Κυριακή 9 Απριλίου 2017

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ


της Κατερίνας Λυμπεροπούλου

αραστάσεις της Κατοχής: φωτογραφία, ιστορία, μνήμη» είναι ο τίτλος του συλλογικού τόμου που με ανακοινώσεις διακεκριμένων ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζεται την Τετάρτη 5 Απριλίου (ώρα 19.30) στο αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.  


Ο λόγος για τη δίγλωσση έκδοση συγκεντρώνει τις ανακοινώσεις διακεκριμένων ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που συμμετείχαν στην ομώνυμη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού τον Απρίλιο του 2016. 

Η εκδήλωση αποτελεί παράλληλη εκδήλωση της έκθεσης «Στο περιθώριο του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής (1941-1944)» μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου». 

Στην έκθεση παρουσιάζονται πρωτότυπες φωτογραφίες του συλλέκτη Β. Μήτου από ερασιτεχνικές λήψεις Γερμανών στρατιωτών που υπηρέτησαν τη θητεία τους στην Ελλάδα στα χρόνια της γερμανικής κατοχής (1941-1944), φιλμ, αναπαραγωγές και ψηφιακές προβολές, αξιοποιώντας φωτογραφίες που μέχρι πρότινος είχαν εξοβελισθεί ως ιστορικά τεκμήρια, τόσο εξαιτίας του γεγονότος ότι καταγράφουν το «βλέμμα του κατακτητή», όσο και εξαιτίας του ερασιτεχνικού και κατ’ επέκταση «περιθωριακού» χαρακτήρα τους. 

Στόχος της έκθεσης είναι να αποκαλύψει τη δύναμη της προπαγάνδας, όπως αυτή αποτυπώνεται στην επίσημη και στην ερασιτεχνική φωτογραφική παραγωγή του Τρίτου Ράιχ και να ρίξει φως στις άγνωστες όψεις της ιστορίας της πόλης, καθώς η γερμανική κατοχή αποτελεί μία περίοδο για την οποία «σκοτεινά σημεία» συνεχίζουν να υφίστανται.

Το TheTOC παρουσιάζει μερικές από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες της έκθεσης:

Λούστρος που διαλαλεί τις υπηρεσίες του

Αποψη από τα Κάστρα της πόλης

Αποψη της παραλίας

Γερμανοί στρατιώτες επιδιορθώνοντας όχημα σχολής οδηγών

Γερμανός στρατιώτης φωτογραφίζει την Καμάρα

Κινηματογράφος επιταγμένος για γερμανούς στρατιώτες (λήψη Ernst Gruwald)

Μικρά παιδιά που χαιρετούν ναζιστικά

Μοναδά γερμανικού στρατού στον Αγιο Δημήτριο (Απρίλιος 1941)

Το εβραϊκό νεκροταφείο κατά την καταστροφή του το 1942

Φωτοκάρτα με όχημα σχολής οδηγών

ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου