Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Το Botox μπορεί να αποτρέψει την κολπική μαρμαρυγή

Το Botox μπορεί να αποτρέψει την κολπική μαρμαρυγή

Μπορεί να έγινε γνωστό από τη χρήση του (ή την κατάχρησή του) σε αισθητικές επεμβάσεις αλλά το Botox μπορεί να αποτρέψει την κολπική μαρμαρυγή μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης (bypass), σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη.

Η ένεση βοτουλινικής τοξίνης (Botox) στο λίπος που περιβάλλει την καρδιά μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής (AF) μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης. Αυτό υποδεικνύεται από μια μελέτη στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στην έκδοση «Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology».

Η μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, στη Νέα Υόρκη, περιλάμβανε 60 άτομα στη Ρωσία που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση παράκαμψης. Φυσιολογικά, το ένα τρίτο των ασθενών αναπτύσσουν ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό μετά από αυτό το είδος επέμβασης. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη έλαβαν ενέσεις Botox στα τέσσερα κύρια στρώματα λίπους που περιβάλλουν την καρδιά και οι άλλοι μισοί έλαβαν ενέσεις αλατούχου διαλύματος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Τριάντα ημέρες μετά την επέμβαση, η ομάδα που έλαβε το Botox είχε κίνδυνο 7% για κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με 30% στην ομάδα ελέγχου. Ένα χρόνο μετά την επέμβαση, κανένας (0%) από τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Botox δεν παρουσίασε κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με το 27% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με αλατούχο διάλυμα. Δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες αντιδράσεις από τις ενέσεις Botox. Οι επιπλοκές από τη χειρουργική επέμβαση παράκαμψης ήταν παρόμοιες και στις δύο ομάδες της μελέτης.

Πριν να μπορούν οι ενέσεις Botox να/ χρησιμοποιηθούν συστηματικά για την πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής μετά από χειρουργική επέμβαση παράκαμψης, πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, τόνισαν οι συγγραφείς, με επικεφαλής τον Jonathan S. Steinberg. Είναι επίσης κατανοητό ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πειράματα χρησιμοποιώντας Botox στις εγχειρήσεις αποκατάστασης βαλβίδας, επειδή ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής είναι σχεδόν 50% μετά από ανάλογες επεμβάσεις.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου