Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Η Νορβηγική κυβέρνηση θα ταξινομεί τα παιδιά ως «πιθανούς εγκληματίες» βάσει προγράμματος!

Η Νορβηγική κυβέρνηση θα ταξινομεί τα παιδιά ως «πιθανούς εγκληματίες» βάσει προγράμματος!


Είναι δυνατόν να προβλεφθεί κατά πόσο κάποιος θα διαπράξει ένα έγκλημα στο μέλλον κάποια στιγμή;

Ακούγεται σαν ιδέα βγαλμένη από την ταινία επιστημονικής φαντασίας του 2002Minority Report.

Αλλά αυτό ελπίζει ο ερευνητής Ρίτσαρντ Μπερκ, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια,να βρει από την εργασία του που διεξάγεται φέτος στη Νορβηγία.

Η νορβηγική κυβέρνηση συλλέγει τεράστιες ποσότητες δεδομένων σχετικά με τους πολίτες και τις συνδέει με ένα αρχείο ενιαίας αναγνώρισης.

Ο Μπερκ ελπίζει να συλλέξει τα δεδομένα από τα αρχεία των παιδιών και των γονέωντους για να δει αν μπορεί να προβλέψει από τις συνθήκες της γέννησής τους αν έναπαιδί θα διαπράξει ένα έγκλημα πριν τα 18α γενέθλιά του.

Το… «πρόβλημα» εδώ είναι ότι τα νεογέννητα μωρά δεν έχω κάνει τίποτα ακόμα.

Ωστόσο το αποτέλεσμα του πειράματος του Μπερκ που θα ταξινομεί εκ των προτέρωνορισμένα παιδιά ως «πιθανοί εγκληματίες», θα βασίζεται σε τίποτα περισσότερο απότις συνθήκες της γέννησής τους.

Αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα ενός προγράμματος τύπου Minority Report,όπου ο κόσμος θα μπορούσε να καταδικαστεί για εγκλήματα που δεν έχουν ακόμηδιαπράξει.

Το έργο του Μπερκ βασίζεται σε μηχανική μάθηση. Αυτό περιλαμβάνει σχεδίασηαλγορίθμων από επιστήμονες δεδομένων που διδάσκουν υπολογιστές για ναπροσδιορίσουν μοτίβα σε μεγάλα σύνολα δεδομένων.

Μόλις ο υπολογιστής θα μπορεί να αναγνωρίσει μοτίβα, θα μπορεί να εφαρμόσει ταπορίσματά του και να βγάλει αποτελέσματα, ακόμη και από σύνολα δεδομένων που δενέχει δει ποτέ πριν.

Δεν αποτελεί έκπληξη, η ενδεχόμενη χρήση της μηχανικής μάθησης για την αποφυγήεγκλήματος, λένε οι ειδικοί, ότι το πεδίο της εγκληματολογίας έχει στραφεί προς τη μηχανική μάθηση σε μια προσπάθεια να προβλέψει την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Έχει ήδη χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για να προβλεφθεί κατά πόσον έναςπαραβάτης είναι πιθανό να διαπράξει κι άλλο έγκλημα.

Αν οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται στην μηχανική μάθηση μπορούν να προβλέψουνμε ακρίβεια την ανθρώπινη συμπεριφορά αυτό εξαρτάται από πόσα συγκυριακά στοιχείαείναι δυνατόν να συλλέξουν.

Φανταστείτε λοιπόν, μόλις φέρνεται το μωράκι σας στον Οργουελικό πλέον τούτο κόσμο, να σας λένε:

Να σας ζήσει! Αγοράκι και… είναι ο επόμενος Τζακ ο Αντεροβγάλτης!

Γι’ αυτό και δεν θα σας το παραδώσουμε; Αλήθεια… ποια θα είναι η επόμενη κίνηση; Λοβοτομή ή ευθανασία;

Χάθηκε το ήθος και η πνευματικότητα (γιατί το επιτρέψαμε) και μαζί με αυτές, η πρώτη και κυριότερη ανθρώπινη ελευθερία -δώρο του Θεού- που λέγεται Ελεύθερη Βούληση.

Αφιερωμένο στους λάτρεις της τεχνολογίας και της επιστήμης. Να εύχονται μόνο να μην γεννήσουν μωρά με… φάκελο!

i-gata.gr


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου