Αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο η Τουρκία
Η πρόκληση μάλιστα έρχεται μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας το Ποντίκι το οποίο αναφέρει ότι κλήθηκε ο Ελληνας πρέσβης από τους Τούρκους που του διαμαρτυρήθηκαν γιατί ο Πάνος Καμμένος είχε πετάξει στα τέλη Ιανουαρίου πάνω από τα Ιμια για να ρίξει στεφάνι για τους τρεις ήρωες που έχασαν τη ζωή τους πριν από 20 χρόνια. Αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία των βραχονησίδων και θεωρούν ότι είναι γκρίζα ζώνη στο Αγαίο
Και όλα αυτά λίγες ώρες μετά τη συμφωνία των υπ. Άμυνας του ΝΑΤΟ για την εμπλοκή της συμμαχίας στην προσπάθεια αναχαίτισης των προσφύγων.
Πρόκειται για μία πάγια τακτική της Τουρκίας, που συμβαίνει τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι ελληνικές αρχές μετά την έκδοση της τουρκικής ΝΟΤΑΜ, εξέδωσαν νέα ΝΟΤΑΜ που ακυρώνει την τουρκική.
Συγκεκριμένα στις 4:05 εκδόθηκε η ελληνική ΝΟΤΑΜ από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) για τη διεξαγωγή της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.
Με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το τουρκικό κέντρο επιχειρήσεων της Κωνσταντινούπολης ζητούν τον έλεγχο των ερευνών που γίνονται στην περιοχή!
Σύμφωνα με πληροφορίες, με ΝΟΤΑΜ Α0701/16 η Τουρκία θεωρεί παράνομη την έρευνα και διάσωση που γίνεται στην Κίναρο, εκεί όπου εντοπίστηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.
Είχαν προηγηθεί 4 τουρκικές ΝΟΤΑΜ με τις οποίες αποκρούσει 3 ελληνικές που αφορούν δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με τις ΝΟΤΑΜ:
- Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0265/16 καλύπτουν περιοχές που παρανόμως δέσμευσε η Τουρκία για όλο το 2016 με την ΝΟΤΑΜ Α5884/15.
- Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0269/16 περιέχουν τομείς στα Ε-Τ σύνορα που κατά τη γνώμη της Τουρκίας είναι ασαφείς καθόσον πάντα κατά τη τουρκική άποψη δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς τα όρια στο Αιγαίο (περιοχή ανατολικά Μεγίστης).
- Οι περιοχές που δεσμεύονται με την ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0270/16 περιλαμβάνουν περιοχές όπως ο Αγ. Ευστράτιος, τα Ψαρά, η Χίος, η Τήλος, η Χάλκη, η Ικαρία, η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Σάμος οι οποίες πάντα σύμφωνα με την τουρκική άποψη είναι αποστρατικοποιημένες με βάση την συμφωνία των έξι δυνάμεων, τη - Συνθήκη της Λωζάνης και τη συνθήκη των Παρισίων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να περιλαμβάνονται σε κανένα σενάριο στρατιωτικής εκπαίδευσης- άσκησης.
Κατά την επίσημη ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ρωτήθηκε για το θέμα και απάντησε ότι αυτό είναι μια πάγια τακτική.
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Ελλάδα αποδέχεται την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια ύδατα, ζητώντας παράλληλα τον απόλυτο σεβασμό των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Κυβερνητική πηγή που βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες, για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που συζητείται η πρόταση εμπλοκής της Συμμαχίας στον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, τόνισε ότι «η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε» και υπογράμμισε πως αυτή «μας βρίσκει σύμφωνους, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις και του υπουργού Άμυνας, Π. Καμμένος, ο οποίος στη Σύνοδο των Βρυξελλών πρότεινε να περιπολούν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ στα ελληνικά χωρικά ύδατα και της Τουρκίας στα τουρκικά και ζήτησε τον απόλυτο σεβασμό στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο από τα προκαθορισμένα εθνικά κέντρα.
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ... για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου