Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Θρίλερ με το αφορολόγητο, «τσεκούρι» στην εθνική σύνταξη – Εμπλοκή στα «κόκκινα» δάνεια

Θρίλερ με το αφορολόγητο, «τσεκούρι» στην εθνική σύνταξη – Εμπλοκή στα «κόκκινα» δάνεια


EΧΘΕΣ

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα – τεχνικά κλιμάκια, αλλά και των υπουργών με τους επικεφαλής του κουαρτέτου- ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών σε μία σειρά από ανοιχτά ζητήματα. Θρίλερ με νέα αντιπρόταση στο θέμα του αφορολόγητου, ανυποχώρητο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα «κόκκινα» δάνεια, με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη να τονίζει πως υπάρχει απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών η οποία θα συζητηθεί σε νέο ραντεβού το Σάββατο.

Το ΔΝΤ επιμένει στη φορολόγηση των πολύ χαμηλών εισοδημάτων, είτε με διεύρυνση της φορολογικής κλίμακας, είτε με μείωση του αφορολόγητου. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση κατέθεσε αντιπρόταση που προβλέπει το αφορολόγητο να ξεκινάει από 7.000 με 8.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Παράλληλα, επιχειρείται να μετατεθεί το βάρος στα μεσαία εισοδήματα και προτάθηκε κλίμακα φορολόγησης που θα ξεκινάει από 32% στα εισοδήματα από 22.000 ευρώ.

Ακανθώδες παραμένει το θέμα των «κόκκινων» δανείων με το Ταμείο να επιμένει μετ επιτάσεως στην εφαρμογή του κυπριακού μοντέλου διαχείρισης και σύμφωνα με πληροφορίες η στάση του «σκληρύνει» σε σχέση με την πρωινή διαπραγμάτευση. Διαβουλεύσεις γίνονται για το ύψος προστασία των στεγαστικών δανείων ή των μικρομεσαίων με υποθηκευμένα ακίνητα. «Συζητάμε για μία μικρή εξαίρεση στα στεγαστικά της πρώτης κατοικίας και μερικά επαγγελματικά, που συνδέονται με υποθήκες» ανέφερε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Σταθάκης.

Τα βρίσκουν στο ασφαλιστικό με υποχώρηση της κυβέρνησης

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, παρότι παρατηρείται σύγκληση απόψεων, αυτή έρχεται με… αμοιβαίες υποχωρήσεις όπως είπε εξερχόμενος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται η μείωση του ποσού που θα χορηγείται στην Εθνική Σύνταξη στα 288 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης, ποσό που θα ανεβαίνει κλιμακωτά. Έτσι, τα 384 ευρώ της Εθνικής Σύνταξης θα λάβει κάποιος με 20 χρόνια ασφάλισης. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει 384 ευρώ στα 20 χρόνια και 340 ευρώ στα 15.

Παράλληλα στο τραπέζι έχουν πέσει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης. Πάντως, κυβέρνηση και δανειστές φέρονται να συμφώνησαν στην προστασία κύριων και επικουρικών συντάξεων συνολικού ύψους από 1400 ευρώ και κάτω.

Οι δανειστές μάλιστα φέρονται να δέχονται αύξηση των εισφορών κατά 1%.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με το κουαρτέτο, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, η οποία αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης και τις επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε σε τι ακριβώς αφορά και πώς αυτή οριοθετείται.

Σχετικά με την αύξηση των εισφορών από την πλευρά των δανειστών δεν υπήρξε κατηγορηματική άρνηση, επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι εξακολουθούν να παραμένουν σταθερές οι βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων. «Δεν μπήκε η αμφισβήτηση αυτή στο τραπέζι ούτε από την άλλη πλευρά» επεσήμανε. Επίσης, όπως τόνισε, σταθερή παραμένει και η βασική δέσμευση της κυβέρνησης για τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου