Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της Ιταλίας η Ευρώπη

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα της Ιταλίας η Ευρώπη


«ΠΑΓΩΝΕΙ» ΓΙΑ ΛΙΓΟ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΡΕΝΤΣΙ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η «μελλοθάνατη» Ευρωπαϊκή Ένωση τις εξελίξεις στην Ιταλία, μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα που οδηγεί στην έξοδο της χώρας και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την Γηραιά Ήπειρο.

Μπορεί η παραίτηση του Ματέο Ρέντσι να μπήκε προσωρινά στον «πάγο», όμως η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη γειτονική χώρα θεωρείται δεδομένη και ικανή να επιφέρει μια σειρά από εξελίξεις που θα σημάνουν το τέλος των δυνάμεων λιτότητας.

Υπό το βάρος της πίεσης του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα για τη «συγκράτηση» της πολιτικής κρίσης μετά το θρίαμβο του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, ο παραιτηθείς Ιταλός πρωθυπουργός παραμένει προσωρινά στη θέση του, μέχρι ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Γερουσία εντός των επόμενων ημερών.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, αποδέχθηκε το κάλεσμα Ματαρέλα «από αίσθημα ευθύνης», αλλά ξεκαθάρισε στο υπουργικό συμβούλιο πως αμέσως μετά παραιτείται.

Η Ιταλία σε κάθε περίπτωση δείχνει να οδεύει προς μεταβατική κυβέρνηση με πιθανότερο εντολοδόχο πρωθυπουργό τον Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Το πιθανότερο είναι ο Σέρτζιο Ματαρέλα να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νυν υπουργό Οικονομίας με αποστολή να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές αφότου εγκριθεί ο νέος εκλογικός νόμος.

Αλλά και τα όνοματα του προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο όπως και του υπουργού Μεταφορών Γκρατσιάνο Ντελρίο, βρίσκεται πάντως μεταξύ των επικρατέστερων για την ηγεσία του μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος.

Στο καλύτερο σενάριο για την Μέρκελ, το Σόιμπλε και τους λοιπούς ηττημένους του δημοψηφίσματος, μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ενδέχεται να αντέξει έως και το 2018 όταν είναι κανονικά προγραμματισμένες οι επόμενες εκλογές στην Ιταλία.

Ωστόσο, οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης όπως το προελαύνον Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά ζητούν επιτακτικά κάλπες «εδώ και τώρα».

Αν το αίτημά τους γίνει δεκτό, τότε θεωρείται σχεδόν σίγουρη η άνοδος του Γκρίλο στην εξουσία και η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για έξοδο της χώρας από το ευρώ και επιστροφή στην Λιρέτα.

Στο μεταξύ, το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι είναι διχασμένο και τα ηγετικά του στελέχη θα συνεδριάσουν σήμερα για «να αξιολογηθεί η ψήφος» και να διερευνηθεί η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν.

Ο φτωχός Νότος έριξε τον Ρέντσι

H Ιταλία έστειλε ένα σαφές μήνυμα κατά της λιτότητας με ιδιαίτερα ισχυρή ψήφο υπέρ του «ΟΧΙ» στις περιοχές εκείνες όπου η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια.

Στην Απουλία, με πρωτεύουσα το Μπάρι, το όχι έλαβε 68% και το ναι 32%. Στην Σικελία το ναι το 28% και το όχι 72%, ενώ στην Σαρδηνία τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 27% και 73%.

Τα ποσοστά αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι περιφέρειες με χρόνια ανεργία δεν πιστεύουν ότι ο Ματέο Ρέντσι μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους, με υποσχέσεις για την κάθε πόλη και περιφέρεια, όπως έκανε μέχρι πρόσφατα.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ιταλικού στατιστικού ινστιτούτου, πολλοί νέοι έχουν πάψει να αναζητούν εργασία, απογοητευμένοι από την κοινωνική κατάσταση.

Το μήνυμα είναι ότι ο Ρέντσι έπρεπε να ασχοληθεί κυρίως με την ανεργία και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αφήνοντας την συνταγματική μεταρρύθμιση κατά μέρος για μελλοντικές, πιο εύκολες περιόδους. Στη Ρώμη οι πολίτες υπέρ της μεταρρύθμισης δεν ξεπέρασαν το 40%.

Συντριπτικό, πάντως, ήταν το «ΟΧΙ» και στους νέους ηλικίας 18 έως 34 που έφτασε σε ποσοστό 81% ενώ οι ψηφοφόροι ηλικίας 35-44 τάχθηκαν κατά 67% εναντίον της συνταγματικής αναθεώρησης που πρότεινε ο Iταλός πρωθυπουργός.

«Τρέμoυν» Deutsche Bank – ΕΚΤ

Ο επικεφαλής της Deutsche Bank προειδοποίησε πως το οικονομικό περιβάλλον παραμένει αβέβαιο, ιδιαίτερα μετά την ήττα του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Το αποτέλεσμα του συνταγματικού δημοψηφίσματος στην Ιταλία είναι προάγγελος νέας αναταραχής που μπορεί να διαχυθεί από τον πολιτικό στίβο στην οικονομία, με την Ευρώπη να κινδυνεύει ιδιαίτερα», αναφέρει ο Τζον Κράιαν σε επιστολή του προς τους εργαζομένους που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο της μεγαλύτερης Γερμανικής Τράπεζας.

Η Ιταλία ίσως χρειαστεί να δαπανήσει δημόσιο χρήμα για τη διάσωση κάποιων τραπεζών της, συμπεριλαμβανομένης και της απόκτησης ποσοστών σε αυτές, προειδοποίησε από την πλευρά του ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά το ιταλικό δημοψήφιμα που προκαλεί πολιτική αστάθεια.

«Η διαφορά μεταξύ της Ιταλίας και άλλων κρατών όπως της Γερμανίας και της Αυστρίας είναι ότι, μέχρι τώρα, στην Ιταλία δεν έχει υπάρξει σημαντική κρατική βοήθεια ή εξαγορές (των τραπεζών) από το κράτος» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Νοβότνι, που είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

«Άρα δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα είναι απαραίτητο για να κράτος να αποκτήσει ποσοστά (στις τράπεζες) με κάποιο τρόπο» πρόσθεσε.

Πίστωση χρόνου δίνει το Eurogroup

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται τώρα πρόθυμη να δώσει πίστωση χρόνου στην Ιταλία, αναγνωρίζοντας ότι είναι αδύνατο να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα αυτή τη στιγμή.

Ειδικότερα, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην συνεδρίαση που δεν αφορούσε την Ελλάδα, ζήτησαν από τις χώρες στις οποίες εντοπίζεται κίνδυνος να παραβιάσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας για το 2017 - Βέλγιο, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία- να λάβουν πρόσθετα μέτρα.

Ωστόσο, δεδομένης της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στην Ιταλία υιοθέτησαν μια πιο επιεική στάση απέναντί της.

«Η Ιταλία πρέπει να λάβει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να διασφαλίσει τη συμμόρφωσή της με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ωστόσο, είναι αδύνατο να ζητήσουμε από την Ιταλία να δεσμευτεί σε πρόσθετα μέτρα αυτή τη στιγμή. Εάν αναμένεται νέα κυβέρνηση, τότε πρέπει να περιμένει και το Eurogroup», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης μαζί με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.


ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου