Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Αυτό είναι το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια - Ανταλλαγή του ακινήτου, ενοίκιο στις τράπεζες και εξόφληση... από τα εγγόνια

Αυτό είναι το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια - Ανταλλαγή του ακινήτου, ενοίκιο στις τράπεζες και εξόφληση... από τα εγγόνια

2/11/2015

Ισχυρές ρυθμίσεις για τα "κόκκινα" στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια ζητάει από τις εμπορικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στόχος είναι να επανέλθει σε ορθή πορεία το μεγαλύτερο ποσοστό από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 107 δισ. ευρώ.

Η BlackRock ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση όλων των προβληματικών δανείων παραδίδοντας την ανάλυσή της στην Τράπεζα της Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή.

Πλέον, από σήμερα έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2016, η Τράπεζα της Ελλάδας μαζί με το ΤΧΣ θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα αλλά και το ακριβές ποσοστό μείωσης των "κόκκινων δανείων" που θα οφείλει να παρουσιάζει κάθε τράπεζα.

Υπό αυτό το πρίσμα, θα υπάρχει συγκεκριμένος ποσοτικός στόχος κάθε μήνα και η ΤτΕ θα αξιολογεί την ικανότητα της τράπεζας να πιάνει τον στόχο αυτό ενώ σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται, τότε -σύμφωνα με κορυφαία τραπεζική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα- η τράπεζα θα οφείλει να προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ρυθμίσεις που οι τράπεζες θα προτείνουν στους δανειολήπτες "κόκκινων" στεγαστικών είναι:

Ανταλλαγή του ακινήτου που είναι υποθηκευμένο με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας

Σπάσιμο του δανείου σε δυο μέρη όπου το ένα τμήμα θα εξυπηρετείται κανονικά και το υπόλοιπο θα "παγώνει" για διάστημα που θα συμφωνηθεί μεταξύ του δανειολήπτη και της τράπεζας (π.χ. πέντε έτη)

Επιμήκυνση του δανείου πέραν του προσδόκιμου ζωής του δανειολήπτη με μεταφορά βαρών στους εγγυητές - κληρονόμους

Μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα και πληρωμή ενοικίου εκ μέρους του δανειολήπτη, καθορισμένου με βάση τις τιμές αγοράς

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν γενναίες ρυθμίσεις από τις τράπεζες προκειμένου να αποφευχθούν οι πλειστηριασμού καθώς τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Σύμφωνα με πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το 60,1% των καταναλωτικών δανείων που έχουν ρυθμιστεί κινδυνεύουν να "κοκκινίσουν" ξανά, κάτι που ισχύει και για το 40,1% των στεγαστικών δανείων και το 39,2% των επιχειρηματικών.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου