Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Άνευ όρων παράδοση στα εργασιακά ζητούν οι Θεσμοί

Άνευ όρων παράδοση στα εργασιακά ζητούν οι Θεσμοί


Το πακέτο μέτρων που αναμένεται να θέσουν επί τάπητος οι Θεσμοί, με την μορφή τελεσιγράφου προς την ελληνική κυβέρνηση, δεν περιλαμβάνει μόνο την εκ των προτέρων νομοθέτηση για μείωση του αφορολόγητου και δεκαετή λιτότητα με θέσπιση υψηλών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% και 3%). 


Εμπεριέχει και τα «καυτά» ανοιχτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης, όπως για παράδειγμα τα Εργασιακά, εκεί όπου η σκληρή και άτεγκτη γραμμή του ΔΝΤ, φαίνεται πως έχει «περάσει» και αποτελεί πλέον κοινό «τόπο» απαιτήσεων για τους δανειστές. 

 Οι τελευταίοι, στην αναμενόμενη επιστολή, θα καταγράψουν το αίτημα για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ αναμένεται να απορρίψουν πλήρως την ελληνική πρόταση για μεταφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το επιχειρησιακό επίπεδο, στο κλαδικό.

Τι ζητούν οι δανειστές επί των εργασιακών που παραμένει ανοικτό εδώ και αρκετούς μήνες; Ουσιαστικά άνευ όρων παράδοση, όπως προκύπτει από τις «διαρροές» που προέρχονται από το Βρυξέλλες και περιγράφουν το περιεχόμενο της επιστολή των Θεσμών προς την Αθήνα. Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα, είναι ότι η «γραμμή» ΔΝΤ έχει κερδίσει πόντους, από την στιγμή μάλιστα που οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί έθεσαν ως απαράβατο «όρο», τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι θέσεις του ΔΝΤ σε κεντρικά ζητήματα των εργασιακών είναι γνωστές εδώ και καιρό και αναμένεται να αποτυπωθούν τρόπον τινά, στην αναμενόμενη επιστολή των Θεσμών.
Συλλογικές συμβάσεις και ομαδικές απολύσεις

Για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, το οποίο το υπουργείο Εργασίας είχε «σηκώσει» πολύ ψηλά, οι Θεσμοί δεν κάνουν την παραμικρή υποχώρηση. Απορρίπτουν, όπως θα αναφέρεται στην επιστολή, την ελληνική πρόταση για επικράτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων έναντι των επιχειρησιακών.

Στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, επίσης φαίνεται ότι ακολουθείται η ρότα του ΔΝΤ. Οι θεσμοί τάσσονται υπέρ της αύξησης του ορίου ομαδικών απολύσεων, από το 5% στο 10%, με κατάργηση της πολιτικής έγκριση από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας.

Επίσης ως γνωστόν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιδιώκει την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, με μια σειρά από επιμέρους ρυθμίσεις, που προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα περιλαμβάνονται στην επιστολή.


ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου