Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Το τέλος του Πολέμου στην Συρία, το Κουρδικό Κράτος και οι Στρατηγοί Ματίς και ΜακΜάστερ

Το τέλος του Πολέμου στην Συρία, το Κουρδικό Κράτος και οι Στρατηγοί Ματίς και ΜακΜάστερ


14/3/2017

Τελικά η νέα Αμερικανική πολιτική και οι προθέσεις Τραμπ, αρχίζουν να διαφαίνονται πλέον και δη στην διακεκαυμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μερικά σημαντικά γεγονότα, αποδεικνύουν την νέα αντίληψη για το μέτωπο της Συρίας και του Ιράκ. Οι ΗΠΑ, αλλάζουν πλήρως την πολιτική Ομπάμα και δείχνουν με σαφήνεια ποια θα είναι αυτή η νέα πολιτική. Τα γεγονότα είναι τα εξής: Η αποστολή Αμερικανικών χερσαίων στρατευμάτων στην καρδιά της κόλασης, η συμμαχία των ΗΠΑ επισήμως με τους Κούρδους της Συρίας και η πρωτοφανής συνάντηση των τριών αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, ΗΠΑ, Ρωσίας και Τουρκίας.

Ας αναλύσουμε τα γεγονότα και ας προσπαθήσουμε να εξάγουμε τα συμπεράσματα από τις νέες εξελίξεις. Με απόφαση του προέδρου Τραμπ, οι ΗΠΑ στέλνουν στρατεύματα στην Συρία και δη στο κέντρο των εξελίξεων. Έτσι Τμήματα (δεν έχει εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός, αλλά μάλλον είναι περί τους 400 άνδρες) του 75ου Συντάγματος Rangers των ΗΠΑ έχουν ήδη φθάσει στην Συρία και έχουν προωθηθεί σε στρατηγικής σημασίας περιοχές, όπως Ανατολικά του Χαλεπίου και Δυτικά και εντός της πόλης Μανμπίζ (η αρχαία Ελληνική Ιεράπολις), μπροστά από τα Τουρκικά στρατεύματα, της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» που μετά την κατάληψη της πόλης Αλ Μπάμπ, είχαν πρόθεση να κινηθούν Ανατολικά προς την Μανμπίζ και στην συνέχεια προς την Ράκα.

Τα Αμερικανικά στρατεύματα με την κίνηση αυτή ουσιαστικά απαγόρευσαν στους Τούρκους να κινηθούν Ανατολικά, οι δε Ρώσοι με τις Συριακές δυνάμεις από τον Νότο έπραξαν το αυτό. Οι αμερικανικές δυνάμεις βρέθησαν εκεί με σκοπό να ετοιμαστούν και να συνεργαστούν μαζί με τις συμμαχικές δυνάμεις των για την προέλαση και κατάληψη της πρωτεύουσας του ISIS, της Ράκας (της αρχαίας Ελληνικής Καλλινίκης). Το Αμερικανικό 75ο Σύνταγμα των Rangers , όπως αναφέρεται στα DebkaFiles, θα ηγηθεί της επίθεσης των δυνάμεων που θα προελάσουν και θα επιτεθούν για την απελευθέρωση της Ράκας, μεταφέρθηκε πρόσφατα από την αεροπορική βάση του Φορτ Λιούις, στην Ουάσιγκτον στην αεροπορική βάση Ρμεϊλάν, που διατηρούν οι ΗΠΑ, κοντά στην Συρο-Κουρδική πόλη της Χασάκα. Το Σύνταγμα αυτό είναι εφοδιασμένο με ελαφρά άρματα Striker, ενώ περισσότερα άρματα και βαρύς οπλισμός έφθασαν από το Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου οι ΗΠΑ διατηρούσαν στρατιωτικές δυνάμεις.

Η σπουδαία είδηση των εξελίξεων είναι η απόφαση του προέδρου Τραμπ, η επιλογή των συμμάχων των ΗΠΑ για την επιχείρηση αυτή. Έτσι για την εκτέλεση της επιχείρησης αυτής οι Αμερικανοί θα πλαισιωθούν μόνο από τους συμμάχους που εμπιστεύονται και στηρίζουν στην περιοχή και αποτελεί προάγγελο εκπληκτικών εξελίξεων. Δηλαδή οι Αμερικανοί θα εκτελέσουν την επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκα πλαισιωμένοι από τους Κούρδους της Συρίας που ηγούνται του συνασπισμού των SDF (Syrian Democratic Forces) . Το SDF διαθέτει σήμερα 55.000 αξιόμαχους και εμπειροπόλεμους μαχητές, εκ των οποίων, οι 45.000 μαχητές είναι οι Κούρδοι της Συρίας, δηλαδή οι Μονάδες Προστασίας του Λαού του YPG ( στα Κουρδικά Yekîneyên Parastina Gel‎), καθώς και οι 10.000 μαχητές από τις Αραβικές φυλές της Βόρειας περιοχής της Συρίας, που πολεμούν τους τζιχαντιστές μαζί με το YPG. 


Η απόφαση αυτή των ΗΠΑ προκάλεσε πανικό και απογοήτευση στην Τουρκία, καθόσον οι Τούρκοι θεωρούν το YPG «τρομοκρατική» οργάνωση και παρακλάδι του Τουρκικού ΡΚΚ (Οτσαλάν). Βλέπουν δε να καταρρέει όλος ο σχεδιασμός των και η άφων και καταστρεπτική των πολιτική στην Συρία, με κυριότερο αποτέλεσμα την δημιουργία πλέον Κουρδικού κράτους στην Συρία. H απόφαση Τραμπ είναι αποτέλεσμα της θετικής εισήγησης του Υπουργού Αμύνης Τζέιμς Ματίς και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στρατηγού ΜακΜάστερ, ο οποίος ευτυχώς πήρε την θέση του φιλότουρκου στρατηγού Φλιν, που έκανε «λόμπινγκ» για την Τουρκία, λαβών μάλιστα το ποσό των 530.000 δολαρίων, μια αλλαγή που αν δεν ευνοήσει τα εθνικά θέματα, τουλάχιστον δεν θα τα βλάψει, όπως θα συνέβαινε με τον στρατηγό Φλιν.

Εδώ να αναφέρουμε ότι οι Τούρκοι στήριξαν από την αρχή τον λεγόμενο Ισλαμιστικό Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), ο οποίος έχασε πλέον την εμπιστοσύνη των Δυτικών, λόγω της ακραίας ριζοσπαστικοποίησής του. Μάλιστα ο σημερινός FSA αποτελείται από συμμορίες ισλαμιστών και Τουρκμένων, δηλαδή μιας τουρκικής φυλής της Συρίας, που πολεμάνε για να μετατρέψουν τη Συρία σε προτεκτοράτο της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι δημοκρατικές οργανώσεις του FSA εγκαίρως είδαν την κατάσταση και έφυγαν από αυτόν και εντάχθηκαν στις SDF, δηλαδή πήγαν με τους Κούρδους της Συρίας και τους άλλους μετριοπαθείς Άραβες. H απόφαση αυτή των ΗΠΑ κατέρριψε ολοσχερώς τις νεοθωμανικές ονειρώξεις του Σουλτάνου Ερντογάν στην Συρία και προανήγγειλε επισήμως την δημιουργία του εφιάλτη της Τουρκίας, το μελλοντικό Κουρδικό κράτος στην Συρία.


(Φωτ: Οι Αμερικανοί είναι πέριξ και εντός της Μανμπιτζ και οι Ρώσοι με τις κυβερνητικές δυνάμεις. Με κίτρινο οι μαχητές του SDF. Οι Τούρκοι μόνο προς Βορρά μπορούν να κινηθούν.)

Πλέον των ανωτέρω δυνάμεων και σύμφωνα με το Army Times, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν την ανάπτυξη στην Βόρεια Συρία 2.500 στρατιωτών της 82ας Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, που εδρεύει στο Κουβέιτ, για να συνδράμει το προαναφερθέν 75ο Σύνταγμα των Rangers, που θα έχει τον ηγετικό ρόλο στην επίθεση. Ο Αμερικανός στρατηγός Τζόσεφ Βότελ, διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, ήταν πιο αποκαλυπτικός. Μιλώντας σε Αμερικανούς γερουσιαστές πρόσφατα, είπε ότι η Αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία θα μεγαλώσει αριθμητικά και θα παραταθεί χρονικά, ώστε να καταπολεμηθεί ολοκληρωτικά το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και ότι θα χρειαστούν περισσότερα τακτικά στρατεύματα στη Συρία για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στη χώρα μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους. 

Ο Βότελ επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα στη Συρία επιχειρούσαν άνδρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, αλλά από εδώ και πέρα θα αναπτυχθούν και τακτικές μονάδες. Ακόμα ανέφερε ότι θα χρειαστεί μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια και καλοί τοπικοί ηγέτες για να αναλάβουν την τοπική αυτοδιοίκηση της Ράκα ώστε η πόλη να επιστρέψει στην κανονικότητα αφού εκδιωχθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Το δεύτερο γεγονός ήταν πρωτοφανές, ιστορικό και μοναδικό. Είναι η «επική» συνάντηση των τριών Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, ΗΠΑ-Ρωσίας και Τουρκίας, στην τουρκική πόλη της Αντάλυας στις 7 Μαρτίου. Ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορν, των ΗΠΑ, ο στρατηγός Βαλερύ Γερασίμοφ της Ρωσίας και ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ της Τουρκίας συναντήθηκαν και συμφώνησαν για τον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Συρία.

Συγκεκριμένα συζήτησαν:

α. Πως θα αποτραπούν ατυχήματα μεταξύ των τριών στρατών που ευρίσκονται πέριξ, εντός και εκτός της Μανμπίζ .

β. Πως θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία κατά την διάρκεια των μελλοντικών επιχειρήσεων.

γ. Πως ενδεχομένως θα υπάρξει τριμερής συνεργασία, όταν και αν απαιτηθεί, ώστε να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

δ. Ερευνήθηκε και αποφασίστηκαν κοινοί τρόποι χειρισμού και διαχείρισης με τον Συριακό Αραβικό Στρατό (δυνάμεις του Άσαντ), που τώρα είναι κάτω από τον έλεγχο της Ρωσικής Διοίκησης στην Συρία.

Τελικά αφού απέτυχαν να δημιουργήσουν ένα οριστικό κοινό πλάνο συνεργασίας κατά των τζιχαντιστών , οι τρεις Αρχηγοί, που στην ουσία είναι οι δύο (Ρώσος και Αμερικανός) αποφάσισαν να διαιρέσουν την Συριακή Ζώνη επιχειρήσεων σε τομείς ευθύνης. Έτσι θα αποφασίσουν σύντομα ποιες ζώνες επιχειρήσεων θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο των Αμερικανών και δε θα εμπλέκονται οι Ρώσοι και ποιες ζώνες θα είναι υπό τον έλεγχο των Ρώσων χωρίς εμπλοκή των Αμερικανών. 

Το σημαντικό εδώ είναι ότι δεν αναφέρεται καν ο ρόλος της Τουρκίας, που προφανώς τίθεται εκτός των ζωνών ελέγχου Ρώσων και Αμερικανών, χωρίς να τους δίδεται περισσότερο χώρο ευθύνης, εκτός από την περιοχή που ήδη έχει καταλάβει ο Τουρκικός στρατός. Δηλαδή στην κυριολεξία Ρώσοι και Αμερικανοί κατέστησαν σαφές στον Χουλουσί Ακάρ, ότι μέχρις εδώ και μη παρέκει, γιατί θα μας βρεις απέναντί σου.

Όπως γίνεται αντιληπτό η διοίκηση Τραμπ πραγματοποιεί την πρώτη ολοκληρωμένη χερσαία στρατιωτική ενέργεια στην Συρία, με σκοπό την ουσιαστική αντιμετώπιση μέχρι τελικής καταστροφής, του Ισλαμικού κράτους, υλοποιώντας τις προεκλογικές υποσχέσεις του προέδρου Τραμπ, περί πλήρους καταστροφής του ISIS. Φυσικά η αεροπορική επιχείρηση Inherence Resolve θα συνεχιστεί, παρέχοντας αεροπορική υποστήριξη στα χερσαία τμήματα. Είναι η πρώτη φορά που τακτικές Αμερικανικές δυνάμεις εισέρχονται στο «βούρκο» της Συρίας και δη στο κέντρο των εξελίξεων και αναλαμβάνουν δράση. Και δεν είναι μόνο αυτό. 

Διαπιστώνοντας την επιτυχή προβολή ισχύος των Ρώσων στην Συρία και τις επικίνδυνες για την Αμερικανική πολιτική βλέψεις της Τουρκίας με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», όπως την πρόθεση να καταλάβει την Μανμπίζ και να ηγηθεί μαζί με τους συμμάχους της, τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), για την απελευθέρωση της Ράκα, ώστε να αποτρέψουν την δημιουργία Κουρδικού κράτους στα Βόρεια σύνορα της Συρίας, η απόφαση Τραμπ και του επιτελείου του έβαλε τέλος σε όλα αυτά.

Πρώτον ήλθε σε συνεννόηση και συνεργασία με τους Ρώσους και «μοίρασε» την Συρία σε ζώνες επιχειρήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, οι οποίες τελικά θα μετατραπούν σε ζώνες επιρροής και ελέγχου των δύο μεγάλων δυνάμεων μετά το τέλος του πολέμου. Δεύτερον στην ουσία προαναγγέλθηκε η δημιουργία Κουρδικού κράτους στην Βόρεια Συρία, οι δε Κούρδοι του YPG θεωρούνται πλέον φίλοι, και σύμμαχοι των ΗΠΑ και ουδείς επιτρέπεται πλέον να το αμφισβητήσει ή να προβεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των (λέγε με Τουρκία) και το μήνυμα στρεφόταν ιδιαίτερα προς την θορυβούσα Τουρκία, καθόσον η Ρωσία αντιλαμβάνεται την υψηλή στρατηγική και είναι ευχαριστημένη με την εδραίωσή της στην Δυτική Συρία. 

Στην Τουρκία ετέθησαν όρια, που είναι πλέον η Αλ Μπαμπ και η περιοχή που έχει καταλάβει και ότι δεν θα προβεί σε καμιά άλλη ενέργεια, μέχρι το τέλος των εξελίξεων. Ο άγνωστος παράγοντας μέχρι τώρα είναι το Ιράν, που και συμμετοχή στις επιχειρήσεις έχει και παρουσία ισχυρή στο πλευρό του Άσαντ διαθέτει μέχρι τώρα και θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η πολιτική που θα εφαρμόσει.

Έτσι γίνεται πλέον αντιληπτό η διαμορφούμενη νέα Αμερικανική πολιτική στην Μέση Ανατολή, διαφορετική της πολιτικής Ομπάμα, όπου η διοίκηση Τραμπ αποφάσισε την ενεργό στρατιωτική συμμετοχή, ώστε να επιτευχθεί το τέλος του πολέμου στην Συρία και στο Ιράκ (η κατάληψη της Μοσούλης προχωρά, έστω και με βραδείς ρυθμούς), η καταστροφή του Ισλαμικού κράτους και η τελική διευθέτηση της περιοχής, με εδαφικές διαμορφώσεις από νέες κρατικές οντότητες, που θα υπάγονται στις σφαίρες επιρροής των δύο υπερδυνάμεων. 

Το πώς θα διαμορφωθεί η περιοχή και ποιες κρατικές οντότητες υπό οιαδήποτε μορφή θα δημιουργηθούν (καντονοποίηση, ομοσπονδοποίηση ή ξεχωριστά κράτη-προτεκτοράτα με βάση την θρησκευτική και φυλετική ταυτότητα) θα το δούμε με το τέλος του πολέμου, που αναμένεται πλέον. Πάντως μια ιδέα για το τι μορφή θα λάβει χώρα στην περιοχή Συρίας και Ιράκ, μας δίνουν δύο χάρτες, ο πρώτος της βραβευμένης δημοσιογράφου Ρόμπιν Ράιτ ( του 2013) και ο πρόσφατος του γκουρού και διευθυντού του think tank Stratford, του Τζορτζ Φρήντμαν (του 2017).

Η δημιουργία δε του Κουρδικού κράτους στην Βόρεια Συρία θεωρείται πλέον βεβαία, οι δε Κούρδοι της Συρίας ανακηρύσσονται φίλοι και σύμμαχοι των ΗΠΑ. Ήδη η Ιεράπολις (Μανμπίζ) ανακήρυξε την αυτονομία της και ξέρετε που, στην Μόσχα, κάνοντας τους Τούρκους να μιλούν για προδοσία!!! Η Τουρκία χάνει οριστικά το παιχνίδι στην περιοχή, η δε μεγαλόπνοη Οθωμανική πολιτική Ερντογάν, λαμβάνει οριστικά τέλος και το κυριότερο οι εξελίξεις αναμένονται δραματικές και ενδεχομένως διασπαστικές ή εμφυλιοπολεμικές, μη ξεχνώντας τα δεκάδες εκατομμύρια των Κούρδων εντός της Τουρκίας. Και θα λέγαμε ότι ουσιαστικό ρόλο στις νέες εξελίξεις έχουν δύο εξαιρετικοί, μπαρουτοκαπνισμένοι και γνώστες της περιοχής στρατηγοί: Ο Υπουργός Άμυνας Τζέιμς Ματίς και ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, ο Τεθωρακισμένος εν ενεργεία στρατηγός ΜακΜάστερ.

*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, Δίπλωμα Tactical Intelligence School (U.S.Army), Μεταπτυχιακό στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγές:

- DEBKAFILES

- www.thetruthseeker.co.uk

- www.armytimes.com

(Πηγή φωτ: Photo by Salih Mahmud Leyla/Anadolu Agency/Getty Image/Ideal Images)


ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου