Πλήρης ανατροπή στις διαπραγματεύσεις
Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο δύο 24ώρα για να ανατραπεί το όποιο «θετικό» κλίμα καλλιεργούσε η κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες γύρω από τις διαθέσεις των δανειστών, ορμώμενη από το γεγονός ότι «σύρθηκαν» στην διαπραγμάτευση και μάλιστα με εντολή για ταχύ κλείσιμο της συμφωνίας. Όχι μόνο δεν είναι αυτή η εικόνα που αντιμετωπίζουν οι Υπουργοί πίσω από την κλειστή πόρτα της νέας υπόγειας αίθουσας που γίνονται πλέον οι διαπραγματεύσεις, αλλά συνειδητοποίησαν ότι οι δανειστές είναι πολύ καλά οχυρωμένοι πίσω από τις θέσεις τους, με στοιχεία, αναλυτικές μετρήσεις και επιχειρήματα.
Μείωση του αφορολόγητου
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της φορολογία εισοδήματος που άνοιξε διάπλατα ως θέμα χθες το μεσημέρι στις δύο, όταν οι δανειστές παρέδωσαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη τις προτάσεις τους για την κλίμακα της φορολόγησης. Η έκπληξη και των δύο ήταν μεγάλη όταν αντίκρισαν ότι τελικά οι δανειστές όχι μόνο θέλουν να μειώσουν το αφορολόγητο, αλλά παράλληλα θέλουν να το επεκτείνουν και στα υψηλότερα εισοδήματα. Στην ουσία όμως με την πρόταση αυτή επιβαρύνονται όλα τα εισοδήματα από τα 8.000 ευρώ και πάνω.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εμφανίστηκαν λίγο πριν τις έντεκα χθες βράδυ, οι δανειστές δεν θέλουν να ανατρέψουν πλήρως το σύστημα της έκπτωσης φόρου που καταλήγει να δίνει ένα έμμεσο αφορολόγητο. Αυτό ως σύστημα φαίνεται διατηρείται. Όμως η έκπτωση φόρου μειώνεται και από τα 2.100 € που είναι σήμερα κατεβαίνει περίπου στα 1.700. Αυτό σημαίνει ότι το αφορολόγητο θα κλειδώσει στα 7.730 ευρώ από τα 9.550 που είναι σήμερα. Κι αυτό αν παραμείνουν αμετάβλητοι οι συντελεστές οι οποίοι με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν έχουν αλλαγές στα πρώτα κλιμάκια. Επιπλέον η τρόικα θέλει να σταματήσει η αποκλιμάκωση της έκπτωσης φόρου η οποία σήμερα μετά τα 21.000 ευρώ πέφτει κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και άρα μηδενίζεται στα 42.000 ευρώ. Σύμφωνα με την τρόικα το υπάρχον σύστημα έχει ως αποτέλεσμα πολύ έντονες διαφορές φορολόγησης κι έτσι προσανατολίζεται στη διατήρηση της έκπτωσης φόρου σε όλο το φάσμα των εισοδημάτων.
Επιπλέον οι δανειστές φαίνεται να μην συμφωνούν με τον ανώτατο συντελεστή του 50% που έχει οριστεί για τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ και ζητούν τη μείωσή του στο 47%. Παράλληλα όμως θα μείνει ανεξάρτητη η κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και εκείνη των ενοικίων που όμως θα παρουσιάσει αύξηση στους συντελεστές. Για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ η φορολόγηση πάει στο 15% από το 11% και για ποσά πάνω από αυτό το όριο το ποσοστό διαμορφώνεται στο 35% από το 33%.
Και με όλες αυτές τις αλλαγές το νέο σύστημα αναμένεται να φέρει 200 εκατομμύρια επιπλέον από εκείνα που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση. Δηλαδή αντί 600 «φρέσκα» εκατομμύρια, αναμένεται να μπουν στα ταμεία συν 800.
Σε αυτά η κυβέρνηση το μόνο που κατάφερε να «ψελλίσει» ήταν ότι το 2016 εκκινεί από καλύτερο σημείο σε σχέση με τα όσα υπολογίστηκαν όταν καταρτιζόταν ο Προϋπολογισμός και ως εκ τούτου θα ήταν δυνατόν κάποια μέτρα να μην ληφθούν, κάτι που απορρίπτουν συλλήβδην οι δανειστές, οι οποίοι (λόγο του ασφαλιστικού αλλά και του μεταναστευτικού) βλέπουν μία χρονιά γεμάτη σκοτεινά σημεία.
Φορολογία Αγροτών
Εκτός από την φορολογία εισοδήματος στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρέθηκε και η φορολογία των αγροτών, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Υπουργού Γεωργίας Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος μετά το τέλος της συνάντησης έκανε στις κάμερες που ήταν στο Hilton μία ακαταλαβίστικη δήλωση. Ήταν σαφές ότι ως στόχο είχε να χαϊδέψει τα αυτιά των αγροτών καθώς μέχρι σήμερα σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κανένας Υπουργός δεν έχει κάνει on camera δήλωση στο Hilton. Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε εκπλήρωση των όσων είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στους αγρότες παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα αναφερόταν στα όσα παρουσίασε εκείνος στους τροικανούς και όχι στο τι του απάντησαν εκείνοι. Όταν όμως μετά τη δήλωση ρωτήθηκε τι γίνεται με τα φορολογικά των αγροτών, απάντησε ότι αυτό το θέμα δεν ήταν της αρμοδιότητάς του.
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ... για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου