Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Αχτσιόγλου: Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμφωνία με θεσμούς έως τις 5 Δεκεμβρίου

Αχτσιόγλου: Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμφωνία με θεσμούς έως τις 5 Δεκεμβρίου


Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με ουσιαστικό περιεχόμενο καθώς το δικαίωμα αυτό έχει ουσιαστικά καταργηθεί είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για εργασιακά, τόνισε η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας παράλληλα ότι «επιδιώκουμε να έχουμε συμφωνία μαζί τους στις 5 Δεκεμβρίου, στο Eurogroup».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η υπουργός τόνισε ότι δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Υπογράμμισε ωστόσο ότι έχουμε ένα ισχυρό όπλο, που είναι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων την οποία αναγνωρίζουν οι θεσμοί.

Οσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις. είπε πως το ΔΝΤ μιλάει για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, αλλά δεν έχουν τοποθετηθεί οι υπόλοιποι θεσμοί. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεσμεύονται όμως από μία σειρά ευρωπαικών κανόνων. «Η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι στο μέσο των νομοθεσιών της Ε.Ε.. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αλλάξει το νομικό πλαίσιο» σημείωσε.

Για τον κατώτατο μισθό, σημείωσε ότι είναι υπό διαπραγμάτευση και αναγνώρισε ότι «θα συναντήσουμε σκληρή αντίσταση. «Μετά το τέλος του προγράμματος ο μισθός θα καθορίζεται με απόφαση από την κυβέρνηση. Η θέση μας είναι να επιστραφεί στους κοινωνικούς εταίρους η απόφαση ενώ οι θεσμοί επιμένουν να μείνει στην κυβέρνηση», είπε.

Η υπουργός είπε ακόμη ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα τριετιών. Υποστήριξε ότι έχουμε πολύ χαμηλό κατώτατο μισθό και βοηθούν οι τριετίες για την εξέλιξη του μισθού. Οι θεσμοί δεν βάζουν ζήτημα ύψους κατώτατου μισθού, η συζήτηση αφορά τον τρόπο διαμόρφωσης.

Σχετικά με τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι σκοπός είναι «να κινηθούμε στη γραμμή των εθνικών κοινωνικών εταίρων για εξορθολογισμό. Δεν θα κόψουμε κάτι από τα προνόμια, θα κοιτάξουμε τη σωστή εφαρμογή, μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο χρήσης των αδειών και τις εκλογές. Οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να σέβεται την αυτονομία, τη συνδικαλιστική ελευθερία, είναι συνταγματικό δικαίωμα» ανέφερε.

Οπως είπε σκοπεύει να δώσει μεγάλο βάρος στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει συνολικός ανασχεδιασμός ελέγχων και «πραγματική λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος του ΣΕΠΕ. Θα ενισχυθούν οι προσλήψεις στους ελεγκτικούς μηχανισμούς» πρόσθεσε.

Για την καταπολέμηση της ανεργίας επισήμανε πως «θα ανοίξουν 80.000 θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ».

Σε ερώτηση σχετικά με την ηλικία της, είπε με νόημα:

«Δεν νομίζω ότι η νεότητα από μόνη της είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα. Πολλές φορές η νεότητα μπορεί να φέρει νέες, φρέσκες ιδέες και όρεξη για δουλειά, καμιά φορά να συνοδεύεται ακόμη και με απαρχαιωμένες αντιλήψεις, αλλά και οι μεγαλύτεροι το ίδιο μπορεί να φέρουν», υπογράμμισε.

«Έχω τα χαρακτηριστικά που γνωρίζετε, έχω ένα βιογραφικό εξειδικευμένο στο Εργατικό Δίκαιο, έχω μία εμπειρία στο υπουργείο και είμαστε έτοιμοι όλοι μαζί, όλο το υπουργείο να διαπραγματευτούμε».




ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου