Ιράκ: Nεκροί και δεκάδες άμαχοι τραυματίες από αεροπορική επιδρομή
Μια αεροπορική επιδρομή, για την οποία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος ευθύνεται, προκάλεσε τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων χθες Τετάρτη στην πόλη αλ Κάιμ στο δυτικό Ιράκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους.
Χθες το βράδυ ακόμη δεν είχε γίνει γνωστό ποιος ευθύνεται για την επιδρομή εναντίον της αλ Κάιμ, μιας πόλης που βρίσκεται στις όχθες του Ευφράτη και κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου Σαλίμ Τζουμπούρι δήλωσε ότι μια αεροπορική επιδρομής εναντίον της αλ Κάιμ «έπληξε μια αγορά όπου βρίσκονταν άμαχοι και σκότωσε ή τραυμάτισε δεκάδες εξ αυτών».
Χωρίς να διευκρινίσει ποιος ευθύνεται για την επιδρομή, ο Τζουμπούρι πρόσθεσε ότι πρόκειται για «ένα λάθος» και ζήτησε από την ιρακινή κυβέρνηση να ξεκινήσει έρευνα για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.
Αξιωματούχοι της επαρχίας Άνμπαρ, στην οποία βρίσκεται η αλ Κάιμ, δήλωσαν ότι δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν στην επιδρομή που έπληξε χθες το απόγευμα την πόλη.
Ο Μάατ αλ Τζουγκάιφι, επικεφαλής μιας φυλής στη Χαντίθα, έκανε λόγο για «70 με 80 νεκρούς». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, που συνδράμει τον ιρακινό στρατό στη μάχη του κατά του ΙΚ, ευθύνεται για τον βομβαρδισμό.
Ένας εκπρόσωπος του περιφερειακού συμβουλίου της Άνμπαρ επεσήμανε ότι η επιδρομή διεξήχθη το απόγευμα από ένα ιρακινό αεροσκάφος.
«Η επιδρομή έπληξε μια αγορά σε ώρα αιχμής, υπήρχαν συνταξιούχοι που περίμεναν να πάρουν τη σύνταξή τους, άνθρωποι που περίμεναν να τους καταβληθεί ο μισθός τους και κοινωνικά επιδόματα», εξήγησε ο Έιντ Άμας. «Ολόκληρες οικογένειες σκοτώθηκαν», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ στο βόρειο Ιράκ οι ιρακινές δυνάμεις που έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Οκτωβρίου επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το ΙΚ σημείωσαν πρόοδο χθες και πλησίασαν, παρά τη μεγάλη αντίσταση που προέβαλαν οι τζιχαντιστές, τον ποταμό Τίγρη που διασχίζει την πόλη.
Οι μάχες στη Μοσούλη συνεχίζονται, γεγονός που ωθεί ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό αμάχων να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αναζητώντας καταφύγιο σε καταυλισμούς προσφύγων.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο αριθμός των εκτοπισμένων ξεπερνά πια τις 82.000.
Επτά εβδομάδες μετά την έναρξη της επιχείρησης, στις 17 Οκτωβρίου, ο ιρακινός στρατός δεν ελέγχει παρά το μισό ανατολικό τμήμα της Μοσούλης.
Εξάλλου στη νέα του έκθεση ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις διεξάγουν τις επιχειρήσεις τους από σπίτι σε σπίτι αναζητώντας τζιχαντιστές, ενώ παράλληλα προσπαθούν να προστατεύσουν τους αμάχους.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου