Μπορεί στην Πάτρα να έχουμε το λιμάνι μας και τις παραλίες μες τα πόδια μας όμως υπάρχουν και ειδυλλιακές τοποθεσίες και μάλιστα προσφέρονται για ιδιαίτερες περιπτώσεις.
Η Πάτρα διαθέτει πολλά μέρη για να απολαύσει κανείς την υπέροχη θέα. Δείτε έξι μέρη εντός και εκτός κέντρου, που μπορούν να σας κόψουν την ανάσα με την θέα τους προς τα τέσσερα σημεία του Πατραϊκού ορίζοντα.
Είναι εκείνα τα σημεία που δίνουν την τέλεια αφορμή για μια σύντομη απόδραση με το αυτοκίνητο, μόνοι σας ή με της παρέας ακόμα και με το έτερον σας ήμισυ (μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο τους).
Βέβαια σας είπαμε διαθέτουμε και θάλασσα, προκειμένου να απολαύσουμε τον καφέ μας και αυτά τα σημεία της πόλης τα ξέρετε καλά!
Παναχαϊκό
Το ψηλότερο σημείο του Παναχαϊκού είναι η κορυφή Πύργος του Παλαβού (1.928 μ.) που πήρε την όνομα της από το παράτολμο εγχείρημα κάποιου να χτίσει εκεί σπίτι. Η δεύτερη ψηλότερη κορυφή είναι ο Βοϊδιάς ή Βοδιάς (1.836 μ.). Άλλες κορυφές είναι το Βουνό του Γιώργη (1.804 μ.), ο Μπάρμπας (1.613 μ.) και η Κρανιά (1.304 μ.).
Οι περισσότερες κορυφές του προσφέρουν θέα προς την πόλη της Πάτρας, τον Πατραϊκό κόλπο, τα βουνά της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Μεταξύ των δύο υψηλότερων κορυφών βρίσκεται το οροπέδιο Πρασούδι ή Όμορφη Λάκκα. Άλλα οροπέδια είναι ο Οβρυόκαμπος, το Οροπέδιο της Ρακίτας και το Οροπέδιο της Λουμπίστας. Από το Παναχαϊκό πηγάζουν οι ποταμοί Γλαύκος και Φοίνικας. Μάλιστα ο ορεινός ρους του Γλαύκου διαχωρίζει το νοτιοδυτικό τμήμα του Παναχαϊκού, το οποίο είναι γνωστό ως Ομπλός ή Μικρός Παναχαϊκός, όπου βρίσκεται και η μονή Ομπλού χτισμένη τον 12ο αιώνα.
Οι υψοφοβικοί να μας συγχωρείτε – ή απλώς να δώσετε μια καλή αφορμή στον εαυτό σας να νικήσει την φοβία.
Κάστρο Πάτρας
Το κάστρο της Πάτρας μπορεί να μην έχει την ιστορία άλλων φημισμένων κάστρων της Ελλάδας. Κατέχει όμως εξέχουσα σημασία σ' όλη την ιστορική διαδρομή της Πάτρας και αποτελεί ένα από - αν όχι το - σημείο αναφοράς της πόλης, κυρίως τα ιστορικά χρόνια από την ίδρυσή του και μέχρι την Επανάσταση του 1821.
Είναι αλήθεια ότι σήμερα, το Κάστρο της Πάτρας έχει την τύχη που έχουν και άλλα παρόμοια κάστρα ελληνικών πόλεων: αυτή του μαρασμού και της εγκατάλειψης, όμως αποτελεί ένα υπέροχο μέρος για να απολαύσει κανείς την εκπληκτική θέα!
Δασύλλιο
Ο λόφος του Δασυλλίου είναι ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου της Πάτρας. Ένα δάσος μέσα στην πόλη που το ανεβαίνει κανείς περπατώντας από το κέντρο.
Ειδικά τη νύχτα διαθέτει εξαιρετική θέα ενώ μπορεί κάποιος να πιει και τον καφέ του και να βλέπει δρομείς και αθλητές να περνούν από μπροστά του.
Αροή
Η Αρόη είναι συνοικία της Πάτρας χτισμένη σε λοφώδη περιοχή κοντά στην αρχαία ακρόπολη, που είναι γνωστή και ως κάστρο της Αρόης. Είναι περιοχή με υπέροχη θέα και από τις μεγαλύτερες συνοικίες της Πάτρας.
Στην περιοχή που σήμερα είναι η Αρόη, πριν την επανάσταση ήταν τσιφλίκι του Σαΐτ Αγά και λεγόταν «Χαλίλ». Μετά την απελευθέρωση το τσιφλίκι μοιράστηκε σε αγροκτήματα και η περιοχή κράτησε την ονομασία (σε παραφθορά βέβαια) «Χαλίλι». Αρκετές εξοχικές κατοικίες που άνηκαν σε Ιταλούς που διέμεναν μόνιμα στην Πάτρα και για αυτό η περιοχή ονομαζόταν από τους ντόπιους και ως Ιταλικά.
Ομπλός
Ο Ομπλός ονομάστηκε έτσι από την μονή Ομπλού που βρίσκεται στο Νομό Αχαΐας. Μια περιοχή απίστευτη που εδώ και πολλά χρόνια έχει αποτελέσει σημείο κατατεθέν για τα ζευγαράκια της περιοχής.
Το βουνό έχει παντού «ανοίγματα» που παρκάρουν οι οδηγοί και απολαμβάνουν την Πάτρα και τις ομορφιές της. Τόσο την νύχτα με τα διάφορα φωτάκια όσο και την μέρα που μπορεί ο καθένας να παρατηρεί διάφορα αξιοθέατα ακόμα και το λιμάνι είναι μια πολύ καλή επιλογή για βόλτες χειμώνα και καλοκαίρι.
Αχάια Κλάους
Ο Πύργος της Αχάια Κλάους είναι το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που χτίστηκε το 1861 και μέχρι σήμερα παράγει μερικά από τα πιο διάσημα ελληνικά κρασιά.
Στους χώρους του ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το καταπράσινο περιβάλλον, τα ιστορικά κτίρια, τα ξυλόγλυπτα βαρέλια παλαίωσης από το 1873 της φημισμένης Μαυροδάφνης, καθώς επίσης, στην Κάβα Δανιηλίδος, να δοκιμάσει μερικά από τα εκλεκτά κρασιά της Αχαΐα Clauss και φυσικά απίστευτη θέα.
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου