Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

MNI: Αποφασισμένη να αποτρέψει το Grexit η Μέρκελ

MNI: Αποφασισμένη να αποτρέψει το Grexit η Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει το Grexit, μεταδίδει το MNI Euro Insight, επικαλούμενο ανώτατους αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει στάση πληρωμών από την Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει ανορθόδοξες λύσεις, όπως αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, προσωρινούς περιορισμούς κεφαλαίων, εκταμίευση δόσεων του τρέχοντος προγράμματος νωρίτερα από το πρόγραμμα αλλά και αναβολή της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ», γράφει το MNI.

«Eίναι πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρξει Graccident» καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος φοβάται αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και σύσφιξη των σχέσεων της Αθήνας με την Μόσχα.

Προϋπόθεση για τη στήριξη από το Βερολίνο, με τρίτο πακέτο χρηματοδότησης, είναι η ξεκάθαρη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και η αποδοχή της καθιερωμένης δομής του προγράμματος βοήθειας.

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε μικρότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και να χαλαρώσει τους όρους για την Ελλάδα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και να συζητήσει, σε μεταγενέστερο στάδιο, την ελάφρυνση του χρέους.

Το MNI επισημαίνει, πάντως, ότι "εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ θα ήταν επειδή δεν θα κατάφερνε να βρει κοινό έδαφος με τους εταίρους της σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωζώνης, κι όχι εάν έχανε τους, μεταβαλλόμενους (όπως τους χαρακτηρίζει) στόχους για την αποπληρωμή των δόσεων ή επειδή δεν θα εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της».

Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει το ρίσκο οι διαπραγματεύσεις να αποκαλύψουν θεμελιώδεις διαφορές με την Ελλάδα, οι οποίες ενδεχομένως δεν μπορούν να γεφυρωθούν. Τότε η Γερμανία δεν θα απέτρεπε το Grexit, ιδέα με την οποία φλερτάρει κατά καιρούς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η αντίθεση, όμως, της Μέρκελ στο Grexit έχει πείσει τον Σόιμπλε να εγκαταλείψει τα σχέδιά του και μάλιστα να συνειδητοποιήσει τις ανησυχίες της καγκελάριου για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καταλήγει το MNI.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του 
διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου