Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Μυστηριώδεις λοφίσκοι από γεωσκώληκες έχουν τρελάνει τους επιστήμονες

Μυστηριώδεις λοφίσκοι από γεωσκώληκες έχουν τρελάνει τους επιστήμονες


ΠΡΟΧΘΕΣ

Όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη, οι αρχιτέκτονες αυτών των σχηματισμών κρύβονται μέσα στο έδαφος.

Οι λοφίσκοι, γνωστοί ως σουράλ, δημιουργούνται από γεωσκώληκες που ανεβαίνουν περιοδικά μέχρι την επιφάνεια του εδάφους, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση PLoS ONE.

Δείγματα του λασπώδους υλικού από τα οποία αποτελούνται τα σουράλ έδειξαν ότι βασικό συστατικό τους είναι τα κόπρανα γεωσκωλήκων.

Σε περιόδους πλημμυρών, εξηγούν οι ερευνητές, οι σκουληκαντέρες αναγκάζονται να ανέβουν μέχρι την επιφάνεια του νερού για να αναπνεύσουν και να αφοδεύσουν, με τα κόπρανά τους να επιπλέουν στο ρηχό νερό νερό. Κάθε σκουλήκι τείνει να αναδύεται πάντα στο ίδιο σημείο, οπότε τα κόπρανα, αποτελούμενα κυρίως από χώμα που έχει περάσει μέσα από το έντερο των σκουληκιών, σταδιακά σχηματίζει μικρούς σωρούς.

Όταν οι σοροί που σχηματίζουν τα σκουλήκια βρίσκονται κοντά μεταξύ τους, ο ενδιάμεσος χώρος γεμίζει με τον καιρό περιττώματα και οι σοροί ενώνονται σε λοφίσκους.

«Η συναρπαστική αυτή ανακάλυψη μας επιτρέπει να χαρτογραφήσουμε και να κατανοήσουμε το πώς σχηματίστηκαν αυτά τα αχανή τοπία» σχολιάζει ο Χοσέ Ιριάρτε του Πανεπιστημίου του Έξετερ στη Βρετανία, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Το γεγονός ότι γνωρίζουμε πως δημιουργήθηκαν από γεωσκώληκες στις περιοδικά πλημμυρισμένες σαβάνες της Νοτίου Αμερικής σίγουρα θα αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τα φυσικά τοπία της περιοχής σε αντιδιαστολή με αυτά που διαμόρφωσε ο άνθρωπος».

in.gr


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου