημότες.

Η επιστροφή των κατοίκων θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αρχών και πάντα σε εθελοντική βάση για τους κατοίκους του 85% της πόλης που γλίτωσε από τις φλόγες. Στο υπόλοιπο 15%, που έχει γίνει στάχτη, ψηλά συρματοπλέγματα σε μήκος 30 χλμ. απαγορεύουν την πρόσβαση.

Οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα, οι ηλικιωμένοι και οι οικογένειες με παιδιά μικρότερα των επτά ετών κλήθηκαν να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τις 21 Ιουνίου, όταν το νοσοκομείο της πόλης θα αρχίσει να λειτουργεί. 

Τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά έπειτα από τις καλοκαιρινές διακοπές, όπως αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου,

Μεγάλο μέρος των περίπου 100.000 κατοίκων που εγκατέλειψαν το Φορτ ΜακΜάρεϊ θα επιστρέψει συνεπώς σταδιακά σε μια περιοχή όπου η πετρελαϊκή παραγωγή θα ανακτήσει τον ρυθμό της μέσα στις επόμενες μέρες, γιατί η φωτιά δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για τις εγκαταστάσεις εξόρυξης ασφαλτούχου άμμου.

Χθες, στο τελευταίο ενημερωτικό της δελτίο, η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε ότι η πυρκαγιά έκαψε 5.820 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης από τα οποία σχεδόν τα 2.000 στη γειτονική επαρχία Σασκάτσουαν.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου