Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Οι 53 παίρνουν το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ από το Μαξίμου

Οι 53 παίρνουν το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ από το Μαξίμου

Θα δώσουν στίγμα στην Κεντρική Επιτροπή. Η κίνηση εξελίσσεται σε πολιτικό think tank

Κίνηση-ματ με την οποία διεκδικούν την ιδεολογική κηδεμονία του ΣΥΡΙΖΑ και τη «χαλιναγώγηση» του ανεξέλεγκτου Αλέξη Τσίπρα, χαράσσοντας νέα πορεία για το κόμμα ετοιμάζει η κίνηση των 53. Παράλληλα λαμβάνει σαφείς αποστάσεις από τους πολιτικούς χειρισμούς και τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ επαναφέρει μετ επιτάσεως ζητήματα συλλογικότητας στη λήψη αποφάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο και δεσμευόμενοι από τη «συλλογικότητα» απομακρύνονται από την «τάση Μαξίμου» οι κκ Χρήστος Μαντάς, Μάκης Μπαλαούρας, Γιαβριήλ Σακελλαρίρης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι είχαν στηρίξει εμπράκτως όλες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί σε μεγαλύτερη λογοδοσία, οδηγούμενος ντε φάκτο σε επανασχεδιασμό της πολιτικής πρακτικής που εφαρμόζει ώστε να μην απωλέσει τον έλεγχο του κόμματος και να διατηρήσει τους ισχυρούς δεσμούς που είχε σφυριλατήσει τόσο με μεμονωμένα άτομα από την κίνηση των 53.

Με δεδομένα τα πολιτικα, ιδεολογικά και κοινωνικά αδιέξοδα που βριισκεται τώρα τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα ο οδικός χάρτης που φαίρεται να προτείνει η κίνηση των 53 στα πλαίσια της διεξόδου είναι το μόνο σωσίβιο που θα βρει στον ευρύτερο χώρο ο πρωθυπουργός και δεν αναμένεται να το αφήσει...

Αυτό που σε πρώτη ανάγνωση ερμηνεύθηκε ως «πρόβλημα Τσακαλώτου» είναι αρκετά διαφορετικό, αν αποκωδικοποιηθεί η φύση, η θέση και το πνεύμα της κίνησης των 53. Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν τις τελευταίες ώρες η κίνηση επέλεξε την ανασύνθεσή της, αν και νωρίτερα είχαν διαφανεί ενδείξεις τριχοτόμησης της.

Σε αυτό το πλαίσιο η κίνηση των 53 ανασυντίθεται και εξελίσσεται προοδευτικά σε think tank στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνοντας την ιδεολογική κηδεμονία του σχηματισμού, ελλείψει άλλου τέτοιου σχηματισμού. Με τον τρόπο αυτό και την οργανωτική αναδιάρθρωσή τους οι 53 στοχεύουν να αποτελούν αντίβαρο στην προσπάθεια κύκλων του Μαξίμου να καταστήσουν προεδρικό το κόμμα μετεξελίσσοντάς το σε αστικό πολιτικό σχηματισμό στα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Αν και το σκεπτικό του επαναπροσδιορισμού της θέσης και της κατεύθυνσης της κίνησης των 53 είναι μακρόπνοο και στοχεύει στην αναδιάταξη του ΣΥΡΙΖΑ, την εμβάθυνση των σχέσεων με την κοινωνία και την ενίσχυση των δομών δημοκρατίας εντός του κόμματος, έχει και βραχυχρόνια έκφανση.

Η νέα προοπτική που θέλουν να δώσουν οι 53 στο κόμμα και την κυβέρνηση αναμένεται να αποκαλυφθεί κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, όπου είναι ακόμη άγνωστο αν η κίνηση των 53 θα καταθέσει ενιαίο κείμενο θέσεων και απόψεων ή αν θα επιλέξει πλουραλιστική έκφραση με σειρά ατομικών παρεμβάσεων, σε κοινά αποφασισμένο ύφος.

Οι ηγέτες της κίνησης των 53

Αγαθοπούλου Ειρήνη, Αγγελοπούλου Ελθήνα, Αθανασίου Κώστας, Αθανίτη Όλγα, Αλμπάνης Γιάννης, Βωβός Παναγιώτης, Διώτη Ηρώ, Δρίτσας Θοδωρής, Ζαχαριάς Κώστας, Θεοδωράτου Κατερίνα, Καλκανδής Πέτρος, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καραγιώργος Βαγγέλης, Κατριβάνου Βασιλική, Κατσινοπούλου Ειρήνη, Κερσανίδης Στράτος, Κιτσαντά Λίτσα, Κνήτου Κατερίνα, Κορωνάκης Τάσος, Κουρεμπές Φάνης, Κουτσοθοδωρής Θοδωρής, Κυπριανίδου Ερμίνα, Κυρίτσης Γιώργος, Κωνσταντάτος Χάρης, Λάμπρου Πάνος, Λάσκος Χρήστος, Μαντάς Χρήστος, Μαρματάκης Κώστας, Ματσούκα Χαρά, Μπαλαούρας Μάκης, Μπαρσέφσκι Μάνια, Μπένος Αλέξης, Νικολάου Νάγια, Νοτοπούλου Κατερίνα, Παπαδάτος Δημοσθένης, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Ρήγος Άλκης, Σαπουνά Αγγέλικα, Σαμανίδης Νίκος, Σαρρής Μανώλης, Σβίγκου Ράνια, Σταματάκη Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη, Στασινός Στάθης, Τζήκα Δανάη, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Τσιγώνιας Νίκος, Τσίτσοβιτς Τόνια, Υδραίος Μιχάλης, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξανδρος, Χονδρός Γιώργος, Χριστοδουλοπούλου Τασία.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου