Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Το σχέδιο NASA και ESA για να σωθεί η Γη απο τους αστεροειδείς

Το σχέδιο NASA και ESA για να σωθεί η Γη απο τους αστεροειδείς


Δεν θα χρειαστούν παρά μερικά χρόνια μέχρι η ανθρωπότητα να προσπαθήσει ν’ αλλάξει την τροχιά ενός αστεροειδή που θα προσεγγίζει τη Γη μας. Το 2022 θα γνωρίζουμε αν είμαστε σε θέση να διαφυλάξουμε τη ζωή στον γαλάζιο πλανήτη ή θα είμαστε καταδικασμένοι να εξαφανιστούμε από τη σύγκρουση του πλανήτη μας μ’ έναν φονικό αστεροειδή.

Όπως πιστεύται ότι εξαφανίστηκαν και οι δεινόσαυροι, από τη συγκρουση με τη Γη ενός τεράστιου αστεροειδή πριν από περίπου 65 εκατ. χρονια.

Η αποστολή, που ίσως αποδειχθεί το πρώτο βήμα για τη σωτήρια της ανθρωπότητας, αποτελεί μέρος της διεθνούς συνεργασίας επιστημόνων για την Αποτροπή Σύγκρουσης και τον Εξοστρακισμό Αστεροειδών (AIDA), που πρόσφατα συνεδρίασε στη Γενεύη, της Ελβετίας. Θέμα της συνεδρίασης που συγκέντρωσε επιστήμονες απ' όλη τη Γη η σωτηρία της ανθρωπότητας από πιθανώς φονικούς αστεροειδείς.

Εκεί συζητήθηκαν οι νέες προοπτικές αντιμετώπισης των κινδύνων από τους αστεροειδείς, που προέκυψαν από τις πρόσφατες παρατηρήσεις τέτοιων ουρανίων σωμάτων, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαστημικών αποστολών OSIRIS-REx και Hayabusa-2.




Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος iflscience, η αποστολή του διαστημικού σκάφους Hayabusa-2 εκτόξευσε μια συσκευή στον αστεροειδή Ryugu, προκειμένου να συλλέξει υλικό από το υπέδαφος του αστεροειδή.



Οι συνέπειες της συγκεκριμένης σύγκρουσης με τον αστεροειδή μελετώνται και θα χρησιμοποιηθούν στην πρώτη αποστολή της AIDA, γνωστής ως DART.



Ειδικότερα, η αποστολή της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) αναμένεται να φτάσει στον διπλό αστεροειδή Δίδυμο το Σεπτέμβρη του 2022 και θα συγκρουστεί με τον μικρότερο από τους δύο αστεροειδής, δοκιμάζοντας καταπόσο μπορεί να αλλάξει την τροχιά του.

Τα στοιχεία από τη σύγκρουση της διαστημικής συσκευής στον αστεροειδή Ryugu αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία των μοντέλων για το τι πρόκειται να συμβεί και στον διπλό αστεροειδή Δίδυμο.




Η διαστημική αποστολή Dart θα εκτοξευτεί το Ιούλιο του 2021. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) θα εκτοξεύσει το διαστημικό σκάφος HERA για να ερευνήσει τα αποτελέσματα της δοκιμής.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τέτοιου είδους διαστημικοί βράχοι, όπως οι αστεροειδείς Ryugu και Δίδυμος, ακόμη κι αν βρίσκαμε τον τρόπο να τους καταστρέψουμε στο διάστημα, θα παρέμεναν επικίνδυνοι για τη Γη. Τα θραύσματα από την έκρηξη θα ήταν ικανά να προκαλέσουν χιλιάδες θύματα και καταστροφές στον πλανήτη μας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μετεωρίτη που εξερράγη στην ατμόσφαιρα πάνω από τη ρωσική πόλη Τσελιαμπίνσκ, προκαλώντας περισσότερους από 1.500 τραυματισμούς, κυρίως από σπασμένα γυαλιά, και ζημιές σε χιλιάδες σπίτια.

Δείτε το βίντεο:



ΠΗΓΗ

ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ...  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου
Show comments
Hide comments

1 σχόλιο :