Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Σε ένα μήνα οι τελικές αποφάσεις λόγω κορονο'iού

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Σε ένα μήνα οι τελικές αποφάσεις λόγω κορονο'iού



Aνοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, όχι όμως και ματαίωσής τους, αφήνει για πρώτη φορά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Μετά τη διάσκεψη της εκτελεστικής της επιτροπής, η ΔΟΕ με μία μακροσκελή ανακοίνωση υπερασπίζεται την επιμονή της στη διεξαγωγή των Αγώνων στην ιαπωνική πρωτεύουσα, κάνει όμως λόγο για εξέταση διαφορετικών σεναρίων, που περιλαμβάνουν την αναβολή των Αγώνων, χωρίς να αποκλείει κατηγορηματικά άλλες λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση θα ληφθεί μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, σε συνεργασία -όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΟΕ- με τις ιαπωνικές αρχές, τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, τις διεθνείς ομοσπονδίες, τους κατόχους τηλεοπτικών δικαιωμάτων και τους χορηγούς.

Οι αθλητές, που έχουν υψώσει τις τελευταίες ημέρες τη φωνή τους, αιτούμενοι την αναβολή των Ολυμπιακών, θα πρέπει να... αρκεστούν σε μία επιστολή του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, που τους ενημερώνει για τις αποφάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, χωρίς να ζητά πουθενά τη γνώμη τους...

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ
:

«Για να διαφυλάξει την υγεία όσων εμπλέκονται και για να συνεισφέρει στη συγκράτηση του COVID-19, η εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι η ΔΟΕ θα επιταχύνει την εξέταση σεναρίων σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες "Τόκιο 2020".

Τα σενάρια αυτά σχετίζονται με την τροποποίηση των υφιστάμενων σχεδίων, ώστε οι Αγώνες να αρχίσουν στις 24 Ιουλίου 2020, καθώς επίσης και αλλαγές στην ημερομηνία έναρξης των Αγώνων. Αυτό το βήμα θα μας επιτρέψει καλύτερη οπτική στην εξέλιξη της υγειονομικής κατάσταση σε όλο τον κόσμο και στη Ιαπωνία. Θα λειτουργήσει ως βάση για την καλύτερη δυνατή απόφαση, προς όφελος των αθλητών και όλων όσοι εμπλέκονται.

Αφενός υπάρχει σημαντική βελτίωση στην Ιαπωνία, όπου ο κόσμος υποδέχεται θερμά την Ολυμπιακή Φλόγα. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την πίστη στους Ιάπωνες διοργανωτές ότι η ΔΟΕ θα μπορούσε, με συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας, να οργανώσεις Ολυμπιακούς Αγώνες στη χώρα, σεβόμενη παράλληλα την αρχή της διαφύλαξης της υγείας όσων εμπλέκονται.

Αφετέρου, υπάρχει δραματική αύξηση κρουσμάτων και νέων εξάρσεων του κορωνοϊού σε διάφορες χώρες και ηπείρους. Αυτό οδήγησε την Ε.Ε. στο συμπέρασμα ότι η ΔΟΕ πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα εξέτασης σεναρίων.

Κάποιες σημαντικές εγκαταστάσεις για τους Αγώνες ίσως να μην είναι διαθέσιμες πλέον. Οι χιλιάδες κρατήσεις σε ξενοδοχεία είναι δύσκολα διαχειρίσιμες και το διεθνές αθλητικό καλεντάρι για τουλάχιστον 33 Ολυμπιακά αθλήματα θα πρέπει να προσαρμοστεί. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πάρα πολλές προκλήσεις.

Γι΄ αυτό το λόγο, σε συνέχεια της εξέτασης διαφορετικών σεναρίων, θα απαιτείτο η πλήρης δέσμευση και συνεργασία της οργανωτικής επιτροπής "Τόκιο 2020", των ιαπωνικών αρχών, όλων των διεθνών ομοσπονδιών και των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών. Θα απαιτείτο επίσης η δέσμευση και η συνεργασία των κατόχων τηλεοπτικών δικαιωμάτων και των μεγάλων χορηγών, ως μέρος της συνεχούς υποστήριξής τους στο Ολυμπιακό Κίνημα, καθώς και η συνεργασία με όλους τους συνεργάτες, προμηθευτές και εργολάβων. Υπό αυτό το πρίσμα και δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο, η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ έκανε σήμερα το επόμενη βήμα στην εξέταση πιθανών σεναρίων.

Η ΔΟΕ, σε πλήρη συντονισμό και συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή "Τόκιο 2020", τις ιαπωνικές αρχές και την Μητροπολιτική Κυβέρνηση του Τόκιο, θα ξεκινήσει λεπτομερείς συζητήσεις για να ολοκληρώσει την εκτίμησή της σχετικά με την ταχεία εξέλιξη της παγκόσμιας υγειονομικής κατάστασης και της επίδρασής της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξετάζοντας και το σενάριο αναβολής. Η ΔΟΕ είναι αισιόδοξη ότι θα έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και εκτιμά την αλληλλεγγύη και τη συνεργασία των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και των διεθνών ομοσπονδιών, σε ό,τι αφορά τη στήριξη των αθλητών και την υιοθέτηση του σχεδιασμού για τους Αγώνες.

Η
εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ υπογραμμίζει ότι η ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων "Τόκιο 2020" δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα, ούτε θα βοηθούσε οποιονδήποτε. Γι΄αυτό το λόγο, η ματαίωση δεν βρίσκεται στην ατζέντα».

Μετά τη συνεδρίαση της Ε.Ε., ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ έγραψε στην παγκόσμια κοινότητα των αθλητών παρέχοντας εξηγήσεις για την προσέγγιση της ΔΟΕ.

Στην επιστολή αυτή ο Μπαχ τόνισε για ακόμη μία φορά ότι η διαφύλαξη της υγείας όλων των εμπλεκομένων και η συνεισφορά στη μη διάδοση του ιού είναι η βασική αρχή, αναφέροντας:

«Οι ανθρώπινες ζωές έχουν προτεραιότητα έναντι των πάντων, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης των Αγώνων. Η ΔΟΕ θέλει να είναι μέρος της λύσης. Γι΄αυτό καταστήσαμε πρώτη προτεραιότητά μας τη διαφύλαξη της υγείας όλων των εμπλεκομένων και της συνεισφοράς στη μη διάδοση του ιού. Εύχομαι, και γι΄ αυτό εργαζόμαστε όλοι, η ελπίδα τόσων αθλητών, Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και διεθνών ομοσπονδιών και των πέντε ηπείρων να εκπληρωθεί: στο τέλος αυτού του σκοτεινού τούνελ που βαδίζουμε όλοι μαζί, χωρις να γνωρίζουμε πόσο μακρύ είναι, η Ολυμπιακή Φλόγα να είναι το φως στο βάθος του τούνελ».

ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου