Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Σώζονται όλες οι τράπεζες από το ΤΧΣ

Σώζονται όλες οι τράπεζες από το ΤΧΣ

Στο «ασφαλές λιμάνι» του ΤΧΣ οδηγούνται όλες οι ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των συνεταιριστικών και της Attica Bank σύμφωνα με το τελικό κείμενο του Μνημονίου ΙΙΙ, του προγράμματος του ESM. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις διατυπώσεις δικαίωμα χρήσης των κεφαλαίων του ΤΧΣ θα έχουν όλες οι τράπεζες που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, αν και στο αρχικό κείμενο γινόταν αναφορά στις συστημικές τράπεζες, στο τελικό η διατύπωση ήταν γενικότερη, επιτρέποντας να χωρέσουν όλες οι τράπεζες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η συμφωνία περιλαμβάνει ένα γύρο συγκέντρωσης του τομέα των συνεταιριστικών τραπεζών, ενώ διασώζεται και η Attica Bank.

Η ένταξη όμως όλων των τραπεζών στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απαιτεί και την διεξαγωγή Asset Quality Review και stress tests, διαδικασίες που για τις μη-συστημικές τράπεζες είναι πιο επίπονες.

Αν και η διαδικασία των stress tests δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, εν τούτοις διατυπώνονται εκτιμήσεις για την έκβασή τους καθώς και για τα σενάρια στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης προκαλώντας σύγχυση στην αγορά και εντείνοντας τις πιέσεις προς την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα κείμενα αλλά και το πνεύμα της συμφωνίας το bail-in ως τακτική δεν θα χρησιμοποιηθεί εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί εντός του 2015, πριν την ενεργοποίηση της οδηγίας BRRD την πρώτη Ιανουαρίου 2016.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι μόνοι θιγμένοι θα είναι οι μέτοχοι των τραπεζών, οι οποίοι θα υποστούν dilution της αξίας που θα κυμανθεί –ανάλογα με τις κεφαλαιακές ανάγκες- από 45 έως 70%. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα προστατεύονται όλων των ειδών οι ομολογιούχοι καθώς η διαδικασία που υιοθετείται μπορεί μόνο να συμπεριλάβει εθελοντική συμμετοχή πιστωτών στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης χρέους.

Με το dilution δεδομένο και το bail in εκτός συζήτησης αυτή τη στιγμή οι διοικήσεις των τραπεζών και οι βασικοί μέτοχοι επεξεργάζονται εναλλακτικές λύσεις για το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες σε αυτή τη φάση οι τράπεζες φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν στρατηγική «αποκάλυψης» ακουμπώντας το άνω εύρος των εκτιμήσεων για τα κενά τους, με στόχο να εκμεταλλευθούν την χωρίς κόστος στήριξης που τους προσφέρεται διασφαλίζοντας τη σταθερότητα του συστήματος.

Ετσι μπορεί οι βασικοί μέτοχοι να χάσουν σημαντικό μέρος της αρχικής επένδυσής τους, ωστόσο δεν θα χάσουν τον έλεγχο των ίδιων των τραπεζών, ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ταχύτερη αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας που θα οδηγήσουν στην επιστροφή καταθέσεων.

Παράλληλα στόχος των διοικήσεων είναι η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την ταχεία εκκαθάριση των ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια, όταν ενεργοποιηθεί η δυνατότητα αυτή, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ελλάδας με τους θεσμούς.



ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου