Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Βολιβία: Νόμιμη η εργασία παιδιών ηλικίας 10 ετών!


Την περασμένη Τετάρτη κατατέθηκε στη Βουλή της Βολιβίας σχέδιο νόμου που επιτρέπει την εργασία σε παιδιά ηλικίας 10 ετών, από τη στιγμή που αυτή δεν παρεμποδίζει τη σχολική τους εκπαίδευση και γίνεται αποκλειστικά για την οικονομική βοήθεια της οικογένειάς τους. 
Η περιφερειακή σύμβουλος του Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, Κάρμεν Μορένο, λέει ότι το νομοσχέδιο αυτό καθιστά τη Βολιβία την πρώτη χώρα παγκοσμίως που κάνει νόμιμη την εργασία παιδιών ηλικίας 10 ετών. Επίσης, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ''ανησυχητική'' καθώς στα κράτη - μέλη των Ηνωμένων Εθνών, το μίνιμουμ νόμιμο όριο ηλικίας για την παιδική εργασία είναι τα 14 έτη. 
Όπως είναι φυσικό, το νομοσχέδιο αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και από ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Jo Becker, διευθύντρια του νομικού τμήματος για την παιδική εργασία της Human Rights Watch, κάλεσε την κυβέρνηση της Βολιβίας να μην περάσει το νομοσχέδιο.
''Οι φτωχές οικογένειες εξαναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους να εργαστούν, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν σχολείο και πιθανώς να καταλήξουν να είναι χαμηλόμισθοι εργάτες όλη τους τη ζωή'', ενώ πρόσθεσε ότι ''η βολιβιανή κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει στην εξάλειψη της παιδικής εργασίας και όχι να την υποστηρίζει''.
Το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες από τον πρόεδρο Έβο Μοράλες και να γίνει επίσημος νόμος του κράτους.
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου