Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Μειώνεται η θητεία στον κυπριακό στρατό στους 14 μήνες ενώ ο τουρκικός στρατός «ενισχύεται» καθημερινά

Μειώνεται η θητεία στον κυπριακό στρατό στους 14 μήνες ενώ ο τουρκικός στρατός «ενισχύεται» καθημερινά


Το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε την Πέμπτη στην απόφαση για μείωση της θητείας για τους στρατεύσιμους από 24 μήνες σε 14, κάτι που αποτελεί την μεγαλύτερη «μεταρρύθμιση» του στρατού των τελευταίων δεκαετιών στην μαρτυρική νήσο, σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο.

Η «μεταρρύθμιση» αυτή ήταν προσωπική επιλογή και δέσμευση του Προέδρου της Κύπρου κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Η υποχρεωτική θητεία στην κυπριακή Εθνική Φρουρά ήταν 24 μήνες και θεωρούνταν μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, αλλά με δεδομένη την τεράστια παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί , ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη .

Αναφέρεται επίσης από τον κυπριακό τύπο ότι, οι Ελληνοκύπριοι γονείς εδώ και μεγάλο διάστημα επέκριναν τον υπάρχον σύστημα στράτευσης λέγοντας ότι διακόπτει τις προοπτικές εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας των παιδιών τους . Βέβαια το άρθρο προφανώς ομιλεί για ένα κομμάτι του πληθυσμού και όχι για όλους.

Η μείωση της θητείας των Κυπρίων στρατιωτών ήταν η κύρια προεκλογική υπόσχεση του Προέδρου Αναστασιάδη, όταν ήρθε στην εξουσία τον Μάρτιο του 2013.

«Ένας σημαντικός στόχος είναι κοντά στην ολοκλήρωση του», έγραψε ο κ. Αναστασιάδης, στο Twitter την Πέμπτη , ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης πρόσθεσε: «! Προχωράμε μπροστά».

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου για να εγκριθεί και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο έτος. Σύμφωνα με αυτό οι Κύπριοι στρατιώτες που παρουσιάστηκαν στον κυπριακό στρατό το περασμένο καλοκαίρι, θα υπηρετήσουν 18 μήνες αντί για 24, ενώ εκείνοι που θα παρουσιαστούν μετά το καλοκαίρι του 2016 θα υπηρετήσουν 14 μήνες.

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κίνηση αυτή ήταν «το πρώτο βήμα προς την δημιουργία ενός επαγγελματικού στρατού» στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεων.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχουν κατά νου τους οι πολιτικοί στην μεγαλόνησο, αλλά οι Τούρκοι ενισχύονται και εκσυγχρονίζουν τις ένοπλες δυνάμεις τους συνεχώς.

Νέα οπλικά συστήματα προμηθεύονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και μαζί με την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας προς όλες τις χώρες που γειτνιάζουν. «ονειρεύονται» την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τους.

Οι «μικροί και ευέλικτοι» μισθοφορικοί στρατοί δεν αποτελούν λύση ούτε για την Κύπρο, ούτε φυσικά και για την Ελλάδα. Αντίθετα η παλλαϊκή άμυνα, οι συνεχείς εκπαιδεύσεις του έφεδρου προσωπικού και ο επαρκής αριθμός υπηρετούντων οπλιτών διασφαλίζουν την άμυνα έναντι του Τούρκου-επιβουλέα.

Η τουρκική μουσουλμανική ελίτ απειλεί Ελλάδα και Κύπρο σε όλα τα μήκη και πλάτη του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου , ενώ τουρκικά αεροσκάφη και πλοία παραβιάζουν συνεχώς εναέρια και θαλάσσια σύνορα .

Χωρίς ισχυρές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι δυνατή μια «δυναμική απάντηση» απέναντι σε ένα τέτοιο εχθρό, αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολιτικοί .

Αν ανατρέξουν στην ελληνική ιστορία , παλαιά και πρόσφατη, θα βρουν δεκάδες παραδείγματα , τα οποία οφείλουν να τα «αναγνώσουν» με περίσσεια σύνεση.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου