Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Χρηματιστήριο: Πώς χάθηκαν 7,9 δισ. ευρώ σε μια ημέρα - Τι θα γίνει αύριο;

Χρηματιστήριο: Πώς χάθηκαν 7,9 δισ. ευρώ σε μια ημέρα - Τι θα γίνει αύριο;

Συνεδρίαση απόλυτης καταστροφής στην αγορά με τη μεγαλύτερη βουτιά 27 ετών. Χαρακτηριστική η πτώση της ΕΤΕ κατά 20% και της ΔΕΗ κατά 23%. Στα 217 εκατ. ευρώ ο τζίρος. Γιατί η πληροφορία για τον Στ. Δήμα πολλαπλασίασε τους πωλητές.

Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και η απόφαση της Κυβέρνησης για επίσπευση των διαδικασιών που θα αφορούν την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας, όχι μόνο έφερε καταιγισμό πωλήσεων, αλλά εξέθεσε ανεπανόρθωτα το τελευταίο ανοδικό κύμα και όλους όσους υποστήριζαν ότι η Δικομματική Συγκυβέρνηση έχει εξασφαλισμένο τον "μαγικό" αριθμό "180", ή τουλάχιστον είναι πολύ κοντά σε αυτόν και σε αυτό ποντάριζε η Αγορά.

Δυστυχώς για τους συγκρατημένα αισιόδοξους των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, η Αγορά σήμερα ήλθε αντιμέτωπη με τις φήμες που συντήρησαν την τελευταία ανοδική αντίδραση και όχι μόνο τις διέλυσε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, αλλά επιβεβαίωσε και όλους όσους υποστήριζαν ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ο αποφασιστικός καταλύτης μέχρις ότου αποκατασταθεί πλήρως η ορατότητα που θα αφορά την "επόμενη μέρα" για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Ακόμα η σημερινή συνεδρίαση, στην οποία χάθηκε κεφαλαιοποίηση 7,9 δισ. ευρώ όχι μόνο ήταν ο ορισμός της αποστροφής για το Ελληνικό ρίσκο, με εντυπωσιακό συνωστισμό στην "θύρα εξόδου", αλλά διέψευσε παταγωδώς και όσους υποστήριζαν ότι η ανακοίνωση του ονόματος του υποψήφιου, από την Συγκυβέρνηση, προέδρου θα μπορούσε να αμβλύνει τις πιέσεις.

Αντίθετα η ανακοίνωση του ονόματος του κ. Σταύρου Δήμα, όχι μόνο φόρτωσε επιπλέον το υπάρχον "ask", στέλνοντας χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αλλά ενεργοποίησε και ΑΜΕΜ(Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) σε ουκ ολίγες μετοχές του FTSE25.

Όμως ακόμα και αν η Κυβέρνηση βρει τους 180 βουλευτές που θα είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν τον κ. Δήμα για Πρόεδρο, το ερώτημα του εκατομμυρίου θα είναι το "που θα βρίσκεται ο Δείκτης του Χ.Α., στην διαδικασία της τρίτης εκλογής;"

Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄ όψιν ότι σήμερα, κατά κύριο λόγο, ρευστοποιούσαν όσοι φοβούνται τα χειρότερα. Όμως από αύριο και αν συνεχιστεί το αρνητικό κλίμα θα ρευστοποιούν, ίσως επιθετικότερα, όσοι θα αναγκάζονται από τον καταιγισμό των επερχόμενων "margin calls".


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου