Στη φωτογραφία αποτυπώνεται ο σεισμοτεκτονικός χάρτης του Κορινθιακού κόλπου και της περιοχής του Αιγίου στον οποίο απεικονίζονται τα ενεργά ρήγματα, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της Ελίκης.
Τα στοιχεία μίας σεισμικής αφύπνισης στην ευρύτερη περιοχή του δυτικού άξονα της χώρας είναι μάλλον κάτι παραπάνω από εμφανή το τελευταίο διάστημα, με εκατοντάδες μικροδονήσεις να καταγράφονται στην περιοχή του Ιονίου και στην δυτική Πελοπόννησο, όσο όμως και στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου, κοντά στο Αίγιο.
Μέχρι τώρα οι δονήσεις είναι μέτριας έντασης και αυτό μάλλον προβληματίζει τους επιστήμονες που δεν μπορούν να εκφράσουν βεβαιότητες για την εξέλιξη του φαινόμενου, ούτε για την ενδεχόμενη διασύνδεση των σεισμικών δονήσεων στον ελληνικό χώρο.
Ωστόσο, οι σεισμολόγοι έχουν εντείνει τις παρατηρήσεις τους και θέτουν στο ''μικροσκόπιο'' τις πιο ''ευαίσθητες'' περιοχές – όπως η Αιγιάλεια – μελετώντας την σεισμική ακολουθία και προσπαθώντας να εξάγουν συμπεράσματα.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή του Αιγίου, συνεργεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, έχουν ήδη τοποθετήσει ένα νέο δίκτυο φορητών σεισμογράφων, για την εντονότερη επιτήρηση της περιοχής, η οποία τις τελευταίες μέρες έχει αποδώσει πάνω από 400 μικροσεισμούς.
Οι σεισμολόγοι διερευνούν τη συσχέτιση των σεισμών με το γνωστό από την αρχαιότητα ρήγμα της Ελίκης.
Το δίκτυο συντονίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ενώ υπεύθυνος του δικτύου σεισμογράφων είναι ο δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος ερευνητής Σεισμολογίας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ.. ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου