Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Εγκλωβισμένη στις ανησυχίες για το Brexit η Wall Street

Εγκλωβισμένη στις ανησυχίες για το Brexit η Wall Street


Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη στην αβεβαιότητα εν αναμονή των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve και ενώ πληθαίνουν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν επικράτηση του "όχι" στο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εντεινόμενη ανησυχία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υποχρέωσε και σήμερα σε απώλειες τους δείκτες οι οποίο συμπλήρωσαν τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις.

Η ανησυχία στις διεθνείς αγορές εντείνεται καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι υποστηρικτές της αποχώρησης από την Ε.Ε. προηγούνται λίγο πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Η κλιμάκωση της αβεβαιότητας αναμένεται να υποχρεώσει την Federal Reserve να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται στις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για την πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Σημειώνεται ότι η διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed ολοκληρώνεται αύριο.

Η γενικευμένη αναταραχή στις αγορές έχει στρέψει τους επενδυτές στα λεγόμενα "ασφαλή καταφύγια", με την απόδοση των δεκαετών γερμανικών ομολόγων (bund) να διολισθαίνει σήμερα κάτω από το 0% για πρώτη φορά και τον χρυσό να συνεχίζει σε ανοδικό έδαφος, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικές θετικές συνεδριάσεις.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 57,66 μονάδες (-0,33%) κλείνοντας στις 17.674,82 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 4,89 μονάδων (-0,10%) φτάνοντας τις 4.843,55 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 3,74 μονάδων (-0,18%) κλείνοντας στις 2.075,32 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 13 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η General Electric κλείνοντας στα 30,44 δολ. με άνοδο 0,61 δολ. ή σε ποσοστό 2,04%. Ακολούθησαν η Procter & Gamble με κλείσιμο στα 83,35 δολ. με άνοδο 0,94% και η Disney στα 98,40 δολ. με άνοδο 0,85%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν American Express (-4,08%), η Home Depot (-2,03%) και η JP Morgan (-1,88%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,5% τον Μάιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που είχαν προβλέψει αύξηση 0,3%. Τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις είχαν σημειώσει άλμα 1,3%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα ενός έτους.

Την ίδια στιγμή, το κόστος των εισαγόμενων αγαθών αυξήθηκε 1,4% τον Μάιο – εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τεσσάρων ετών – κυρίως εξαιτίας της ανάκαμψης των τιμών πετρελαίου από τα πολυετή χαμηλά.

Μια αύξηση 17,4% στο κόστος του πετρελαίου, οδήγησε τις τιμές εισαγωγών υψηλότερα τον Μάιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που οι τιμές αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ήταν στις αρχές του 2014.

Τέλος, οριακή άνοδο κατέγραψαν τον Απρίλιο τα επιχειρηματικά αποθέματα, ενώ την ίδια στιγμή οι πωλήσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε περίοδο άνω των δύο ετών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Ειδικότερα, τα επιχειρηματικά αποθέματα αυξήθηκαν 0,1%, έπειτα από άνοδο 0,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση 0,2%.

Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,9% τον Απρίλιο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Φεβρουάριο του 2014. Τον προηγούμενο μήνα είχαν αυξηθεί 0,2%.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου