Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Guardian: Έλληνας καλλιτέχνης αναπαριστά την ελληνική κρίση με... Playmobil

Guardian: Έλληνας καλλιτέχνης αναπαριστά την ελληνική κρίση με... Playmobil

Η γερμανική Playmobil δεν φαίνεται να μπορεί να «χωνέψει» το αστείο

Αυτό που επιδιώκει, όπως λέει ο ίδιος, είναι αφενός το αποτέλεσμα να είναι αστείο και αφετέρου να ασκεί κριτική και να δείχνει τις επιπτώσεις των ενεργειών μας

Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Έλληνα καλλιτέχνη, Νίκο Παπαδόπουλο που απεικονίζει την οικονομική κρίση με Playmobil, πραγματοποιεί η βρετανική Guardian, σημειώνοντας ότι η πρωτότυπη ιδέα του έχει προκαλέσει την οργή της γερμανικής εταιρείας.

Όλα ξεκίνησαν το 2013, όταν ο Νίκος Παπαδόπουλος άρχισε να παίζει με τον μικρό γιο του, τον Μάριο, πριν τον βάλει για ύπνο. «Προσποιούμασταν ότι πηγαίνουμε για ύπνο χρησιμοποιώντας τα playmobil και μου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσω σκηνές όχι μόνο από τη ζωή στο σπίτι αλλά από ολόκληρη την κοινωνία» λέει στον Guardian.


Από τότε ο 36χρονος σεναριογράφος από τη Θεσσαλονίκη έχει δαπανήσει περισσότερα από 900 ευρώ σε playmobil και έχει δημιουργήσει δεκάδες σατιρικές σκηνές με πολιτικό υπόβαθρο, μετατρέποντάς τα σε αναγνωρίσιμες φιγούρες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, όπως την Ανγκελα Μέρκελ. 


Με τη σατιρική διάθεση που προσέγγισε το θέμα του, θέλησε να περάσει τα δικά του πολιτικά πιστεύω. Στη συνέχεια, έβγαλε φωτογραφίες και τις ανάρτησε στη σελίδα που διατηρεί και η οποία φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Plasticonilism».

Η πρώτη του δημιουργία ήταν με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και απεικονίζει μία γυναίκα με μαυρισμένα μάτια, ενώ καυτηρίασε με τον τρόπο του και την εικόνα των λουόμενων στην Κω με τους τουρίστες να κάνουν μπάνιο την ώρα που έφταναν στο νησί οι πρόσφυγες.

Στη συνέχεια άρχισε να απεικονίζει σκηνές της ελληνικής οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και του ρόλου της Γερμανίας στην Ευρώπη.



Στο «στόχαστρό» του μπαίνει η ελληνική οικονομική κρίση, με τα μηχανήματα των ΑΤΜ να κρατούν αλυσοδεμένους τους πελάτες τους. «Hταν σαν να είχαμε γίνει σκλάβοι αυτών των μηχανών» λέει ο καλλιτέχνης και τονίζει ότι πρέπει να φοβόμαστε τους άδειους ανθρώπους και όχι τα άδεια μηχανήματα.


Οι συνθέσεις του κρύβουν μία καυστική αλήθεια, γράφει ο Guardian.


Αυτό που επιδιώκει, όπως λέει ο ίδιος είναι, αφενός το αποτέλεσμα να είναι αστείο και αφετέρου να ασκεί κριτική και να δείχνει τις επιπτώσεις των ενεργειών μας.


Η γερμανική Playmobil πάντως δεν φαίνεται να μπορεί να «χωνέψει» το αστείο, καθώς έσπευσε να κλείσει την πρώτη του σελίδα «στη λογική της παραβίασης εμπορικών σημάτων και την πολιτική χρήση των προϊόντων τους». Μάλιστα, μόλις ξεκίνησε νέα σελίδα τον προειδοποίησαν ότι θα συμβεί το ίδιο εάν δεν αφαιρέσει το πολιτικό περιεχόμενο.

  


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου