Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Ένα εκατομμύριο λίρες Αγγλίας για σπάνιο χειρόγραφο σημειωματάριο του Άλαν Τούρινγκ

Ένα εκατομμύριο λίρες Αγγλίας για σπάνιο χειρόγραφο σημειωματάριο του Άλαν Τούρινγκ

Alan Turing, ήταν ο σπουδαίος Βρετανός μαθηματικός, που κατάφερε μαζί με την ομάδα του να «σπάσει» τους κώδικες επικοινωνίας των Ναζί, να αποκωδικοποιήσει τη διαβόητη μηχανή Enigma, στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η δουλειά που είχαν αναλάβει ήταν αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα, αλλά ο Turing και οι συνεργάτες του ήταν αποτελεσματικοί.
Σε δημοπρασία θα βγει ένα άγνωστο, σπάνιο χειρόγραφο σημειωματάριο του Άλαν Τούρινγκ, 56 σελίδων, και αναμένεται ότι η τιμή πώλησής του θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο λίρες Αγγλίας.
Ο Άλαν Τούρινγκ (1912-1954), Βρετανός μαθηματικός, καθηγητής Λογικής και κρυπτογράφος, θεωρείται ο πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών και απέκτησε παγκόσμια φήμη κατά τη διάρκεια του Β” Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών στρατιωτικών κωδικών.
Η αποκωδικοποίηση της γερμανικής κρυπτογραφικής συσκευής Enigma ενέπνευσε τον Ρόμπερτ Χάρις για το μυθιστόρημα Κωδικός: Αίνιγμα (μτφρ. Φωτεινή Μεγαλούδη, Ψυχογιός 2001), το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.
Alan_Turing
Το εν λόγω σημειωματάριο χρονολογείται στο 1942, κατά τη θητεία του Τούρινγκ στο Μπλέτσλι Παρκ, κέντρο της Βρετανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας.
1
2
3



ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου