Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Εκλογική νίκη για τον Ραχόι στην Ισπανία, τρίτοι οι Podemos – Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Εκλογική νίκη για τον Ραχόι στην Ισπανία, τρίτοι οι Podemos – Τα σενάρια για την επόμενη μέρα


Ανατροπή των προβλέψεων των exit polls δείχνουν αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία καθώς, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι κέρδισε άνετα την πρώτη θέση, και δεν κατάφερε να αποσπάσει τον απόλυτο αριθμό εδρών. Οι Σοσιαλιστές ξεπέρασαν τους Podemos στη δεύτερη θέση. Πλέον, όλα τα βλέμματα στρέφονται στις συνομιλίες γιασχηματισμό κυβέρνησης.

Με καταμετρημένο το 99,81% των αποτελεσμάτων, το Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει 137 έδρες, το PSOE 85, οι Podemos 71, και οι Ciudadanos 32.



Οι Podemos φαίνεται ότι αναγνώρισαν το απογοητευτικό αποτέλεσμα, που το χαρακτήρισαν «κακό για το κόμμα» και «κακό για την Ισπανία».

Όπως συνηθίζεται τους τελευταίους μήνες στις ευρωπαϊκές χώρες, οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls έδειχναν μία τελείως διαφορετική εικόνα, φέρνοντας τους Podemos στη δεύτερη θέση. Οι δύο έρευνες έπεσαν έξω τόσο στα ποσοστά, όσο και στη θέση που τερμάτισαν τα κόμματα:
Σύμφωνα με την έρευνα της GAD3 για λογαριασμό της εφημερίδας ABC, τοΛαϊκό Κόμμα συγκέντρωνε 30,4% των ψήφων λαμβάνοντας από 121 έως 124 έδρες. Οι Podemos ακολουθούσαν με 24,8% και από 87 έως 89 έδρες, ενώ οιΣοσιαλιστές λάμβαναν 21,8% και 84 έως 86 έδρες. Οι Ciudadanos λάμβαναν 13,2% και 29 έως 32 έδρες.

Στη μέτρηση του ινστιτούτου Forta για το δίκτυο RTVE, το Λαϊκό Κόμμασυγκέντρωνε 28,5% και 117 - 121 έδρες. Οι Podemos, λάμβαναν 25,6% και 91-95 έδρες. Τρίτο κόμμα ήταν το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE) με 22% και 81-85 έδρες. Τέταρτοι ήταν οι κεντρώοιφιλελεύθεροι Ciudadanos, με 11,8% και 26-30 έδρες.

Η προσέλευση σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ ανέρχεται στο 51,2%, ένα ποσοστό που θεωρείται ρεκόρ αποχής στα χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Το Κογκρέσο των Βουλευτών (Κάτω Βουλή) διαθέτει 350 έδρες και χρειάζονται τουλάχιστον 176 για τη στήριξη οποιουδήποτε κυβερνητικού σχήματος. Σε κάθε περίπτωση, είτε επιβεβαιωθεί το σενάριο των exit polls, είτε τα αποτελέσματα μείνουν ως έχουν αναμένονται δύσκολες διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης καθώς το Λαϊκό Κόμμα δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνο του. Ακόμη στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τους κεντρώους ciudadanos δεν επιτυγχάνεται κυβέρνηση πλειοψηφίας, δηλαδή όλα δείχνουν πως θα έχουμε μία επανάληψη του σεναρίου των καλπών του Δεκεμβρίου.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Πλέον, με δεδομένο πως κανείς δεν επιζητεί και τρίτη προσφυγή στις κάλπες μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, τέσσερα τα βασικά σενάρια που προκύπτουν:

Το πρώτο προβλέπει συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστέςγια πρώτη φορά στα χρονικά, αν και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι Σοσιαλιστές δεν ήταν διατεθειμένοι να εξετάσουν τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά εάν ο Μαριάνο Ραχόι παρέμενε στην πρωθυπουργία.

Δεύτερον, το Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να συμμαχήσει με τους Ciudadanosκαι να επιζητήσουν τη βοήθεια μικρών κομμάτων για να συμπληρώσουν την «παλέτα» των 176 εδρών.

Τρίτο σενάριο είναι μία προσπάθεια αναβίωσης της σύμπραξηςΣοσιαλιστών, Podemos και Ciudadanos, συμμαχία που είχαν επιχειρήσει να πετύχουν οι Σοσιαλιστές όταν έλαβαν διερευνητική εντολή τον χειμώνα. Το εγχείρημα απέτυχε εξαιτίας της άρνησης των Podemos να συνεργαστούν με τους Ciudadanos.

Τέλος, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συμμαχίας μεταξύ των Unidos Podemos και των Σοσιαλιστών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην 350μελή Βουλή, αν θα χρειαστούν τη στήριξη τοπικών κομμάτων της περιφέρειας.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου