Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

«Βύθιση» στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

«Βύθιση» στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές


Σε «βαθύ κόκκινο» πέρασε το σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, την ώρα που οι νέες σημαντικές απώλειες στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και η συνεχιζόμενη διόρθωση της Deutsche Bank επέδρασαν πολλαπλασιαστικά από το Παρίσι έως το Μιλάνο και τη Μαδρίτη.

Πλέον οι συνέπειες της χρηματιστηριακής κρίσης -ακριβώς επειδή "χτυπά" κυρίως τον τραπεζικό πυρήνα- πυροδοτούν ομοβροντία ρευστοποιήσεων σε μετοχές ιταλικών τραπεζών, επιβαρύνουν την απόδοση των κρατικών τίτλων της ευρω-περιφέρειας (και όχι μόνο), σημαίνουν συναγερμό στο Παρίσι.

Θηριώδεις οι απώλειες (κυρίως) σε όρους αποτίμησης για κολοσσούς όπως η Deutsche Bank, άκρως ανησυχητικά τα διαδοχικά... ΑΜΕΜ που υποχρεώνεται να ενεργοποιήσει η ιταλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να διασωθούν ονόματα όπως η Banca Monte dei Paschi di Siena, με όλα αυτά να κάνουν το «ελληνικό πρόβλημα» να μοιάζει... παρωνυχίδα μπροστά σε όσα ταρακουνούν την Ευρώπη εδώ και εβδομάδες.

Σε αυτό τον «κυκεώνα» (και) το Χρηματιστήριο της Αθήνας, βρίσκεται στο «έλεος» των ευρύτερων προγραμμάτων πώλησης που παραμένουν ενεργοποιημένα σε κάθε τι ευρωπαϊκό, καθώς μόνο από την αρχή του έτους υπολογίζεται πως ένα σχεδόν ΑΕΠ της ευρωζώνης έχει «φύγει» από τα χρηματιστήρια της ηπείρου μας.

Στροφή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Euro2day.gr, καταγράφεται προς «ασφαλείς» επενδύσεις, όπως ο χρυσός (υψηλό οκταμήνου) και τα γερμανικά ομόλογα.

Χωρίς τέλος η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο

Την ίδια ώρα (και) το ΧΑ έχει στραμμένη την προσοχή του τόσο «εκτός τειχών» όσο και «εντός», όπου από το μέτωπο του Eurogroup έως αυτό της αξιολόγησης αλλά και το αγροτικό παραμένουν ανοιχτά.

Εύλογη, αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι η ανησυχία στην Αθήνα πως η πλευρά των δανειστών θα θέτει θέμα περικοπής συντάξεων, λίγες ώρες πριν από την κορύφωση (;) των αγροτικών κινητοποιήσεων και με το θέμα της αξιολόγησης να εκκρεμεί.

Εύλογη είναι η ανησυχία στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η συνεχιζόμενη διόρθωση των συστημικών ομίλων, μόλις δύο μήνες μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, θα έπρεπε λογικά να είναι μικρότερη, λόγου χάρη, της σημερινής στο Μιλάνο.

Με βάση τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν προ δύο μηνών, οι ελληνικές τράπεζες θεωρείται πως είναι σε καλύτερη θέση από αρκετές ιταλικές (ή ακόμη κι άλλων χωρών της περιφέρειας) και υπό προϋποθέσεις θα έπρεπε να τυγχάνουν καλύτερης αντιμετώπισης στο ταμπλό.

Ωστόσο, όπως είπαν παράγοντες της αγοράς, η γενικότερη ρευστότητα από το ασφαλιστικό/αγροτικό, την αξιολόγηση, το πολιτικό σκηνικό, τη διαπραγμάτευση δεν επιτρέπει αγοραστικές κινήσεις από την πλευρά των ξένων.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου