Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Αποκλειστικό: Επιστροφή στο… χείλος της χρεοκοπίας!


Μπλόκο» στη δόση του 1 δισ. ευρώ, με την οποία το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να πληρώσει ομόλογα που λήγουν το τελευταίο τρίμηνο του έτους, υψώνουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του S10! Την ίδια ώρα, το… σκηνικό ολικής επαναφοράς της χώρας στο χείλος της χρεοκοπίας συμπληρώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητώντας επιτακτικά πρόσθετα μέτρα, για την εξοικονόμηση 2,9 δις. ευρώ το 2014.

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στο επιτελείο του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον Γιάννη Εμίρη, ο οποίος είχε κρίσιμες συσκέψεις μέχρι αργά χθες βράδυ στο γραφείο του, καθώς ένα εντελώς απρόβλεπτο… βραχυκύκλωμα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων απειλεί να ανατρέψει το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης με τους κορυφαίους της τρόικας στην Αθήνα και την έγκριση εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Το επόμενο βήμα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι να αναζητηθούν άλλες, έκτακτες λύσεις για την κάλυψη των λήξεων ομολόγων, καθώς το μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων περιγράφεται από πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες ως ιδιαιτέρως σοβαρό.


Περιέργως, ενώ η κυβέρνηση έδινε αγώνα δρόμου για να καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα αυτού του ελέγχου από την τρόικα και, σε μεγάλο βαθμό, το είχε επιτύχει, το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, που ως τώρα ουδέποτε απασχόλησε σοβαρά κάποια διαπραγμάτευση κυβέρνησης-τρόικας, αναδεικνύεται ως το υψηλότερο εμπόδιο στην ομαλή ολοκλήρωση αυτού του ελέγχου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημιουργούν ακόμη και ζήτημα άμεσης απομάκρυνσης του Γ. Εμίρη από τη θέση του στο ΤΑΙΠΕΔ (ήδη η τρόικα είχε εκδηλώσει επίσημα και ανεπίσημα σε υψηλούς τόνους τη δυσαρέσκειά της για τις δυσλειτουργίες του Ταμείου και τις τεράστιες αστοχίες στα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων), η Διεύθυνση Οικονομικών της Κομισιόν, σε συμφωνία με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού, έστειλαν τελεσίγραφο στο ΤΑΙΠΕΔ και στο υπουργείο Οικονομικών, θέτοντας έναν αυστηρό όρο, προκειμένου να γίνει δεκτό το τελευταίο σχέδιο Εμίρη για την αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ στις αρχές του επόμενου χρόνου.


Ο όρος αυτός, που η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ διαπιστώνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο να εκπληρωθεί, είναι να υπάρξει προκαταβολική συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων μερών στο σχέδιο για διάσπαση της ΛΑΡΚΟ και πώληση της «νέας ΛΑΡΚΟ» μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014.


Αυτό δεν είναι τόσο απλό, όσο μπορεί να ακούγεται, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Τούτο, διότι το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, που είναι και το μοναδικό βιομηχανικό asset της ΛΑΡΚΟ (τα υπόλοιπα στοιχεία ενεργητικού είναι μεταλλεία, με ορυκτό πλούτο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων) έχει ήδη κατασχεθεί από την «παλαιά ΛΑΡΚΟ», στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Εθνική Τράπεζα!


Μάλιστα, από τις 12 Δεκεμβρίου 2012, με εξώδικο που κοινοποιήθηκε και στο διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Γ. Εμίρη, ως νόμιμο εκπρόσωπο του Ταμείου, η Εθνική τόνισε ότι «το συγκρότημα (…) δεν αποτελεί μέρος των εγκαταστάσεων των μεταλλείων, που έχουν εκμισθωθεί ή υπεκμισθωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία (σ.σ.: τη σημερινή ΛΑΡΚΟ)».


Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ προτείνει στην τρόικα να πουλήσει ένα εργοστάσιο που… δεν του ανήκει, αλλά είναι ήδη κατασχεμένο από την παλαιά ΛΑΡΚΟ. Η Κομισιόν, κρίνοντας ανεπαρκείς τις εξηγήσεις που δίνει ο κ. Εμίρης («είναι εσωτερικό θέμα, θα το λύσουμε μόνοι μας») ζήτησε ήδη από το ΤΑΙΠΕΔ, ως απαράβατο όρο για να εγκριθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης και, κατ’ επέκταση, να καλυφθεί το τελευταίο προαπαιτούμενο για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, να εξασφαλισθεί εκ των προτέρων η συναίνεση του 100% των μετόχων της παλαιάς ΛΑΡΚΟ, που έχει κατασχέσει το εργοστάσιο.


Επιπλέον, όμως, στη διατύπωση «όλων των εμπλεκόμενων μερών», η Κομισιόν καθιστά σαφές ότι περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι εκπρόσωποι των οποίων καταγγέλλουν ανοικτά τον κ. Εμίρη ότι μετέχει σε σχέδιο απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να κλείσει, ή να πουληθεί με συμβολικό τίμημα στο βασικό της ανταγωνιστή, δηλαδή στον όμιλο Cunico Resources, βασικός μέτοχος του οποίου ελέγχεται από τις αμερικανικές αρχές για μίζες σε αφρικανική χώρα, προκειμένου να υφαρπάξει μεγάλο μεταλλείο.


 Το ΤΑΙΠΕΔ υποχρεώθηκε χθες να εκδώσει διάψευση αυτών των καταγγελιών, ενώ ο Γιάννης Εμίρης αναζητεί τώρα σε συνθήκες πανικού διαύλους επικοινωνίας με τους συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ, που μέχρι χθες απαξιούσε να συναντήσει, ή, πολύ περισσότερο, να εμπλέξει στις συζητήσεις για την αποκρατικοποίηση.

Σε αυτές τις συνθήκες και με το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ να εμφανίζεται αδύνατο να επιλυθεί μέσα στο σύντομο χρόνο που μένει για να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, δεν τρίζει μόνο η… καρέκλα του κ. Εμίρη, που έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στους επιτρόπους Ρεν και Αλμούνια, αλλά απειλείται και η ίδια η έγκαιρη εκταμίευση της δόσης, με αποτέλεσμα να θεωρείται ήδη πολύ πιθανό να υποχρεωθεί το υπουργείο Οικονομικών να προσφύγει και πάλι σε… αλχημείες του παρελθόντος (έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων), για να πληρώσει τις λήξεις ομολόγων χωρίς τα χρήματα από τη δόση.


Αυτοί όμως δεν είναι οι μόνο «πονοκέφαλοι» του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, που είδαν χθες το ΔΝΤ να… «ξεσπαθώνει», μέσω της τακτικής έκθεσης Fiscal Monitor, όπου τονίζεται ότι χωρίς «κούρεμα» χρέους το ελληνικό πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί και ζητείται πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή 3,5% μέχρι το 2016, δηλαδή βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος κατά 6,8 δισ. ευρώ. Η περαιτέρω προσαρμογή της Ελλάδας ως το 2016 θα απαιτήσει επιπλέον μέτρα, τονίζει το Ταμείο και επιμένει ότι απαιτούνται μέτρα για εξοικονόμηση ύψους 2,9 δισ. ευρώ μέσα στο 2014, παρότι η κυβέρνηση μονότονα επαναλαμβάνει ότι «δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα»!


Η έκθεση του ΔΝΤ προκάλεσε πανικό στο υπουργείο Οικονομικών, που εξέδωσε επιθετική ανακοίνωση προς την Ουάσιγκτον, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν υπήρξαν «εσφαλμένες παραδοχές και λανθασμένες εκτιμήσεις στη σύνταξη του αρχικού προγράμματος οικονομικής πολιτικής για τη χώρα μας». Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, που μάλλον δεν δείχνει ότι επικρατεί… φιλικό κλίμα στις σχέσεις με το ΔΝΤ, «οι συζητήσεις με τους εταίρους για την επικαιροποίηση του προγράμματος συνεχίζονται» και « το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017, με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα, θα καλυφθεί με έλεγχο των δαπανών, πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος», δηλαδή χωρίς άλλα μέτρα.


Πρόκειται, βέβαια, για άλλη μια επανάληψη σκηνών από το παρελθόν, όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις χάρασσαν «κόκκινες γραμμές» απέναντι στους ξένους πιστωτές, τις οποίες… έσβηναν αμέσως, μόλις ετίθετο σε κίνδυνο η εκταμίευση μιας δόσης. Και αυτή τη φορά, με δεδομένο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκεται απλώς στα… χαρτιά και τα ταμεία του κράτους δεν το έχουν δει, ώστε να είναι άνετη η εξόφληση των ομολόγων 1 δισ. ευρώ χωρίς τη συνδρομή των δανειστών, έγκυρες πηγές προεξοφλούν ότι η κυβέρνηση θα εγκαταλείψει πολύ σύντομα τα φληναφήματα («όχι άλλα μέτρα») και θα λάβει όλα τα επώδυνα μέτρα που θα ζητήσει η τρόικα.


Στο μεταξύ, όμως, η χώρα θα παραμένει στο χείλος της χρεοκοπίας, ειδικά μετά το νέο διαφαινόμενο φιάσκο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που η Κομισιόν δεν φαίνεται διατεθειμένη, αυτή την φορά, να παραβλέψει…

ΠΗΓΗ
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου