Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Έναυσμα οι αλλαγές στον Πολιτικό Κώδικα για την μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα

Έναυσμα οι αλλαγές στον Πολιτικό Κώδικα για την μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα

Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, στοχεύει μεταξύ άλλων στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, τη διευκόλυνση άρσης δικαστικών κωλυμάτων κ.α. Στο σχέδιο που ψηφίζεται την Τετάρτη από την Ολομέλεια περιλαμβάνονται, όμως, και σκληρές διατάξεις, όπως οι fast track πλειστηριασμοί και η προτεραιότητα ικανοποίησης των δικαιωμάτων των τραπεζών στην περίπτωση χρεοκοπημένων επιχειρήσεων.

Απ΄ ότι φαίνεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος θα χρειαστεί να δώσει μια δύσκολη μάχη να πείσει τους συναδέλφους του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων κομμάτων για τη σκοπιμότητα των διατάξεων. Παράλληλα φαίνεται ότι θα βρεθεί απέναντι και στις ενώσεις δικηγόρων, που φαίνεται να αντιδρούν έντονα.

Επόμενο βήμα η άμεση μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα

Ωστόσο όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία η ανάγκη για βελτιστοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών επιβάλλει την αναθεώρηση πολλών εκ των κείμενων διατάξεων τόσο του κώδικα πολιτικής δικονομίας όσο και του παρωχημένου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τονίζουν δε ότι μια τέτοια κίνηση εκτός από αναβάθμιση της απονομής δικαιοσύνης, δύναται να εισφέρει και έσοδα στα άδεια δημόσια ταμεία, γεγονός που θα ξελαφρώσει από τα επιπρόσθετα φορολογικά βάρη τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.

Ο ισχύων Κώδικας Ποινικής Δικονομίας χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και πλήθος διατάξεών του αποτυπώνει το πολεμικό μετεμφυλιακό κλίμα της εποχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ν. 1608/1950 ο εισηγητής του οποίου, όπως αποκαλύπτουν παλιοί δικηγόροι, ταύτιζε τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος με τους υποστηρικτές τους παράνομου τότε ΚΚΕ και υποστήριζε με θέρμη την επιβολή της εσχάτης των ποινών για τα οικονομικά εγκλήματα. Στη σύγχρονη Ελλάδα η εσχάτη των ποινών (ισόβια) εξακολουθεί να ισχύει, προκαλώντας τα τελευταία χρόνια τις έντονες αντιδράσεις δικαστικών και νομικών του προοδευτικού χώρου. Συγκεκριμένα, η σκληρότητα του νόμου χαρακτηρίζεται δρακόντεια και αντιτίθεται στην εφαρμογή της σύγχρονης νομικής φιλοσοφίας που προτάσσει την αποκατάσταση της ζημίας.

Προέχει η αποκατάσταση της ζημίας

Στην παρούσα συγκυρία διακεκριμένοι νομικοί θεωρούν ότι πολυετείς καθείρξεις δεν αποτελούν την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση οικονομικών εγκλημάτων και έχουν κατά καιρούς προτείνει εναλλακτικές ποινές στις οποίες περιλαμβάνονται υψηλά χρηματικά πρόστιμα πέραν της αποκατάστασης της ζημίας, κοινωνική εργασία κ.α., οι οποίες μεταξύ άλλων θα ανακουφίσουν τον κρατικό κορβανά και θα αποσυμφορήσουν τους δικαστικούς λειτουργούς από επιπλέον φόρτο εργασίας. Σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ προτάσσεται και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Απαραίτητος ο διαχωρισμός οικονομικών εγκλημάτων και εγκληματικής οργάνωσης

Στο εσωτερικό, πάντως, και με τη δίκη της Χρυσής Αυγής εν εξελίξει επισημαίνεται από ανώτατους δικαστικούς κύκλους ότι χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί, οι οποίοι πρέπει να διαφοροποιήσουν τα οικονομικά εγκλήματα από την εγκληματική οργάνωση, η οποία σαφώς περιλαμβάνει οικονομικά εγκλήματα, αλλά και πλήθος άλλων αλληλοτροφοδοτούμενων εγκλημάτων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είναι διακεκριμένος νομικός προσθέτουν και γνωρίζει πώς να φροντίσει για τη συγκεκριμένη δικλείδα προστασίας της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου