Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Βloomberg: Capital controls τουλάχιστον ως το β' εξάμηνο του 2016

Βloomberg: Capital controls τουλάχιστον ως το β' εξάμηνο του 2016

Μέλλον για τους κεφαλαιακούς ελέγχους (capital controls) στην Ελλάδα βλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές.

Σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, το 81% των οικονομολόγων εκτιμά ότι τα capital controls θα παραμείνουν τουλάχιστον έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ελληνική κυβέρνηση και τραπεζικοί παράγοντες έχουν επισημάνει ότι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων μπορεί να γίνει στις αρχές του νέου έτους, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σημειώνει το δημοσίευμα.

«Είναι υπερβολικά αισιόδοξοι», λέει ο Αχιλλέας Χρυσοστόμου, οικονομικός αναλυτής της Standard Chartered στο Λονδίνο. «Θεωρώ ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι πιστωτές, θα θελήσουν να δουν περισσότες αποδείξεις στην εφαρμογή του προγράμματος πριν νοιώσουν άνετα για να άρουν τους κεφαλαιακούς ελέγχους».


Από τα capital controls έχει πληγεί η ελληνική οικονομία, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει για φέτος ύφεση 1%, όπως καταδεικνύει δεύτερη έρευνα που διενήργησε το πρακτορείο.

Αν και η νέα εκτίμηση είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε καταγραφεί σε ανάλογη έρευνα τον περασμένο Ιούλιο (-0,7% το ΑΕΠ), καταδεικνύεται η απρόσμενη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας στο β' τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,9%.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη ότι η νέα συμφωνία χρηματοδότησης της Ελλάδας, που υπεγράφη, προβλέπει ύφεση 2,3% για φέτος.

«Τα δίδυμα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό και την εξωτερική θέση έχουν αντιμετωπιστεί», σχολιάζει ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα, ένας εκ των τριών αναλυτών στην έρευνα που προβλέπει ότι η άρση των capital controls θα γίνει στο α' εξάμηνο του 2016. «Δεν υπάρχει η ανάγκη για μία παρατεταμένη περίοδο προσαρμογής υπό τα capital controls», δηλώνει χαρακτηριστικά.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου