Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Audi h-tron quattro: Με υδρογόνο!

Audi h-tron quattro: Με υδρογόνο!


Το πρωτότυπο κυψελών καυσίμου της γερμανικής εταιρείας έχει αυτονομία 600 χιλιομέτρων, και καίει ένα λίτρο …υδρογόνου στα 100 χλμ.

Ο ανεφοδιασμός του Audi h-tron quattro με υδρογόνο διαρκεί 4 λεπτά και προσφέρει αυτονομία 600 χιλιομέτρων, με μέση κατανάλωση περίπου ενός λίτρου υδρογόνου ανά 100 χιλιόμετρα. Η ισχύς του φτάνει τα 110 kW, ενώ επιπλέον 100 kW προσφέρονται με στιγμιαίο power boost από την μπαταρία λιθίου-ιόντων. Η ροπή φτάνει τα 550 Nm, η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα του πρωτοτύπου έρχεται σε λιγότερα από επτά δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 200 χλμ./ώρα.

Βασισμένο στη νέα πλατφόρμα MLB, το Audi h-tron quattro έχει στενή συγγένεια με το αμιγώς ηλεκτρικό SUV πρωτότυπο e-tron quattro. Υιοθετεί την 5η γενιά της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου του ομίλου VW-Audi και είναι κατασκευασμένο με ελαφρύτερα υλικά. Ως αποτέλεσμα, η αποδοτικότητα του καυσίμου αγγίζει το 60 τοις εκατό, αρκετά περισσότερο από οποιονδήποτε κινητήρα βενζίνης ή diesel.

Το υδρογόνο στο h-tron quattro αποθηκεύεται σε τρία δοχεία που βρίσκονται κάτω από τα πίσω καθίσματα και το χώρο αποσκευών, με πίεση 700 bar. Καθένα από τα δοχεία υδρογόνου είναι καλυμμένο από πολυμερές ενισχυμένο με ανθρακονήματα.

Η μπαταρία, που ζυγίζει λιγότερο από 60 κιλά, βρίσκεται επίσης κάτω από τους επιβάτες, για να κρατά χαμηλά το κέντρο βάρους. Εν κινήσει, η μπαταρία μπορεί να προσφέρει μέχρι 100 kW ισχύος, ενώ παράλληλα αποθηκεύει ενέργεια κατά τη διάρκεια της πέδησης.

Η ενέργεια από τις κυψέλες καυσίμου και τη μπαταρία δίνει ισχύ σε δύο ηλεκτροκινητήρες. Ο ένας βρίσκεται στον εμπρός άξονα και αποδίδει 90 kW και ο άλλος στον πίσω άξονα, με απόδοση 140 kW. Ως αποτέλεσμα, το h-tron quattro είναι εμμέσως τετρακίνητο, και η κατανομή της ροπής ορίζεται αυτόματα και διαρκώς από το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης. Η βασική προτεραιότητα στη ρύθμιση του συστήματος ήταν η εξοικονόμηση ενέργειας.

Το Audi h-tron quattro, επίσης, είναι το μεγαλύτερο αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί ηλιακά πάνελ στην οροφή του. Αυτά παράγουν μέχρι και 320 watts, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 1.000 χιλιόμετρα ετησίως με καθαρή, ηλιακή ενέργεια.

Σημαντικό ρόλο στην αποδοτικότητα του καυσίμου παίζει και η αεροδυναμική – ειδικά σε ένα μεγάλο και ογκώδες SUV σαν αυτό το πρωτότυπο, που έχει μήκος 4,88 μέτρα και πλάτος 1,93 μ.. Ως πρωτότυπο, έχει ύψος μόλις 1,54 μέτρου, συντελεστή οπισθέλκουσας 0,27 και τις πλευρικές σχεδιαστικές γραμμές ενός Coupe, όμως τέτοιου είδους τόλμη σπανίως φτάνει μέχρι την γραμμή παραγωγής.

Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται να υιοθετηθούν και στα συγγενικά αυτοκίνητα παραγωγής τα αεροδυναμικά εξαρτήματα του δαπέδου, που βελτιώνουν την κρίσιμη πτυχή της ροής του αέρα κάτω από το αμάξωμα, ή ίσως -στο απότερο μέλλον- οι κάμερες που αντικαθιστούν τους καθρέπτες στο h-tron quattro.

Μια άλλη εντυπωσιακή τεχνολογία του πρωτοτύπου είναι οι σένσορες στο χώρο αποσκευών (μεγέθους 500 λίτρων), που σκανάρουν το σχήμα κάθε αποσκευής και προτείνουν στην ψηφιακή οθόνη την ιδανική χωροταξική τους τοποθέτηση. Στην κεντρική κονσόλα υπάρχουν τρεις οθόνες τεχνολογίας OLED. Ο επιλογέας του οδηγικού mode βρίσκεται στην κονσόλα του κεντρικού τούνελ.

Τα πίσω καθίσματα είναι ατομικά, και οι επιβάτες τους μπορούν να μοιράζονται δεδομένα με τους εμπρός επιβάτες μέσω των tablets της Audi, που επίσης έχουν οθόνες OLED και είναι μέρος ενός ολόκληρου συστήματος ψυχαγωγίας των πίσω επιβατών.

Τέλος, στο πλαίσιο της εξέλιξης των τεχνολογιών ημι-αυτόνομης οδήγησης, νέα ραντάρ, σένσορες, νέας τεχνολογίας κάμερες, σένσορες υπερήχου και scanners με laser μεταδίδουν τις πληροφορίες τους στην κεντρική μονάδα zFAS. Αυτή υπολογίζει οτιδήποτε βρίσκεται περιμετρικά του αυτοκινήτου και μεταδίδουν τις πληροφορίες ή την υποβοήθηση στον οδηγό. Έτσι, το Audi h-tron quattro αναλαμβάνει πλήρως το έργο του παρκαρίσματος ή του σταμάτα-ξεκίνα στην πόλη μέχρι 50 χλμ./ώρα.



ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου