Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Κατάργηση του υπουργείου για την καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτούν οι δανειστές

Κατάργηση του υπουργείου για την καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτούν οι δανειστές

ΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΘΕΤΟΥΝ

Τέσσερις αλλαγές όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτούν οι δανειστές της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Real News, οι Θεσμοί ζητούν:

Αμεση λειτουργία Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Έσχες στη Βουλή με νέα σύνθεση και διευρυμένη βάση ελεγχόμενων.
Ψήφιση Κώδικα Δεοντολογίας βουλευτών.
Αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.
Κατάργηση (!) του υπουργείου Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς με ταυτόχρονη ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής.

Μάλιστα, αυτά τα μέτρα το «κουαρτέτο» των δανειστών απαιτεί να εφαρμοστούν «εδώ και τώρα» για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στη συνάντηση, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών, οι δανειστές έθεσαν στο τραπέζι επιτακτικά τα παραπάνω ζητήματα ζητώντας να προχωρήσουν άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στα δύο πρώτα. Δυσκολεύεται όμως να τα υλοποιήσει, καθώς πρέπει να τα προωθήσει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της. Οσον αφορά τα άλλα δύο, αυτά αποτελούν «αγκάθια» και για τους κυβερνώντες, οι οποίοι αναζητούν τρόπους να τα παρακάμψουν.

Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Εσχες

Η Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Εσχες της Βουλής, που ακόμα δεν έχει συσταθεί, ήταν το πρώτο θέμα που έβαλαν στο τραπέζι οι εκπρόσωποι των «θεσμών». Πρόκειται για μία δέσμευση της χώρας η οποία είχε συμφωνηθεί πριν από περίπου έναν χρόνο μεταξύ του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς Ιωάννη Τέντε (θεσμός που καταργήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση) με το τότε υψηλό κλιμάκιο της τρόικας, τους Τόμσεν, Μορς και Κοστέλο.

Οπως προβλέπεται, θα είναι ένα πενταμελές όργανο, αποτελούμενο από έναν αρεοπαγίτη, έναν σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δύο αντιπροέδρους της Βουλής και έναν αντιπρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος. Θα ελέγχει βουλευτές, υπουργούς, πολιτικά κόμματα κ.ά., καθώς και όλες τις κατηγορίες υπόχρεων προσώπων που ελέγχονταν από τη Γ’ μονάδα της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, όπως είναι οι δημοσιογράφοι.

Τα περιθώρια για τη σύσταση της Επιτροπής είναι ασφυκτικά, καθώς τέλος Αυγούστου λήγει η προθεσμία υποβολής και θα πρέπει να αρχίσει ο έλεγχος των 30.000 και πλέον δηλώσεων που αναμένεται να κατατεθούν. Η κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στο εν λόγω μέτρο. Το «φρενάρει» όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κώδικας Δεοντολογίας βουλευτών

Στην κα Κωνσταντοπούλου αποδίδεται και η μη έγκριση έως τώρα από το Κοινοβούλιο του Κώδικα Δεοντολογίας των βουλευτών. Σε αυτό το θέμα φέρεται να εκφράζει ανοιχτά τις αντιρρήσεις της, αφού, κατά την άποψή της, τα περισσότερα από όσα περιλαμβάνονται σε αυτόν καλύπτονται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Ο Κώδικας, που είναι ήδη έτοιμος, προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυστηρές πειθαρχικές ποινές που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε περικοπή του μισού της βουλευτικής αποζημίωσης στους παραβάτες, αλλά και σε μομφή εναντίον τους σε περίπτωση που ενεργούν για ίδιον όφελος ή όφελος ιδιωτών.

Τι συγκεκριμένα περιλαμβάνει; Κατ’ αρχάς όλοι οι βουλευτές υποχρεούνται να δηλώνουν στον πρόεδρο της Βουλής δώρα που αποδέχονται και η αξία τους υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση που κάποιος δεν το κάνει και υπάρξει έγγραφη επώνυμη αναφορά, κατ’ εντολή του προέδρου συστήνεται επιτροπή που εξετάζει το θέμα. Αν όντως διαπιστωθεί παράλειψη ή ανακρίβεια σε δήλωση του βουλευτή, ο πρόεδρος τον καλεί να προβεί σε συμπλήρωση ή διόρθωση των ανακριβειών. Αν δεν συμμορφωθεί, περικόπτεται στο μισό η μηνιαία αποζημίωση και η ποινή επαναλαμβάνεται ανά μήνα μέχρι τη συμμόρφωσή του.

Περικοπή αποζημίωσης σε ίδιο ποσοστό προβλέπεται και σε περίπτωση που ένας βουλευτής κάνει χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών προς ίδιο όφελος ή προς όφελος τρίτου προσώπου, οι οποίες περιέρχονται σε γνώση του λόγω της άσκησης των καθηκόντων του. Μάλιστα κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους οι βουλευτές θα υποχρεούνται να υπογράφουν δήλωση ότι αναλαμβάνουν αυτή την υποχρέωση και επί μία διετία από τη λήξη της βουλευτικής τους θητείας. Σύμφωνα με τον Κώδικα, επίσης σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι βουλευτής εξυπηρετεί αμέσως ή εμμέσως ιδιωτικό συμφέρον, οικονομικό ή άλλο, αυτού του ίδιου ή άλλου φυσικού ή νομικού προσώπου, σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις προβλέπεται ακόμη και μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά. Για όλα τα παραπάνω θέματα θα αποφαίνεται η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Χρηματοδότηση κομμάτων

Το τρίτο «αγκάθι», που αφορά τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, βρίσκει αντίθετο όχι μόνο το κυβερνών κόμμα αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι δανειστές ζητούν κατάργηση των κουπονιών που είναι ανώνυμα, κάτι που -όπως φοβούνται οι «διαφωνούντες»- θα πλήξει τα ταμεία όλων των κομμάτων.

Κατάργηση υπουργείου!

Ακόμα μία αξίωση των δανειστών που βρίσκει αντίθετη την κυβέρνηση είναι η κατάργηση του υπουργείου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο όνομα της «αποπολιτικοποίησης» που επαναλαμβάνουν θεωρούν ότι των θεμάτων διαφθοράς θα πρέπει να επιλαμβάνεται μία ανεξάρτητη Αρχή. Οπως ήταν ο θεσμός του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς που είχε ξεκινήσει να λειτουργεί επί κυβέρνησης Σαμαρά με πρώτο επικεφαλής τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.

Από το υπουργείο ωστόσο αντιτείνουν ότι ο κ. Τέντες, ως Εθνικός Συντονιστής, το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να καταθέτει... ιδέες, αφού δεν μπορούσε να νομοθετήσει. Θεωρούν δε ότι με την ίδρυση υπουργείου δείχνουν τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τη διαφθορά, συστήνοντας ένα υπουργείο με αποκλειστικό αντικείμενο την καταπολέμησή της


ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ..  για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου