Καθολική καταδίκη στην Ευρωβουλή για την πολιτική του και την άρση της ασυλίας 138 Κούρδων βουλευτών
Προεδρική δικτατορία Ερντογάν
Η σκιώδης εισηγήτρια του ΕΛΚ, Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ρενάτα Ζόμερ, χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο αναξιόπιστο και ότι με το καθεστώς του δημιουργεί κλίμα φόβου και τρόμου και υποστήριξε διακοπή ενταξιακών διαδικασιών
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:
Παρανοϊκές, εκτός των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, που χαστουκίζουν τη δημοκρατία της Ευρώπης, οι πολιτικές Ερντογάν
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
«Προεδρική δικτατορία στην οποία επικρατεί κλίμα φόβου, γεγονός που συνιστά χαστούκι για τη δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», χαρακτήρισε η Γερμανίδας ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Ρενάτα Ζόμερ -η οποία είναι και σκιώδης εισηγήτρια στην έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- το καθεστώς Ερντογάν και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος συμπεριφέρεται προς τους πολίτες του, τα ΜΜΕ και ειδικότερα τους Κούρδους.
Αναξιόπιστος και διακοπή
Οι τοποθετήσεις της κ. Ζόμερ έγιναν κατά τη διάρκεια χθεσινής συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την άρση της ασυλίας σε 138 Κούρδους βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, καθώς και με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην χώρα. Η κ. Ζόμερ επεσήμανε ότι ο κ. Ερντογάν είναι αναξιόπιστος και δεν μπορεί πλέον η ΕΕ να συνομιλεί μαζί του, καθώς και ότι οι ενταξιακές διαδικασίες θα πρέπει να διακοπούν.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε το σύνολο των ευρωβουλευτών, ανεξαρτήτως πολιτικών ομάδων. Η εισηγήτρια της έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας, σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι, υποστήριξε ότι είναι απαράδεκτη η άρση της ασυλίας 138 Κούρδων βουλευτών, ενώ άλλη συνάδελφός της σχολίασε την εν λόγω τουρκική απόφαση ως εξής: «Τελικά, εάν είσαι Κούρδος και εκλέγεσαι βουλευτής στην Τουρκία, πας φυλακή».
Παρανοϊκές αποφάσεις και επικίνδυνος
Άλλοι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι οι αποφάσεις του Ερντογάν είναι παρανοϊκές, αντιδημοκρατικές, εκτός των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και ότι είναι επικίνδυνος και για τη χώρα του και για την ΕΕ. Υπήρχαν και αυτοί που άσκησαν έντονη κριτική προς τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, υπό την έννοια ότι, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να συμπεριφέρεται, όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, ως σουλτάνος, η Ευρώπη υποκλίνεται μπροστά του, και συνεχίζει τις ενταξιακές διαδικασίες και υποκύπτει σε εκβιασμούς στο θέμα του προσφυγικού. Σύμφωνα με την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, ο κ. Ερντογάν δεν επιθυμεί Κούρδους βουλευτές εντός της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, εξού και η άρση της ασυλίας τους. Πρόκειται, πρόσθεταν, για απροκάλυπτο αυταρχισμό, τον οποίο δεν μπορεί να ανεχθεί η ΕΕ.
Σύνταγμα και δικτατορία
Όπως ελέχθη, η πολιτική Ερντογάν δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλείς ατραπούς αλλά θα χειροτερεύσει την κατάσταση ανασφάλειας που επικρατεί. Δεν είναι δυνατόν, παρατηρούσαν, να ανέχεται η ΕΕ τον κ. Ερντογάν να την κοροϊδεύει και να την εμπαίζει. Οι Κούρδοι, πρόσθεταν, όπως και όλες οι μειονότητες, έχουν δικαιώματα, τα οποία θα πρέπει να γίνουν σεβαστά. Σκοπός του κ. Ερντογάν, όπως τονίστηκε από ομάδα ευρωβουλευτών, είναι η αποπομπή των Κούρδων βουλευτών από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και η αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος, κατά τρόπο ώστε, όπως είχε τονίσει η κ. Ζόμερ, να εγκαθιδρυθεί μια τουρκική προεδρική δικτατορία.
infognomonpolitics
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ... για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου