Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Έσπασε και η τραπεζική τρομοκρατία. Ρευστότητα από την ΕΚΤ σε ελληνικες τράπεζες και μήνυμα να σταματήσουν ανευθυνες δηλώσεις

Έσπασε και η τραπεζική τρομοκρατία. Ρευστότητα από την ΕΚΤ σε ελληνικες τράπεζες και μήνυμα να σταματήσουν ανευθυνες δηλώσεις

Τα γράφει το newsit του Ευαγγελάτου...οχι εμεις!

Το αίτημα των 4 συστημικών ελληνικών τραπεζών έγινε δεκτό για υπαγωγή στον ELA από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε σημερινή συνεδρίασή της. 

Το αίτημα αυτό έγινε δεκτό για 15 ημέρες και σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΚΤ η συζήτηση για πιθανή επέκταση της χρηματοδότησης θα επαναληφθεί μετά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στην ουσία αυτό σημαίνει πως για τις επόμενες 15 ημέρες οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα ρευστότητας παρά τις συνεχείς εκροές. 

Πάντως, η "αιμορραγία" των τραπεζών συνεχίστηκε και σήμερα με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, οι αναλήψεις, με αποτέλεσμα τις τρεις τελευταίες μέρες οι εκροές να κινούνται πέριξ των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το διαφορετικό στοιχείο σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες είναι πως αυτή τη φορά οι περισσότερες αναλήψεις γίνονταν από προθεσμιακούς λογαριασμούς τους οποίους οι πελάτες των τραπεζών είχαν ζητήσει μετά τη λήξη τους να μην ανανεωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες οι περισσότερες εκροές παρατηρήθηκαν στο ταμιευτήριο και αφορούσαν ποσά μικρότερα των 10.000 ευρώ, πράγμα που τα στελέχη των τραπεζών έλεγαν πως κατευθύνονταν στα στρώματα και τα μαξιλάρια.

Πάντως οι τραπεζίτες συνεχίζουν να συστήνουν στους πολιτικούς να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους για τις τράπεζες και τις καταθέσεις και μάλιστα λένε πως αυτό θα πρέπει να ισχύσει και την Κυριακή το βράδυ, γιατί τυχόν άστοχες δηλώσεις μπορεί να προκαλέσουν τσουνάμι αναλήψεων χωρίς κανένα λόγο.(Σαμαρά για σένα χτυπάει η καμπάνα)

Τέλος, τα στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που πήραν οι καταθέτες, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να επιστρέψουν στις τράπεζες την ερχόμενη εβδομάδα.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου