Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Αναπόφευκτη η ανακήρυξη του κουρδικού κράτους παρά τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού;

Αναπόφευκτη η ανακήρυξη του κουρδικού κράτους παρά τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού;


24-8-2016

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )

Τουρκία και Ρωσία φαίνεται ότι συμφωνούν προς το παρόν στο γεγονός ότι ένα κουρδικό κράτος μόνο προβλήματα θα επέφερε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

« Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει το σχηματισμό ενός κουρδικού κράτους στο βόρειο τμήμα της Συρίας», δήλωσε με νόημα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ, ο οποίος επιθυμούσε να ακουστεί η δήλωση του μέχρι την Ουάσιγκτον .

«Η θέση της Τουρκίας για το θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη και ανοιχτή. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε επουδενί την δημιουργία οποιουδήποτε κουρδικού κράτους στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Ένα τέτοιο κράτος είναι αντίθετο προς τα συμφέροντα της ίδιας της Συρίας, η οποία επιθυμεί την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της ..», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Εκεί ακριβώς στηρίζεται και η «λυκοφιλία» της Ρωσίας με την Τουρκία, στο θέμα του κουρδικού κράτους και την Συρία.

Σύμφωνα με παλιά ελληνική ταινία « τα πανε και τα συμφωνήσανε», χωρίς όμως να ερωτηθούν οι Κούρδοι οι οποίοι δεν έχουν κράτος εδώ και τόσα χρόνια.

Η ορμή και η δίψα εκατομμυρίων Κούρδων σε Ιράκ , Τουρκία, Συρία και Ιράν δεν « κάμπτεται» από καμία συμφωνία και κανέναν συμφέρον .

Το κράτος του Κουρδιστάν ήδη έχει σχηματοποιήσει την παρουσία του, και το μόνο που απομένει η οριοθέτηση των μελλοντικών του συνόρων.

Η εδραίωση όμως της ανεξαρτησίας του κράτους αυτού θα φέρει έναν πόλεμο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής , που όμοιο του δεν θα έχει ξαναδεί ο κόσμος.

pentapostagma.gr

O μεγάλος φόβος της Τουρκίας και η προσπάθεια της να αποτρέψει Κουρδική οντότητα στη Β. Συρία

25-8-2016

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ




Πίσω από τα λόγια ειρήνης του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και την επίσημη θέση της Τουρκίας να δημιουργηθεί νέο μοντέλο στη Συρία, με δική της ανάμιξη φυσικά καθώς και των χωρών του Κόλπου, του Ιράν, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, κρύβεται ο μεγάλος φόβος των Τούρκων απέναντι στους Κούρδους της Συρίας(PYD) που με την συνδρομή των Αμερικανών προελεύνουν σε βάρος του Ισλαμικού Κράτους.

Ετσι, εξηγείται ότι ο τούρκος πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Αγκυρα, χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» τη δημιουργία μιας κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία, θορυβημένος προφανώς από το γεγονός ότι οι Kούρδοι μαχητές κερδίζουν έδαφος στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Σιγά μην τον έπιανε ο πόνος για τον ISIS…

Η προέλαση των Κούρδων στη Β. Συρία

Οπως είναι γνωστό, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στις οποίες μετέχει και η Κουρδική Οργάνωση PYD, μετά την απελευθέρωση του Κομπάνι πριν ενάμιση χρόνο έχει περάσει στην αντεπίθεση και έχει απελευθερώσει από τους ισλαμοφασίστες του ISIS ένα μεγάλο μέρος της επικράτεις της Ροτζάβα, όπως αποκαλείται η κατοικούμενη από Κούρδους περιοχή της Β. Συρίας.

Τελευταία επιτυχία τους ήταν η απελευθέρωση της πόλης Μανμπίζ από το Ισλαμικό Κράτος, μιάς πόλης κομβικής για την ευρύτερη περιοχή βόρεια του Χαλεπίου.

Η Τουρκία θεωρεί πολύ αρνητικές για τα συμφέροντά της τις εξελίξεις αυτές και επιχειρεί, μετά την υποχώρηση του Ισλαμικού Κράτους από τις Κουρδικές περιοχές, να αποτρέψει με νύχια και με δόντια, τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Β. Συρία.

Ο επαναπροσδιορισμός της τουρκικής πολιτικής

Για την Άγκυρα είναι σημαντικό να προασπιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός, δίνοντας τον τόνο του προβλήματος που αντιμετωπίζει η τουρκική πολιτική στη Συρία, η οποία έχιε επενδύσει τα πάντα στην επικράτηση των ισλαμιστικών τζιχαντιστικών ομάδων, τις οποίες τροφοδοτούσαν ανελλιπώς τόσο η Τουρκία, όσο και οι χώρες του Κόλπου και η Σαουδική Αραβία.

«Καμιά ομάδα δεν πρέπει να επιβάλει τη βούλησή της στην άλλη», ανέφερε, ενώ μιά μέρα πριν, μετά την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ρωσία, δήλωνε ότι είναι αποδεκτός κάποιος επιμέρους ρόλος του Ασαντ στην μεταβατική περίοδο στη Συρία.

Η Άγκυρα κατηγορεί το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), τη μεγαλύτερη κουρδική οργάνωση της Συρίας, ότι συνεργάζεται στενά με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας την οποία θεωρούν τρομοκρατική στη Τουρκία. Και φυσικά δεν καλοβλέπει καθόλου τις στενές σχέσεις συνεργασίας των Κούρδων της Συρίας με τις ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Σχέσεις για τις οποίες έχει διαμαρτυρηθεί έντονα στην Ουάσινγκτον.

H σφαγή των Κούρδων στο Γκαζιαντέπ και ο ρόλος του ISIS στη Τουρκία

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία πρέπει να «καθαρίσουν» τελείως από τους τζιχαντιστές του ΙΚ, έπειτα από την αιματηρή επίθεση στη Γκαζιαντέπ την οποία πολλοί τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν πως διέπραξε η οργάνωση αυτή.

Είναι κοινό μυστικό ότι την πόλη του Γκαζιαντέπ χρησιμοποιούν κσαά κόρον οι Ισλαμιστές του ISIS ως πύλη εισόδου στη Τουρκία και τη Δύση αλλά και ως βάση των παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων και δοσοληψιών τους.Κάποιοι καταγγέλουν ανοικτά μάλιστα, όπως η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ελίφ Ντογκάν Τουρκμέν(Elif Doğan Türkmen), ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έχει θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό του τέσσερις συνοικίες στην πόλη Γκαζιαντέπ, στη νότια Τουρκία, πράγμα που είναι γνωστό στην τουρκική κυβέρνηση όπως σημείωσε.

Ωστόσο στη πόλη όπως και στην ευρύτερη Ν.Α περιοχή της Τουρκίας υπάρχει και έντονο κουρδικό στοιχείο.

Στην τουρκική πλευρά των συνόρων, εκατοντάδες σύροι αντάρτες τους οποίους υποστηρίζει η Άγκυρα συγκεντρώνονται εν μέσω προετοιμασιών για την κατάληψη της πόλης Τζαράμπλους, την οποία ελέγχει το ΙΚ από το 2013, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους αντάρτες τους οποίους επικαλέστηκε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Είναι το φυσικότερο δικαίωμά μας να πολεμήσουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση στο έδαφός μας και στο εξωτερικό», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους.

Η Τουρκία δεν ανέχεται την παρουσία του ΙΚ στο έδαφός της κι αυτός είναι ο στόχος που ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «ο υπ’ αριθμός ένα στόχος» των τζιχαντιστών, υποστήριξε ο τούρκος ΥΠΕΞ.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου