Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Αλωνίζει το Barbaros: Βρήκε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στο οικόπεδο 3

Αλωνίζει το Barbaros: Βρήκε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στο οικόπεδο 3

Μόνο τυχαίες δεν είναι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ούτε σπασμωδικά ούτε για χάριν εντυπώσεων.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros έχει εντοπίσει μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων εντός του οικοπέδου 3, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο στοιχεία που ενισχύουν τα μέχρι στιγμής ευρήματα που εντόπισαν οι Τούρκοι, παρά το γεγονός ότι δεν έχει διενεργηθεί ερευνητική γεώτρηση.

Το πρώτο στοιχείο είναι ότι ο «Ονασαγόρας» δεν είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο εκτιμώμενο κοίτασμα άλλωστε η ΕΝΙ/KOGAS άρχισε πρώτα τη γεώτρηση στον «Ονασαγόρα» διότι τα γεωλογικά στοιχεία που είχε στη διάθεσή της επέτρεπαν πιο ξεκάθαρες εκτιμήσεις.

Υπάρχει όμως πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρχει κοίτασμα πάνω από τον «Ονασαγόρα», που να μπορεί να συγκριθεί με το «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, το οποίο ξεπερνά τα 19 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Να σημειωθεί ότι στη θαλάσσια περιοχή του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ το βάθος δεν είναι απαγορευτικό για την εξαγωγή συμπερασμάτων ειδικά όταν αυτός που πραγματοποιεί τις σεισμογραφικές έρευνες διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό.

Το δεύτερο στοιχείο είναι οι ανακοινώσεις στις οποίες είχαν προβεί στις 19 Περασμένου Νοεμβρίου οι Ισραηλινές εταιρείες Delek και Avner ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου στο ενεργειακό οικόπεδο «Αφροδίτη» ξεπερνούν τα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, είναι δηλαδή αυξημένες κατά 12% σε σχέση με παλιότερες εκτιμήσεις που είχαν κατατεθεί στην κυπριακή κυβέρνηση ενώ μεγάλες ποσότητες φαίνεται να υπάρχουν και σε άλλα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο οικόπεδο 3.

Οι προκλήσεις στην ΑΟΖ, οι επεκτατικές ενέργειες της Άγκυρας δεν ξεκίνησαν τυχαία από το οικόπεδο 3.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου