Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Βούτσης: Το μόνο που ενδιέφερε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ήταν να “καθαρίσουν” με τους μετανάστες – Έτσι έριξαν λίπασμα στις ιδέες της ΧΑ

Βούτσης: Το μόνο που ενδιέφερε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ήταν να “καθαρίσουν” με τους μετανάστες – Έτσι έριξαν λίπασμα στις ιδέες της ΧΑ


Συνέντευξη για το μεταναστευτικό, με αφορμή την τραγωδία στην Μεσόγειο και τα συνεχή κύματα μεταναστών που φθάνουν στις ελληνικές ακτές, παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.
Ειδικότερα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα ο υπουργός τόνισε:

«Είναι μια κακή μέρα για την ανθρωπότητα.

Αν έπεφταν αεροπλάνα με εκατό, τριακόσιους, εφτακόσιους, εννιακόσιους ανθρώπους η υφήλιος για εβδομάδες ολόκληρες θα ασχολείτο με αυτό το τραγικό γεγονός.

Δυστυχώς εδώ, αν δεν είχε γίνει το χθεσινό τραγικό περιστατικό που ακόμα μετράνε και μιλάνε για εννιακόσιους ή χίλιους ανθρώπους που χάθηκαν, θα έπεφτε το θέμα χαμηλά αφού και τα τετρακόσια θύματα της προηγούμενης εβδομάδας αποτέλεσαν είδηση που πέρασε χαμηλά.

Θα τα πω σήμερα το απόγευμα στη Βουλή που έχουμε μία επιτροπή για το δημοσιοϋπαλληλικό νομοσχέδιο. Ήμασταν λοιπόν μάρτυρες ενός απίθανου πολιτικού κυνισμού, ο οποίος στη χώρα μας ρίχνει λίπασμα στην ακροδεξιά και στις αντιλήψεις της Χρυσής Αυγής. Θυμάστε ότι επί μία εβδομάδα μας λέγανε ότι όλη η πολιτική μας γι αυτά τα ζητήματα, δηλαδή για το νέο προσφυγικό ρεύμα και κατ’ επέκταση για το μεταναστευτικό, είναι μια πολιτική που κλείνουμε το μάτι και τους λέμε «ανοίξαμε κι ελάτε». 

Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για ότι γίνεται. Το ακούσαμε αυτό σε όλους τους τόνους από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος μονοθεματικά ασχολείται με αυτό το θέμα αλλά και από άλλα στελέχη και κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι ντροπής πράγματα αυτά. Οι άνθρωποι δεν βάζουνε μυαλό. Το μόνο που τους ενδιαφέρει, έτσι δικαιολογώ και τα δύο πρώτα χρόνια της Χρυσής Αυγής επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ που υπήρχε εκείνη η απίστευτη ανοχή, είναι να «καθαρίσουνε» τη χώρα με οποιονδήποτε τρόπο και με όσα θύματα.

Τους είχαμε πει για 2.500 που έγιναν 3.000 πνιγμένοι την προηγούμενη χρονιά στη Μεσόγειο, δεν ίδρωνε το αυτί τους. Τώρα φτάνουμε στα 1.500 με 2.000 θύματα μόνο το πρώτο τρίμηνο στη Μεσόγειο και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Και οι Ευρωπαίοι, κάποιοι εξ αυτών το ίδιο, τώρα είναι εδώ και τους εκπροσωπούν διάφοροι πολιτικοί και ΜΜΕ με ρατσιστικές αντιλήψεις καθαρά. Σε συνθήκες κρίσης ξέρετε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό όταν ο κόσμος έξω πεινάει, έχει προβλήματα επιβίωσης, αισθάνεται κοινωνικό αυτοματισμό, ότι ο άλλος του παίρνει τη δουλειά.

Αντιλαμβάνεστε ότι μέσα σε αυτό το ιδεολογικό «λίπασμα» το να λες συνεχώς πως η κυβέρνηση θα σου φέρει τις υγειονομικές βόμβες, τους ανεξέλεγκτους πρόσφυγες να μπουν στα σπίτια σου, να σε σκοτώσουνε, να σου πάρουν το ψωμί σου ενώ ταυτόχρονα δεν κάνουν τίποτα στη γραμμή που υποτίθεται πως συμφωνούν και την οποία εμείς υποστηρίζαμε εδώ και τρία χρόνια.

Να υπάρξει, δηλαδή, μια άλλη στρατηγική στην Ευρώπη για την ανάληψη μεριδίου ευθύνης από όλες τις χώρες και ιδιαίτερα αυτές του Βορρά, ανάλογα με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση κάθε χώρας. Καθαρά πράγματα. Κατ’ αρχήν για τους πρόσφυγες, που είναι και θέματα διεθνών συνθηκών. Οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν όλοι τα χαρτιά τους και να διεκπεραιωθούν και να διαμοιρασθούν μέσω συμφωνιών που θα γίνουν σε Ευρωπαϊκή κλίμακα σε όλες τις χώρες, αλλά και για το μεταναστευτικό να υπάρξει νέα στρατηγική.

Αυτή ήταν η γραμμή μας. Δεν ήταν τίποτα άλλο. Όλα αυτά που λένε περί δήθεν ανοικτών συνόρων είναι ψευδή.

Τα σύνορα τα άνοιξαν οι άλλοι με την κρίση για να φύγουν 200.000 επιστήμονες στο εξωτερικό. Έγινε το αντίθετο από αυτό που λένε. Γηγενείς φεύγουν».

Ο Ν.Βούτσης αναφέρθηκε και στο θέμα των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού που καλείται να φροντίσει και να περιθάλψει τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στην χώρα μέσω των θαλασσίων συνόρων:

«Υπάρχει θέμα τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Δηλαδή είναι προφανώς κλειστοί χώροι, δεν μιλάμε πουθενά για συγκεντρώσεις σε ανοικτούς χώρους. Όλο το σχέδιο γι αυτό που αποκαλέσαμε διαβατήριο για την Ευρώπη αφορά κατ’ αρχήν 2.500 θέσεις σε κλειστούς ξενώνες, σε όλη τη χώρα. Μιλάμε για 30, 20, 50 θέσεις σε καθέναν. Κι όχι για μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων. Πέραν αυτών, που μπορεί να είναι τώρα κρατητήρια, όχι των αστυνομικών Τμημάτων, αλλά των περιφραγμένων χώρων που ήταν σαν στρατόπεδα συγκέντρωσης και που μπορούν να γίνουν χώροι ανοικτής φύλαξης.

Για τα νησιά, υπάρχει βεβαίως θέμα και γίνονται σύντομα βήματα να βρεθούν αυτοί οι κλειστοί χώροι, για να μπορούν το πρώτο τριήμερο να γίνεται η καταγραφή και η πρώτη υγειονομική αρωγή και έπειτα να φεύγουν.

Κυρίως υπάρχει θέμα και μάλιστα μεγάλης δυσκολίας για γιατρούς, για αστυνομικούς, για λιμενικούς. Οι λιμενικοί όπως αντιλαμβάνεστε θα έχουν τώρα αυξημένες υποχρεώσεις με τα κρουαζιερόπλοια που θα αρχίσουν να έρχονται. Τι να πρωτοκάνουνε δηλαδή, να βγαίνουν και να δουλεύουν 40 ώρες την ημέρα; Να κάνουν διασώσεις και αποτροπές κι όλη την ημέρα να στέκονται στα πλοία και να καταγράφουν; Δεν γίνεται αυτό. Χρειάζεται πολύ μεγάλη ενίσχυση κι εκεί ανακύπτουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της χώρας σε αυτή τη φάση».

Ο υπ.Εσωτερικών ρωτήθηκε και για το θέμα των επαναπροσλήψεων δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν άδικα:

«Η επίλυση του θέματος προχωράει. Έγινε η πρώτη Επιτροπή την τελευταία μέρα του Πάσχα. Μεγάλη Πέμπτη. Σήμερα είναι η δεύτερη. Τετάρτη η Τρίτη. Την Παρασκευή μπορεί να γίνει η τέταρτη επιτροπή. Τελειώνουν οι επιτροπές κι αμέσως μπαίνει στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Σήμερα έχουμε ακρόαση όλων των φορέων, που τους αφορούν αυτά τα ζητήματα».


ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου