Φόροι παντού περιμένοντας τη δόση
Χαράς ευαγγέλια στο οικονομικό επιτελείο το οποίο ως επιστέγασμα της χθεσινής ημέρας προανήγγειλε την αποδοχή από το Euroworking Group της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και την θετική του εισήγηση προς τα κοινοβούλια που θα πρέπει να ψηφίσουν για να επικυρώσουν την συμφωνία για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Bloomberg δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στην συμμετοχή της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και φυσικά στην πιθανή χαλάρωση των Capital Controls, κλείνοντας το μάτι στους επίδοξους επενδυτές.
Μόνο που για να φτάσει σε αυτή τη συνέντευξη ο Υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση είχε καταλήξει να εγκαταλείψει σωρεία «κόκκινων γραμμών», που οδήγησαν σε μία πρωτοφανή φορολογική επιβάρυνση, η οποία υπολογίζεται ότι στη συνολική της ανάπτυξη θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους με 30 δισ. ευρώ με τη μορφή έμμεσων και άμεσων φόρων.
Χαρακτηριστικότερη επιβάρυνση είναι η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, ένα μέτρο που η κυβέρνηση τονίζει ότι επέβαλε ώστε να αποφευχθεί η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ. Αναλύοντας την επιβάρυνση στο καλάθι της νοικοκυράς, τα ποσά για τον κάθε πολίτη είναι μικρά μεν, γίνονται όμως σημαντικά μόλις συνδυαστούν με τις υπόλοιπες αυξήσεις. Η σημαντικότερη είναι φυσικά η αύξηση της άμεσης φορολογίας, που θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά του Ιουλίου. Υπολογίζεται ότι οι πρόσθετοι φόροι θα είναι 3 δισ. και θα προέλθει κυρίως από την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης (η λέξη «έκτακτη» δεν αναφέρεται πια ούτε ως αστείο) που θα επιβαρύνει εκείνους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Σημαντική επιβάρυνση θα έχουν φέτος και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πρέπει να προκαταβάλουν φόρο στο 75% από 55% που ήταν πέρυσι.
Άλλη μία επιβάρυνση θα προέλθει από τον ΕΝΦΙΑ που θα είναι ιδιαιτέρως τσουχτερός για όσους έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ (είναι το νέο αφορολόγητο όριο, κατά 100.000 ευρώ μειωμένο από πέρυσι) και συνολικά θα βεβαιώσει στους ιδιωκτήτες ακινήτων φόρο ύψους 3,3 δισ. ευρώ.
Ο συνδυασμός φόρου εισοδήματος (που θα καταβληθεί σε διμηνιαίες δόσεις) και ΕΝΦΙΑ (που θα είναι μηνιαίος από τον Αύγουστο και μετά) αναμένεται να κάνει δυσβάστακτη την φορολόγηση τον Σεπτέμβριο και Νοέμβριο που θα πρέπει να πληρωθούν διπλές δόσεις, ενώ και ο Δεκέμβριος θα είναι δύσκολος λόγω της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.
Παράλληλα ξεκινά και ο επανυπολογισμός των συντάξεων βάση του νέου νόμου που ψηφίστηκε στις 8 Μαΐου και αναπροσαρμόζει επικουρικές συντάξεις αναδρομικά από την πρώτη Ιουνίου 2016, αλλά και τις κύριες με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
Και ενώ όλα τα παραπάνω μέτρα έχουν ήδη χαρακτηριστεί υφεσιακά από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για κάποιο περίεργο λόγο στο Υπουργείο Οικονομικών εξακολουθούν να λένε κατ’ ιδίαν (χωρίς όμως πολλές λεπτομέρειες) ότι το 2017 θα πετύχουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από το 1,5% με 2% που προβλέπει το ΔΝΤ. Η διαφορά με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, επηρεάζουν βέβαια και ένα άλλο στατιστικό για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος τελευταία: Για το πρωτογενές πλεόνασμα, για το οποίο η Ουάσιγκτον επιμένει ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1,5%, όταν το πρόγραμμα το τοποθετεί στο 3,5% το 2018. Στο Υπουργείο Οικονομικών πάντως αποφεύγουν τις προβλέψεις αν και θα πρέπει πολύ σύντομα να τις δημοσιοποιήσουν, αναγράφοντας ένα συγκεκριμένο νούμερο στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2017 – 2020 το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Ιούλιο.
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ... για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου