Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Πέντε νεκρά παιδιά σε νέο ναυάγιο στο Αιγαίο

Πέντε νεκρά παιδιά σε νέο ναυάγιο στο Αιγαίο


Δέκα μετανάστες, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, πνίγηκαν σήμερα στα ανοικτά των τουρκικών ακτών, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε. Το νέο ναυάγιο σημειώθηκε στη θάλασσα του Αιγαίου καθώς το πλοιάριο κατευθυνόταν στην Ελλάδα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τουρκικής ακτοφυλακής.

Άλλοι μετανάστες, των οποίων ο αριθμός δεν κατέστη δυνατόν να προσδιοριστεί, αγνοούνται. "Είμαστε πολύ λυπημένοι. Τουλάχιστον 20 από τους φίλους μας αγνοούνται", δήλωσε κλαίγοντας ένας από τους συντρόφους τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το τουρκικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε 43 μετανάστες. Οι ίδιοι είχαν αναχωρήσει από την τουρκική επαρχία Τσανάκκαλε και κατά τα φαινόμενα προσπαθούσαν να φθάσουν στη Λέσβο. Ήδη την Πέμπτη 24 μετανάστες, ανάμεσά τους 10 παιδιά, πνίγηκαν σε ναυάγιο στ΄ανοικτά της Σάμου.

Ανάμεσα στους μετανάστες σήμερα βρίσκονταν Σύροι και Αφγανοί, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος μετέδωσε ότι οι επιχειρήσεις έρευνας συνεχίζονται.

Το νέο αυτό δράμα προστίθεται στα αλλεπάλληλα ναυάγια που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο Πέλαγος. Την Τετάρτη, επτά άνθρωποι, μεταξύ τους δύο παιδιά, πνίγηκαν στ΄ανοικτά της Κω και την περασμένη εβδομάδα 45 μετανάστες χάθηκαν σε τρία ναυάγια, στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και τους περιορισμούς που επέβαλαν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες επανέφεραν τους ελέγχους στα σύνορά τους, οι αφίξεις συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου.

Συνολικά οι αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου ανήλθαν σε 46.240 από τις αρχές Ιανουαρίου. Ανάμεσά τους 44.040 μετανάστες πέρασαν από την Ελλάδα και 2.200 από την Ιταλία. Η συντριπτική πλειοψηφία, ένα ποσοστό 84%, είναι πρόσφυγες, πολίτες χωρών που βρίσκονται σε περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις. Διακόσιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

"Φουντώνουν" οι πολιτικές διεργασίες

Οι διαρκείς απώλειες παιδιών και ενηλίκων προσφύγων στο Αιγαίο, το μεγάλο βάρος της μεταναστευτικής και προσφυγικής ροής που καλείται να "σηκώσει" η Ελλάδα και οι πληροφορίες για τελεσίγραφα περί πιθανής εξόδου της χώρας μας απο την Συνθήκη Σένγκεν έχουν ανεβάσει ψηλά στην πολιτική ατζέντα την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, για την οποία πέρα απο τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και οι αρχηγοί των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Στον απόηχο της επισήμανσης απο την Κομισιόν ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της προς τους εταίρους της στην ζώνη Σένγκεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει την Δευτέρα τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με ευρωπαίους ηγέτες για την προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Για την Τρίτη, στις 13:00 κλείστηκε τελικώς η συνάντηση της Προέδρου του του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά, με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα.

Η Φώφη Γεννηματά έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με ευρωπαίους σοσιαλιστές για το ζήτημα, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει και ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κάλεσε όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν σε έναν Δεκάλογο για το Προσφυγικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου