Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Aδίστακτος ο Σαμαράς, εκθέτει τη χώρα για να μη χάσει

Aδίστακτος ο Σαμαράς, εκθέτει τη χώρα για να μη χάσει

Aδίστακτος ο Σαμαράς, εκθέτει τη χώρα για να μη χάσει

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές αποκαλύπτεται περίτρανα πλέον ότι ο... μπαμπούλας για την ελληνική οικονομία δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά. Εφαρμόζοντας τακτική καμένης γης, καταστροφολογώντας περί κινδύνων από μια κυβέρνηση Τσίπρα και μεθοδεύοντας ακόμη και τον πανικό για Grexit, δείχνει πως προτιμά να εκθέσει τη χώρα στον κίνδυνο ενός ατυχήματος.

Όλα αυτά δεν τα λέμε εμείς, αλλά πολλοί ξένοι παράγοντες (τράπεζες και ΜΜΕ) στις τελευταίες αναλύσεις τους για την Ελλάδα!

Η βρετανική τράπεζα Barclays (που θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά όχι την αυτοδυναμία) στην τελευταία έκθεσή της σημειώνει προς τους πελάτες και συνεργάτες της πως θα πρέπει να καταλάβουν καλά τη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τρία κεντρικά ζητήματα (την έξοδο από το ευρώ, την κήρυξη χρεοστασίου του κράτους και το πρόγραμμα της τρόικας) που θα καθορίσουν τη στάση του μετά τις εκλογές. Τι λέει η Barclays:

1. Σε ό,τι αφορά μια έξοδο από το ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρα δεν ζητάει πλέον η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη ή την Ε.Ε.

2. Σε ό,τι αφορά ένα χρεοστάσιο, η Barclays επικαλείται το Reuters, που μετέδωσε στις 15 Μαΐου ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει διαγραφή περίπου του ενός τρίτου του χρέους της Ελλάδας. Ωστόσο, επισημαίνει ότι ο Τσίπρας θα προτιμούσε μια συναινετική λύση αντί για τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Η τράπεζα επικαλείται και το προ 20 ημερών δημοσίευμα των «Financial Times», που έγραψαν ότι ο Τσίπρας δήλωσε πως οι χώρες της ευρωζώνης θα δώσουν κάποια ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος και πως το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί με ομόλογα συνδεδεμένα με το ΑΕΠ, προσφέροντας κίνητρο στις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης να τονώσουν την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Πού καταλήγει η τράπεζα; Ότι «μια τέτοια δήλωση φαίνεται να αποτελεί πρόοδο από την αρχική του πρόταση τον Ιανουάριο του 2014, όταν με το μανιφέστο των 10 σημείων ζητούσε ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για το ελληνικό χρέος» και πως «η στάση του κόμματος στα ζητήματα αυτά έχει γίνει σημαντικά ηπιότερη σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια».

Ο οίκος θεωρεί πως μια χρεοκοπία, αν και στατιστικά δεν μπορεί να αποκλειστεί, παραμένει απίθανη ως ενδεχόμενο για οποιαδήποτε νέα ελληνική κυβέρνηση (άρα και του ΣΥΡΙΖΑ). Αντίστοιχα η έξοδος από την ΟΝΕ θα έφερνε δραματική οικονομική πίεση και η ανάκαμψη της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα θα αντιστρεφόταν, καθώς η χώρα εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική χρηματοδότηση.

Kάθετη αντίθεση

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την τρόικα, η Barclays καταγράφει την κάθετη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στις παρεμβάσεις των δανειστών, αλλά σημειώνει πως ο Τσίπρας θα διαπραγματευτεί μαζί τους κάποια από τα μέτρα του υφιστάμενου προγράμματος.

Η τράπεζα αναφέρει ως παράδειγμα την πρόθεση της Κουμουνδούρου να εφαρμόσει το πρόγραμμα «ανακούφισης» των 11 δισ. ευρώ, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει επιστροφή του ελάχιστου μισθού στα 750 ευρώ και αποκατάσταση των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Για το θέμα αυτό η Barclays εκτιμά πως φαίνεται απίθανο οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας να συμφωνήσουν στην κατάργηση κάποιων από τα μέτρα (ιδίως εάν αφορούν την ανταγωνιστικότητα), αλλά θα συζητούσαν κάποια τροποποίηση εντός «λογικών ορίων». Ιδίως εάν υπήρχε «λογική» και από την άλλη πλευρά.

Επίσης εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την τρόικα για να ξεκλειδώσει την απαραίτητη χρηματοοικονομική στήριξη. Βασικό στοιχείο εδώ είναι ο ρόλος της ΕΚΤ, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 22 Ιανουαρίου 2015. Είναι πιθανό να είναι απαραίτητος όρος ένα πρόγραμμα της τρόικας, ώστε η ΕΚΤ να συμπεριλάβει ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όσα καταγράφονται στην έκθεση της Barclays προφανώς δεν συνθέτουν ένα σκηνικό χάους, όπως αυτό που επιλεκτικά παρουσιάζεται από τα ελληνικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αλλά το περίγραμμα μιας επόμενης ημέρας για την ελληνική οικονομία.

Μετριοπαθή βήματα

Και βέβαια δεν είναι μόνο η Barclays. Οι «Financial Times» έγραψαν πως στην πορεία για τις εκλογές θα είναι καθοριστική η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να διαλύσει κάποιους από τους φόβους των επενδυτών. Σημειώνουν πως ο Τσίπρας τις τελευταίες εβδομάδες δίνει έμφαση σε μετριοπαθή βήματα για να αντιμετωπιστεί το χρέος, αλλά και στη βαθιά δέσμευση στο ευρώ. Το δημοσίευμα επικαλείται και τις εκτιμήσεις σημαντικών αναλυτών.

• Ο Krishna Guha της Evercore ISI δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας θα φανεί πιο ρεαλιστής από ό,τι υποδεικνύει η προηγούμενη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Άνοιξε κανάλια επικοινωνίας με το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη και έχει κάθε κίνητρο να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί σχετικά μικρές αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα και να επωφεληθεί από τα πρώτα στάδια της ελληνικής ανάκαμψης αντί να την εκτροχιάσει».

• Ο Nick Wall, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Invesco, καταγράφει την πρόσφατη απόπειρα Τσίπρα να μιλήσει στα διεθνή πολιτικά κέντρα: «Θα χρειαστούν επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, ειδικά εάν πρόκειται (στην Ελλάδα) να αρχίσουν πάλι να καταγράφουν ελλείμματα».

• Πολλοί ξένοι θεωρούν τις εκλογές ως πιθανή αγοραστική ευκαιρία, συμπληρώνουν οι «F.T.», υποστηρίζοντας ότι πιθανότατα μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι λιγότερο «προβληματική» από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί και μπορεί μάλιστα να αποδειχθεί θετική συνολικά για την ευρωζώνη.

• «Η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην αμφισβήτηση του δόγματος της λιτότητας στην ευρωζώνη», εξηγεί στην εφημερίδα ο Krishna Memani, επικεφαλής επενδύσεων στην Oppenheimer Funds. «Η λιτότητα στην Ευρώπη είναι αντιπαραγωγική και για να βγει η ευρωζώνη από το αποπληθωριστικό σπιράλ χρειάζεται ευελιξία στη δημοσιονομική πλευρά. Οι Έλληνες τελικά είναι τόσο απεγνωσμένοι ώστε το φέρνουν στο προσκήνιο και μπορεί να συσπειρώσουν περισσότερη ενέργεια αυτή τη φορά».

• Επιπλέον η Wellington Manage-ment ανακοίνωσε προ ημερών ότι αγόρασε ποσοστό 5% στην ΕΧΑΕ.

Το ποιος τελικά είναι ο μπαμπούλας το καταγράφουν τα ίδια ξένα κέντρα, μιλώντας για «αποτυχία» του Σαμαρά να αναδείξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας οδηγώντας την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές. Δηλαδή αυτό που οι ξένοι δεν ήθελαν. Από την οπτική τους γωνία, πέραν της χρηματιστηριακής πτώσης του 11% την ημέρα της τρίτης εκλογικής αναμέτρησης, χρεώνουν στον Σαμαρά ότι οι τράπεζες στις οποίες είχαν επενδύσει έχασαν χρηματιστηριακά 44% από την ημέρα που ανακοινώθηκε η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει με μπαμπούλα...

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου