Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Ξεκάθαρος προς τα Σκόπια, την Τουρκία και την Αλβανία, ότι αν θέλουν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική, πρέπει να σεβαστούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ξεκάθαρος προς τα Σκόπια, την Τουρκία και την Αλβανία, ότι αν θέλουν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική, πρέπει να σεβαστούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Οι γείτονες χώρες αν θέλουν να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική θα πρέπει να έχουν λύσει προηγουμένως, με βάση το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, τις διαφορές με άλλα κράτη στην περιοχή, δήλωσε ο ΠτΔ από την Ποντγκόριτσα, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης στο Μαυροβούνιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε ο ΠτΔ, «συνιστά, από τη φύση της, χώρο ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης κρατών και λαών και όχι πεδίο σύγκρουσης ή έστω και επίλυσης διαφορών».

Αναφορικά με τα Σκόπια σημείωσε ότι «ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η προοπτική αυτή προϋποθέτει, εκ μέρους της, τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, άρα του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, κατ' εξοχήν δε της Συνθήκης των Πρεσπών. «Η οποία πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται, κατά το γράμμα της και το πνεύμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού. Κατά συνέπεια, οιαδήποτε αντίθετη τακτική θα εμποδίζει, αυτονοήτως, την ευρωπαϊκή ενταξιακή πρόοδο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» σημείωσε.

Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο ΠτΔ επανέλαβε ότι «επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας». Και σημείωσε ότι αυτό προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου καθώς και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα «NATURA 2000». «Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 -οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές απ' όλους. 


Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διατάξεις του οποίου την δεσμεύουν και με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου» επισήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, στην οποία «δεν είμαστε αντίθετοι», σημείωσε ότι έχει ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου και όλων των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Επομένως, συμπεριφορές όπως αυτές έναντι της εθνικής ελληνικής μειονότητας, οι οποίες υποτιμούν βάναυσα την αξία της ανθρώπινης ζωής ή προσβάλλουν απροκαλύπτως θεμελιώδη δικαιώματα, π.χ. το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Όπως αντίστοιχο εμπόδιο συνιστά η κάθε μορφής διεκδίκηση εντελώς ανυπόστατων δήθεν “δικαιωμάτων” των Αλβανών τσάμηδων, αδίστακτων συνεργατών των Ναζί όπως έχει αποδειχθεί ιστορικώς» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα και σημείωσε την ανάγκη εξεύρεσης, το συντομότερο δυνατό, δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Τόνισε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία συνεπάγονται στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων, καθώς είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η συμμετοχή όλων των κρατών της Βαλκανικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί, αναμφισβήτητα, εγγύηση για την εν γένει ειρηνική συνύπαρξη και κοινή δημιουργική πορεία κρατών και λαών στην περιοχή και προσέθεσε ότι η Ελλάδα ευνοεί, ειλικρινώς και εμπράκτως, την ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου. «Και είναι σαφές, ιδίως με βάση το διμερές Μνημόνιο Συνεργασίας του 2011, ότι η Ελλάδα είναι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμη για παροχή κάθε είδους συνδρομής προς αυτή την κατεύθυνση. Κυρίως δε προς την κατεύθυνση της εκ μέρους του Μαυροβουνίου θεσμικής ενσωμάτωσης όλων των πτυχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου» σημείωσε. 

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η επίσκεψή του, η πρώτη Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Μαυροβούνιο μετά την ανεξαρτητοποίηση του και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα, θα συμβάλει ουσιωδώς στην περαιτέρω βελτίωση των ήδη πολύ καλών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου