Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Διευκρινίσεις που χρήζουν νέων διευκρινίσεων για τον ΕΝΦΙΑ

Διευκρινίσεις που χρήζουν νέων διευκρινίσεων για τον ΕΝΦΙΑ

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Απορίες και την ανάγκη νέων εξηγήσεων, σε ότι αφορά τον χρόνο συμψηφισμού ήδη πληρωμένων ποσών για τον ΕΝΦΙΑ με το τελικό ποσό του φόρου που θα προκύψει μετά τις νέες διορθώσεις, γεννά ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις για την καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Όπως ενημερώνει το Υπουργείο Οικονομικών, «ψηφίσθηκε διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία η πρώτη δόση του ΕΝ.Φ.Ι.Α καταβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2014».

Καθώς ακόμη δεν έχει ψηφιστεί η έτερη τροπολογία, με την οποία ορίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε έξι δόσεις από Σεπτέμβριο ως και Φεβρουάριο, ως καταληκτική ημερομηνία για την εμπρόθεσμη καταβολή της πρώτης δόσης, βάσει και των εκκαθαριστικών που ήδη έχουν στα χέρια τους οι δανειολήπτες, θεωρείτο η σημερινή.

Αυτό άλλαξε με την διάταξη νόμου, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των φορολογουμένων, καθώς από αύριο θα εμφανίζονταν να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα στη έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι «ποσό φόρου το οποίο έχει ήδη καταβληθεί από τους φορολογούμενους θα συμψηφιστεί με το συνολικά οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α.».

Όμως, δεν διευκρινίζεται, επιτείνοντας την σύγχυση των φορολογουμένων, ο χρόνος αυτού του συμψηφισμού, δηλαδή αν η πρώτη δόση ή όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ βάσει του αρχικού εκκαθαριστικού που τυχόν έχει πληρώσει κάποιος ιδιοκτήτης, θα συμψηφιστεί κατά την έκδοση του νέου εκκαθαριστικού με τις έξι δόσεις ή αν αυτό θα γίνει σε ύστερο χρόνο, ακόμη και στις αρχές του 2015, όπως θα συμβεί με όσους υποβάλλουν συμπληρωματικό Ε9.


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου