Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Μετά τη «Μαύρη Δευτέρα»... «ρόδινη Τρίτη» στις αγορές

Μετά τη «Μαύρη Δευτέρα»... «ρόδινη Τρίτη» στις αγορές

ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΗΠΑ - ΕΥΡΩΠΗ, ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Μια «ρόδινη Τρίτη» (rosy Tuesday) ακολούθησε την «Μαύρη Δευτέρα» των διεθνών αγορών, καθώς μετά το προχθεσινό ξεπούλημα στα χρηματιστήρια εμφανίστηκαν επενδυτές που εισήλθαν σε ελκυστικότερα επίπεδα τιμών στις μετοχές σε Ευρώπη και Wall Street, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) έστειλε «μήνυμα» ότι θα πράξει...whatever it takes για να αποτρέψει την ανώμαλη προσγείωση του «δράκου», μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού και δίνοντας μια γερή ένεση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Η ημέρα δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς το Χρηματιστήριο της Σαγκάης, μετά την βουτιά 8,46% της Δευτέρας υποχώρησε περαιτέρω κατά 7,6% (καταγράφοντας απώλειες 15% σε δυο μόνο συνεδριάσεις...), συμπαρασύροντας και τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο. Μετά το κλείσιμο των αγορών στην Ασία, όμως η PBOC έλυσε τη σιωπή της και ανέλαβε περαιτέρω δράση για να θωρακίσει την πραγματική οικονομία από τις παρενέργειες της εγχώριας της χρηματοπιστωτικής κρίσης: Μείωσε συγκεκριμένα το βασικό επιτόκιο δανεισμού (για πέμπτη φορά από το Νοέμβριο) κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% και «ψαλίδισε» κατά 50 μονάδες βάσης, στο 18% το ποσοστό των υποχρεωτικών δεσμεύσεων των εμπορικών τραπεζικών στην Κεντρική Τράπεζα, απελευθερώνοντας κεφάλαια ύψους 678 δις. γιουάν (105,7 δις. δολ.) προς δανεισμό.


Μήνυμα από το Πεκίνο

«Η PBOC εισήλθε σε μια νέα φάση επιθετικής νομισματικής πολιτικής, συνδυάζοντας υποτίμηση του γιουάν (προ δυο εβδομάδων), μείωση επιτοκίων και μείωση του ποσοστού των δεσμεύσεων», σχολίασε ο καθηγητής οικονομικών του Κορνέλ Εσουάρ Πρασάντ.

Το σήμα από το Πεκίνο λειτούργησε ως ισχυρό ηρεμιστικό για τις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων, ενώ η διάθεση για ανάληψη ρίσκου ενισχύθηκε και από καλύτερα του αναμενόμενου μακροοικονομικά στοιχεία από Γερμανία και ΗΠΑ που άμβλυναν τις ανησυχίες για made in China επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίες βρίσκονταν πίσω από τις μεγάλες απώλειες των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων: Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του γερμανικού ινστιτούτου Ifo ενισχύθηκε στις 108,3 μονάδες τον Αύγουστο (από 108 τον Ιούλιο), ενώ τα πλήρη στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου έδειξαν ότι η γερμανική εξαγωγική «μηχανή» έτρεξε με υψηλές ταχύτητες (+2,2%) την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.


Την ίδια στιγμή, το άλμα του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ στήριξε το σενάριο ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και όσους ποντάρουν (ακόμα) σε αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου εντός του έτους.

Αλλαγή κλίματος

Με αυτά τα δεδομένα, η εικόνα στις διεθνείς αγορές ανεστράφη πλήρως σε σχέση με την Δευτέρα, με τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις να επανέρχονται στο ραντάρ των επενδυτών (συμπεριλαμβανομένων και των αξιών των αναδυόμενων αγορών που είχαν υποστεί άγριο σφυροκόπημα επί σειρά ημερών...) και τα ασφαλή καταφύγια να πέφτουν θύμα ρευστοποιήσεων. Έτσι, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε Wall Street και Ευρώπη «έγραψαν» σημαντικά κέρδη. Ενδείξεις ανάκαμψης εμφάνισαν και οι τιμές των εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο και ο χαλκός χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι αρκούδες χαλάρωσαν ουσιαστικά τον κλοιό τους, ενώ και το δολάριο επανέκτησε τον βηματισμό του, με αποτέλεσμα να «οπισθοχωρήσουν» το ευρώ και το γεν.

Στον αντίποδα, υπό πίεση βρέθηκαν οι τιμές των αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων, με την απόδοση του δεκαετούς Treasury να επιστρέφει πάνω από τα επίπεδα του 2%, στο 2,09% (από 1,94% τη Δευτέρα) και την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού Bund να αυξάνεται κατά 18 μονάδες βάσης.

Παρά το χθεσινό ριμπάουντ, πάντως, οι αναλυτές διστάζουν να κηρύξουν...λήξη συναγερμού: Παρά τα χθεσινά κέρδη, ο Dow και ο S&P οδεύουν προς τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Φεβρουάριο του 2009. Όπως παρατηρεί ο Τέρι Σάντβεν της Bank Wealth Management, «το χθεσινό ράλι οφείλεται στους κυνηγούς αξίας που αξιοποίησαν τις ελκυστικότερες αποτιμήσεις. Το τείχος αβεβαιότητας για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, όμως, παραμένει...».

Παρέμβαση PBOC

Οι πρωτοβουλίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας λειτούργησαν ως ισχυρό ηρεμιστικό για τις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων, ενώ η διάθεση για ανάληψη ρίσκου ενισχύθηκε και από καλύτερα του αναμενόμενου μακροοικονομικά στοιχεία από Γερμανία και ΗΠΑ που άμβλυναν τις ανησυχίες για made in China επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας

ΑΠΟΨΕΙΣ

Βίτορ Κονστάνσιο, αντιπρόεδρος ΕΚΤ

«Δίκαια αποτιμημένες οι μετοχές στην Ευρώπη»

Καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις του... «συνδρόμου της Κίνας» στην παγκόσμια οικονμία εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο, απορρίπτοντας παράλληλα τους ισχυρισμούς για «φούσκα» στα χρηματιστήρια που δημιουργήθηκε από την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Ο κ. Κονστάνσιο υποστήριξε ότι το κινεζικό χρηματιστήριο δεν είναι «τόσο μεγάλο», ούτε τόσο συνδεδεμένο με την πραγματική οικονομία της χώρας. Υπογράμμισε ότι οι μετοχές στην Ευρωζώνη είναι «δίκαια αποτιμημένες» και η χθεσινή ανοδική κίνηση αποτελούσε απάντηση στις σπασμωδικές κινήσεις των τελευταίων ημερών.

Goldman Sachs

«Μην ανησυχείτε, δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου»

Η «αιματοχυσία» στα χρηματιστήρια και τις αγορές εμπορευμάτων το τελευταίο διάστημα μπορεί να δημιουγεί μια εικόνα «συντέλειας του κόσμου» για την οικονομία, όμως το σενάριο μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι εξαιρετικά απίθανο, εκτιμά η Goldman Sachs που διατηρεί τη σύστασή της για «αυξημένες θέσεις» στις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών σε χρονικό ορίζοντα 6-12 μηνών. Παρά την πρόσφατη κλιμάκωση των ανησυχιών της αγοράς, ο ξένος οίκος θεωρεί ότι η αδυναμία της Κίνας και οι παρενέργειές της στις αγορές εμπορευμάτων δεν σηματοδοτούν «κάτι μεγάλο» για την παγκόσμια ανάπτυξη. «Βέβαια, πολλές αναδυόμενες αγορές με μικρές ανοιχτές οικονομίες και εξαγωγές που πωλούν εμπορεύματα στην Κίνα πιθανότατα θα παραμείνουν υπό πίεση».

Credit Suisse

Ψήφος εμπιστοσύνης στις ανεπτυγμένες αγορές

Μπορεί να δούμε και άλλες πτώσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, ωστόσο η αξία ενισχύεται, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες αγορές, εκτιμά το στέλεχος της Credit Suisse Ζιλ Κίτινγκ. «Είναι φυσιολογικό να παρατηρούνται διορθωτικές κινήσεις στις αγορές όταν η Fed ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια. Θεωρούμε ότι οι ανεπτυγμένες αγορές παραμένουν εύρωστες και θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται. Ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι η περαιτέρω πτώση των τιμών του πετρελαίου.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου