Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Αυτά είναι τα νέα μέτρα 5 δις που θέλουν οι Ευρωπαίοι: Ο Γιούνκερ παίρνει πάνω του την διαπραγμάτευση

Αυτά είναι τα νέα μέτρα 5 δις που θέλουν οι Ευρωπαίοι: Ο Γιούνκερ παίρνει πάνω του την διαπραγμάτευση

Σαν «κεραυνός» έπεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η πρόταση της Κομισιόν, που δίνει το πλαίσιο της τελικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές.

Την στιγμή που εξελίσσονται «πυρετώδεις» διαβουλεύσεις, ανάμεσα σε Κυβέρνηση και δανειστές, στην ύστατη προσπάθεια να προλάβουν τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και φτάσουν στην τεχνική συμφωνία (Staff level agreement) μέσα στον Μάιο, την ώρα που η ρευστότητα της ελληνικής Οικονομίας, εξαντλείται με ανησυχητικούς ρυθμούς και οι ξένοι τοκογλύφοι, πιέζουν για νέα υφεσιακά μέτρα και αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, που δεν θα δέχονταν ποτέ στις δικές τους χώρες.

Η Ευρώπη σύμφωνα με το vima.gr, αποφάσισε να πάρει πάνω της το παιχνίδι και να κάνει την πρώτη αποφασιστική κίνηση, για να μπει επιτέλους ένα τέλος στο σίριαλ της διαπραγμάτευσης.

Σε ένα πολυσέλιδο κείμενο που τιτλοφορείται ως «Σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» η Κομισιόν φέρεται να δείχνει σε αυτή την πρόταση καταγράφονται όλα τα μέτρα και οι προϋποθέσεις για τη συμφωνία, ενώ, τα περισσότερα από αυτά που προτείνονται φαίνεται πως συνάδουν με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Η πρόταση που έχει ήδη σταλεί στην ελληνική Κυβέρνηση, ξεκινά με δύο προϋποθέσεις

-1η προϋπόθεση: να ληφθούν τα συμφωνηθέντα μέτρα, που περιγράφονται στη λίστα (ύψους 5 δισ. ευρώ), μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 – 2016.

-2η προϋπόθεση: να εφαρμοστούν μέχρι το φθινόπωρο, οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους ευρωπαίους στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά.

Τα μέτρα που θέλει η Ευρώπη:

1. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.

2.Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα

3.Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος

4.Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

5.Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.

6.Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της

7.Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.

8. Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης – και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ – δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».

Οι δημοσιονομικοί στόχοι:

Για την τετραετία 2015 – 2018 οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι οι εξής:

-2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ

-2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ

-2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

-2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

Σχετικά με τις υπάρχουσες ενστάσεις του ΔΝΤ, αναφέρεται πως η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο), Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες.

Συν το ότι, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.

Με βάση αυτά, οι Ευρωπαίοι εκτιμούν, πως το Ταμεία, δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

H Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Ελλάδα:

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:

Η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.

Το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και

Μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

Την ίδια στιγμή, από το ΔΝΤ, απαιτούν από την ελληνική πλευρά, να πάρει πρόσθετα (συν την λίστα Βαρουφάκη) μέτρα ύψους, 3 δισ. ευρώ για τον Προϋπολογισμό του 2015.

Οδηγούν την ελληνική οικονομία στην ασφυξία και τον μαρασμό, για να επιτύχουν τους στόχους τους, το πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Μεγάλο μέρος των απαιτήσεων των ξένων, προσκρούουν πάνω στα τείχη των ελληνικών «κόκκινων» γραμμών, αλλά σε αυτές τις κρίσιμες, ώρες που και οι δύο πλευρές ψάχνουν μία έξοδο από το διαπραγματευτικό αδιέξοδο, στο οποίο παραμένουμε από την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αφού από τότε δεν έχει σημειωθεί κάποια χειροπιαστή πρόοδος, με εξαίρεση τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης καθ’ όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου τρέχει σενάρια για διάφορα μέτρα που μπορούν να ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές τα οποία κοινοποιούσε σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.

Στόχος είναι να έρθει το συντομότερο δυνατόν μία συμφωνία σε επίπεδο στελεχών για να έχει βήμα η ελληνική πλευρά να απαιτήσει την σύγκληση έκτακτου Eurogroup στις αρχές της εβδομάδος με πιο πιθανή ημερομηνία, την 25η Μαΐου. Σε αυτή τη βάση το Brussels Group αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι στις Βρυξέλλες, στα μέσα της εβδομάδος.

Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ βρίσκονται κοντά με την ελληνική πλευρά σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ για το 2015, υιοθετώντας από κοινού τον στόχο για ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ το 2015. Βάση της ίδιας συμφωνίας το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 θα αυξηθεί στο 2% του ΑΕΠ και το 2017 και τα επόμενα χρόνια στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ.

Πηγές κοντά στο Μαξίμου, βεβαιώνουν πως η συμφωνία βρίσκεται πολύ κοντά «αρκεί οι έξω να δείξουν στοιχειώδη ευελιξία», δεν είναι τυχαίο, πως η ελληνική πλευρά σε κάθε ευκαιρία αναφέρει πως περιμένει μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία με υποχωρήσεις και συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές.

Μέχρι τότε, όλα τα βλέμματα, είναι στραμμένα, στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, στη Ρίγα της Λεττονίας. Αν και το ελληνικό θέμα δεν βρίσκεται στην ατζέντα, αναμένεται πως θα υπάρξουν αρκετές επαφές με θέμα τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης, στο περιθώριο της συνόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης, καταρτίζει και αυτή εναλλακτικές προτάσεις για να υπάρξει συμφωνία έστω και στο «παραπέντε», καθώς ούτε οι δανειστές ούτε η κυβέρνηση, δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τις δραματικές συνέπειες της μη συμφωνίας («Grexit» ή Χρεωκοπία εντός Ευρώ).


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου! 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου