7 συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς με τον ύπνο των παιδιών
Η ώρα του ύπνου των παιδιών είναι μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς στο τέλος της ημέρας. Πολλά παιδιά κλαίνε γιατί δεν θέλουν να κοιμηθούν, άλλα απαιτούν να τους διαβάσουν οι γονείς το αγαπημένο τους παραμύθι και άλλα πολύ απλά θέλουν να συνεχίσουν το παιχνίδι. Ποια πρέπει να είναι, όμως, η αντίδραση των γονιών; Μήπως δεν χειρίζονται σωστά την κατάσταση; Δείτε επτά συχνά λάθη που γίνονται σχετικά με τον ύπνο των παιδιών.
1) Δεν ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα
Όταν τα παιδιά δεν ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου κάθε βράδυ, αποσυντονίζονται, γεγονός που κάνει τη δουλειά των γονιών ακόμα πιο δύσκολη.Σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα παιδιά που έχουν μία ρουτίνα ύπνου ξεκουράζονται καλύτερα, δεν ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ κοιμούνται περισσότερες ώρες.
Μία καλή ιδεά για να τα χαλαρώνετε κάθε βράδυ και να πέφτουν στο κρεβάτι με μεγαλύτερη προθυμία είναι να τα κάνετε μπάνιο, έπειτα να τους διαβάσετε ένα παραμύθι και μετά να τα κοιμίσετε ήσυχα.
2) Τα βάζουν για ύπνο πολύ αργά
Πολλές φορές οι γονείς, απορροφημένοι από τις υποχρεώσεις της ημέρας, καθυστερούν αρκετά να βάλουν το παιδί στο κρεβάτι.
Προτιμότερο θα είναι να ορίσετε μία συγκεκριμένη ώρα ύπνου κάθε βράδυ και να υπολογίσετε πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται το παιδί σας. Τα μωρά, για παράδειγμα, κοιμούνται περίπου 12 ώρες την ημέρα, τα νήπια χρειάζονται 13 ώρες ξεκούρασης, ενώ τα λίγο πιο μεγάλα παιδιά καλό είναι να κοιμούνται 10 ώρες την ημέρα.
Γνωρίζοντας ότι στις περισσότερες οικογένειες εργάζονται πλέον και οι δύο γονείς, το πρόγραμμα ύπνου είναι πολύ πιθανό να μην τηρείται, γιατί θέλοντας να περάσουν και οι δύο λίγο χρόνο με τα παιδιά τους αφού επιστρέψουν από τη δουλειά, τα κρατάνε λίγη ώρα παραπάνω ξύπνια. Προσπαθήστε, όσο είναι εφικτό, να τα βλέπετε λίγη ώρα αφού γυρίσετε σπίτι και μετά να τα βάζετε κατευθείαν για ύπνο!
Εξάλλου, είναι κι αυτός ένας τρόπος να περάσετε λίγη ώρα μαζί τους!
3) Τα αφήνουν να δουν τηλεόραση
Αν τα παιδιά βλέπουν τηλεόραση λίγο πριν κοιμηθούν, οι πιθανότητες να πάνε για ύπνο μειώνονται κατά πολύ! Τα χρώματα, οι εικόνες και οι φωνές τα «ξυπνάνε» με αποτέλεσμα η ώρα του ύπνου να γίνει ακόμα πιο δύσκολη για τους γονείς.
Καλό θα είναι να μην βλέπουν τηλεόραση πάνω από τρεις ώρες καθημερινά και ακόμα καλύτερα, όχι πριν κοιμηθούν. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά που έχουν στο δωμάτιό τους τηλεόραση δεν ξεκουράζονται σωστά και κοιμούνται λιγότερες ώρες.
4) Γεμίζουν το κρεβάτι με αρκουδάκια
Οι γονείς συνηθίζουν να βάζουν στο κρεβάτι του μωρού παιχνίδια γιατί πιστεύουν ότι έτσι το βοηθούν να ηρεμήσει και να κοιμηθεί καλύτερα. Σίγουρα ένα ή δύο αρκουδάκια δεν αποτελούν πρόβλημα, αλλά αν το παρακάνουν, είναι πολύ πιθανό τα «αθώα» παιχνίδια να γίνουν ο λόγος για τον οποίο το παιδί δεν κοιμάται.
Τα πολλά παιχνίδια μπορεί να αποσπούν την προσοχή του, γι' αυτό προτιμήστε να αφήσετε δίπλα του ένα ή δύο από τα πιο αγαπημένα του αρκουδάκια ή κούκλες. Επιπλέον, έτσι μειώνεται ο κίνδυνος ασφυξίας, που μπορεί να προκληθεί από τα μεγάλου μεγέθους αρκουδάκια.
5) Τους δίνουν ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη
Τα παιδιά, πολλές φορές πριν κοιμηθούν, ζητούν να πιουν αναψυκτικά, ή ζεστή ή κρύα σοκολάτα, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον ύπνο τους!
Πολλά από τα ροφήματα αυτά περιέχουν καφεΐνη, με αποτέλεσμα το παιδί να «ξυπνάει» αντί να ηρεμεί. Αποφύγετε, όσο μπορείτε, να τους δίνετε τέτοιου είδους ποτά και, αν διψούν πριν τον ύπνο, καλό θα είναι να πίνουν νερό ή γάλα.
6) Δεν ακολουθούν μία κοινή «τακτική»
Ο πατέρας μπορεί να διαβάζει παραμύθια στο παιδί για να κοιμηθεί, ενώ η μητέρα πιθανόν προτιμά να το νανουρίζει κουνώντας το στην αγκαλιά της. Καλό θα είναι οι γονείς να ακολουθούν ένα κοινό πλάνο για να μην «μπερδεύουν» το παιδί. Μπορούν να συμφωνήσουν σε μία συγκεκριμένη τακτική που θα ακολουθούν πιστά και οι δύο.
Εκτός από τον τρόπο, όμως, είναι σημαντικό και το ωράριο που πρέπει να ακολουθούν οι γονείς. Καλό θα είναι και οι δύο να συμφωνήσουν σε μία συγκεκριμένη ώρα που θα βάζουν το παιδί για ύπνο και να την εφαρμόζουν καθημερινά, για να μην δίνουν αντικρουόμενα μηνύματα στα παιδιά.
7) Βιάζονται να τα μετακινήσουν σε μεγαλύτερο κρεβάτι
Όταν το παιδί γίνει δύο ετών, πολλοί γονείς θεωρούν ότι πρέπει να αφήνουν την κούνια και να του πάρουν ένα κανονικό κρεβάτι. Είναι, όμως, η σωστή ηλικία;
Σύμφωνα με την παιδίατρο και ειδικό σε διαταραχές ύπνου Debora Lin-Dyken, είναι προτιμότερο το παιδί να φτάσει στην ηλικία των τριών ετών για να φύγει από την κούνια και να αρχίσει να κοιμάται σε ένα μεγαλύτερο κρεβάτι. Και πάλι, όμως, αν δυσκολεύεται, οι γονείς θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Πολλά παιδιά δεν αισθάνονται τη «ζεστασιά» της κούνιας μόλις πάνε στο καινούριο τους κρεβάτι, αλλά θα έρθει η στιγμή που θα το ζητήσουν μόνα τους!
Κάθε παιδί, φυσικά, έχει το δικό του πρόγραμμα και τις δικές του συνήθειες και καλό θα είναι, εφόσον κρίνετε ότι το βοηθούν, να τις προσαρμόσετε στην ρουτίνα που θα εφαρμόσετε για τον ύπνο του. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να δημιουργείτε μία ατμόσφαιρα που θα το βοηθάει και θα το ηρεμεί, για να κοιμηθείτε εσείς καλά και αυτό... καλύτερα!
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ..ΕΔΩ... για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου