Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Το σύνθετο παζλ της Μέσης Ανατολής

Το σύνθετο παζλ της Μέσης Ανατολής


Η προσωρινή διακοπή των συνομιλιών της Γενεύης για την κρίση στην Συρία δεν είναι αναεξάρτητη και απο τον σαουδο-ιρανικός ψυχρό πόλεμος, ο οποίος είναι ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της νέας Μέσης Ανατολής.Το Ριάντ ενεργεί με ασυνήθιστη τόλμη στην Υεμένη ˙ υποστηρίζει σουνιτικές ομάδες εναντίον του Άσαντ, και, πιο πρόσφατα, εκτέλεσε 47 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του εξέχοντα Σιίτη αγιατολάχ Nimr al-Nimr, ως μια προειδοποίηση για τους Σιίτες αντιφρονούντες στο βασίλειο και τον οποιονδήποτε εκεί έξω που θέλει να αμφισβητήσει το καθεστώς.

Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθειά της για περιφερειακή επιρροή και εξουσία, με την υποστήριξη του καθεστώτος του Άσαντ, τις φιλο-ιρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και την Χεζμπολάχ στον Λίβανο Ακόμη, παρέχει βοήθεια στους Χούτις στην Υεμένη.

Το ότι η Σαουδική Αραβία έχει καταφέρει να συμπαρατάξει μια σειρά από κράτη του Κόλπου ώστε να υποβαθμίσουν τους δεσμούς τους με το Ιράν, μόνο θα εμβαθύνει τους φόβους των Ιρανών συντηρητικών και θα παράσχει επιπλέον πυρομαχικά για να αντιδράσουν κατά του σουνιτικού συνασπισμού.

Οι ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα ήθελαν να περιορίσουν την ιρανο-σαουδική αντιπαλότητα. Αλλά αυτό δεν θα είναι και τόσο εύκολο καθώς η αμερικανική επιρροή τόσο στο Ριάντ όσο και στην Τεχεράνη έχει εξασθενίσει σημαντικά. Το Ριαντ αντιδρά με τις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί φλερτάρουν με το Ιράν και δεν κάνουν αρκετά για να πιέσουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ για τον τερματισμό του συριακού εμφυλίου πολέμου.

Η Τεχεράνη απο την άλλη , γνωριζει την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να δουν την πυρηνική συμφωνία να εφαρμόζεται και αυτό είναι ένα χαρτι που της παρέχει περιθωρια διπλωματικών χειρισμών που δεν είχε μέχρι πρότινος.

Πηγή:premium.paratiritis.gr


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου