Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Οξύνονται οι σχέσεις Ελλάδας- Αυστρίας -Ανακαλείται η Ελληνίδα Πρέσβης στη Βιέννη

Οξύνονται οι σχέσεις Ελλάδας- Αυστρίας -Ανακαλείται η Ελληνίδα Πρέσβης στη Βιέννη


Οξύνονται οι σχέσεις Ελλάδας – Αυστρίας μετά τη Διάσκεψη της Βιέννης. Μετά τις σκληρές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, αλλά και τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και του Τουσκ, το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του ανακαλεί την Ελληνίδα Πρέσβη στη Βιέννη.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη της Βιέννης, από όπου αποκλείστηκε η Ελλάδα και πρωτοστάτησε η ”στενή συμμαχία” με εκπροσώπους της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες , Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία.

Στη Διάσκεψη της Βιέννης αποφασίστηκε ο συντονισμός των περαιτέρω ενεργειών των εννέα βαλκανικών χωρών με στόχο να υπάρξει δραστική μείωση της προσφυγικής ροής και να υπάρξουν μέτρα περιορισμού των ροών στη διαδρομή των Βαλκανίων.

Μετά από αυτή τη Διάσκεψη ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ζήτησε η Πρέσβης της Ελλάδας στη Βιέννη, Χρυσούλα Αλειφέρη να επιστρέψει στην Αθήνα «προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας».

Σε ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργίου, μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με «σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα» ενώ τονίζεται ότι δεν γίνεται οι αποφάσεις που έχουν παρθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, η Πρέσβης της Ελλάδος στη Βιέννη, κυρία Αλειφέρη, καλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας.

Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους.

Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα. Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Τι είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής

Το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξερχόμενος από την αίθουσα της συνεδρίασης, είχε υπογραμμίσει ότι «πήραμε σαφή διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει ουσιαστική συνεργασία προκειμένου να διατηρηθεί το συγκεκριμένο status quo προκειμένου να λειτουργήσει η συμφωνία με την Tουρκία και να μειωθεί η κρίση των προσφυγικών ροών».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί οι δηλώσεις και των υπολοίπων Αρχηγών κρατών- μελών της ΕΕ. Δηλώσεις οι οποίες ούτε μία εβδομάδα μετά διαψεύστηκαν με την πραγματοποίηση της Διάσκεψης της Βιέννης.

Οι δηλώσεις Τσίπρα

Από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τετάρτης δήλωσε ότι μέχρι στιγμής, η διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική, με σκληρό ύφος είπε πως είναι ντροπή για την Ευρώπη να «αποφασίζουν οι ηγέτες στις Συνόδους Κορυφής και, αργότερα, αυτές οι αποφάσεις να ακυρώνονται από τις αποφάσεις κάποιων παρασυνάξεων ή κάποιων συνεννοήσεων μεταξύ των επικεφαλής της αστυνομίας μόνο κάποιων κρατών» ενώ υπογράμμισε ότι ακόμα και τώρα η Ελλάδα βρίσκεται στο απόσπασμα για την τήρηση των κοινών κανόνων ενώ άλλα κράτη μέλη της ΕΕ δεν τους τηρούν. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «σήμερα, αποδεικνύεται ότι η πίεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων και των κανόνων είναι κάτι που αφορά, μάλλον, ορισμένους. Δεν αφορά όλους».

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε πως από εδώ και πέρα το μόνο που μένει στην χώρα μας να κάνει είναι «να απαιτήσει από εδώ και στο εξής από τους εταίρους μας να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ακριβώς όπως υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε και εμείς».

Η στάση Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Τουσκ για τη Διάσκεψη της Βιέννης

Την άποψη ότι μία «ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει» αλλά και ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε διαμάχη με την Αυστρία εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη Διάσκεψη της Βιέννης.

Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κράτησε την ίδια στάση δηλώνοντας:

Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β, Γ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν είναι μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες αλλά και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις πρωτεύουσες

ipop.gr

ΣΤΑΖΕΙ ΦΑΡΜΑΚΙ ο Αυστριακός ΥΠΕΞ για την Ελλάδα-Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ μετά την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβεως στη Βιέννη

Η Ελλάδα είχε κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στην Αυστρία πριν από τη Διάσκεψη της Βιέννης

Συνεχίζοντας την πάγια αρνητική στάση κατά τους τελευταίους μήνες, του επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας Σεμπάστιαν Κουρτς, απέναντι στην Αθήνα, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρά με νέα κριτική εναντίον της Ελλάδας, σχολιάζοντας τη σημερινή ανάκληση στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, της Ελληνίδας πρέσβη στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλιφέρη.

Σε ανακοίνωσή του, που διαβιβάστηκε ηλεκτρονικά το απόγευμα στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως “η Αυστρία κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα, για να συνεργαστεί αυτή σε έναν περιορισμό της προσφυγικής ροής”.

Προσθέτει δε, ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να ανακαλεί τους διπλωμάτες της, ενώ εκφράζει την ελπίδα πως τώρα θα υπάρξει αλλαγή σκέψης στους Ελληνες.

“Βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση μία ευκαιρία, να ενημερώσει η πρέσβης τους Ελληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία”, τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που κατευθύνονται προς το Βορρά.

“Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, η πρέσβης της Ελλάδος στη Βιέννη, κυρία Αλειφέρη, καλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, που κάνει λόγο για “διάφορους ανιστόρητους” και ζητά την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα”, σημειώνεται στην ανακοίνωση για την ανάκληση της κας Χρυσούλας Αλειφέρη.

Η Ελληνίδα πρέσβης στη Βιέννη

Η Ελλάδα είχε κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στην Αυστρία πριν από τη Διάσκεψη της Βιέννης, διαμαρτυρόμενη όχι μόνο για το γεγονός πως δεν κλήθηκε αλλά και γιατί με προεξάρχουσα την Αυστρία έγινε… κουρελόχαρτο η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και τα ανοιχτά σύνορα.ς, ενώ εκφράζει την ελπίδα πως τώρα θα υπάρξει αλλαγή σκέψης στους Ελληνες.

“Βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση μία ευκαιρία, να ενημερώσει η πρέσβης τους Ελληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία”, τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που κατευθύνονται προς το Βορρά


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου