Αυτή είναι η Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά μας
Ο Κατάλογος Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας είναι γεμάτος διαμαντάκια που αξίζει να επισκεφτείς.
«759 πολιτιστικά μνημεία, 193 φυσικά και 29 μικτά, σε 160 συνολικά κράτη μέλη της ΟΥΝΕΣΚΟ». Αυτό διαβάζουμε στην τελευταία ανανέωση του επίσημου καταλόγου των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όμως εμείς στεκόμαστε στα 17 εξ’αυτών που βρίσκονται στη χώρα μας, ένα από τα σπουδαιότερα σταυροδρόμια πολιτισμών στον κόσμο.
«To νησί των Ιπποτών», η Ρόδος
Το νησί που πριν από μερικά χρόνια έχει ψηφιστεί ως ο No1 τουριστικός προορισμός της Ευρώπης, (2008, tripadvisor), είναι φημισμένο ανά τον κόσμο (κυρίως) για την Μεσαιωνική -σχεδόν ανέπαφη- πόλη της, που από το 1988 κατέκτησε κι αυτή τη θέση της στον κατάλογο της UNESCO. Εκτός από το καλοκαίρι, ωραία εποχή για να την γνωρίσεις είναι η άνοιξη, μιας και το νησί τιμά την κληρονομιά του με το Διεθνές Μεσαιωνικό Φεστιβάλ. Bonus για τους φυσιολάτρες: το Πάρκο Ροδίνι, ένας απέραντος κήπος άγριας και επιβλητικής φυσικής ομορφιάς και η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες .
Η μοναδικότητα της Χίου
Η Μονή Δαφνιού, η Μονή Οσίου Λουκά και Νέα Μονή Χίου, παρά τη σημαντική γεωγραφική τους απόσταση (το πρώτο στην Αττική, το δεύτερο στην Φωκίδα και το τρίτο στο Αιγαίο) ανήκουν στην ίδια τυπολογική σειρά. Στη Χίο θα βρεις το ένα εξ΄αυτών, το μοναστηριακό συγκρότημα της Νέας Μονής, το σπουδαιότερο μνημείο των μεσαιωνικών χρόνων στη Χίο (που μοιράζεται επάξια τη φήμη του, διεθνώς, με τη μαστίχα της) με τις πολύχρωμες ορθομαρμαρώσεις, τα ψηφιδωτά και τα μωσαϊκά σε χρυσό φόντο, που ιδρύθηκε στα μέσα του 11ου αιώνα με αυτοκρατορική χορηγία.
Η (πάντα) σπουδαία Κέρκυρα
Η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας είναι κατά πολλούς, η ωραιότερη πόλη του Ιονίου και η Unesco φαίνεται πως δεν φέρνει αντιρρήσεις… Η ιστορική πόλη με τα καντούνια, τα γραφικά πλακόστρωτα και τα δύο φρούριά της, το παλαιό και το νέο, βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες οχυρωμένες πόλεις της Μεσογείου που κατοικείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το πιο απολαυστικά κλισέ πασχαλινό νησί, είναι ανοιχτό για σένα και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.
Το νησί της Αποκάλυψης, η Πάτμος
Ίσως αυτή η αύρα του “εκλεκτού” που περιβάλλει το νησί, να πηγάζει από την ιστορία του. Η Πάτμος διαθέτει τρία ξεχωριστά κριτήρια που της χάρισαν μια θέση στον κατάλογο των Μνηνείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς: Τη Χώρα της με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τον παλιό οικισμό της, ο οποίος περιλαμβάνει θρησκευτικά και λαϊκά κτίρια χάρμα οφθαλμού στις βόλτες σου, το προσβάσιμο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αλλά και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου μάλιστα λέγεται ότι εκεί έγραψε και το ομώνυμο βιβλίο, το 95μ.Χ., το οποίο είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα αξιοθέατα του νησιού.
Η Θεσσαλονίκη του παρελθόντος
Κάθε δρόμος της, ιστορία. Κάθε βήμα σου, αναμνήσεις από ένα παρελθόν που χρονολογείται ήδη από το 315 μ.Χ.. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεις 15 παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της λεβεντογέννας πόλης που έχουν προστεθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αν πάντως σε βγάλει ο δρόμος προς την συμπρωτεύουσα, επίλεξε να πας μεταξύ 1ης και 10ης Νοεμβρίου, όπου πραγματοποιείται το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το νησί του Πυθαγόρα, η Σάμος
Τα ερείπια του Πυθαγόρειου, ενός αρχαίου οχυρωμένου λιμανιού με ελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία και ένα εντυπωσιακό υδραγωγείο, καθώς και το Ηραίο, ο ναός της Ήρας της Σάμου, τα οποία χρονολογούνται στην 4η χιλιετία π.Χ. είναι ακόμα επισκέψιμα και καταλαμβάνουν κι αυτά με τη σειρά τους μια πολύτιμη θέση στον κατάλογο. Κατά τ’άλλα, τα πυκνά καταπράσινα δάση, oι πεντακάθαρες παραλίες, τα μικρά χωριουδάκια, η ιστορική πρωτεύουσα (Βαθύ) αλλά και το Καρλόβασι βάζουν τα χρώματά τους το τοπίο του νησιού.
Η Επίδαυρος διατηρεί την αίγλη της
Ένα από τα αριστουργήματα της ελληνικής αρχιτεκτονικής, το θέατρο της Επιδαύρου που φιλοξενούσε κόσμο 2.500 χιλιάδες χρόνια πριν, καταλαμβάνει μια ακόμη θέση στον Κατάλογο της Unesco (και πιο συγκεκριμένα, το Ιερό του Ασκληπιού). Κατά τ΄άλλα, η Επίδαυρος μπορεί να σου χαρίσει ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο τέχνη, διασκέδαση, καλό φαγητό στα ταβερνάκια της γύρω περιοχές και μια γνωριμία με το ένδοξο παρελθόν της.
Η Ακρόπολη
Παρθενώνας, Προπύλαια, Ερέχθειο, Ναός της Αθηνάς Νίκης: τέσσερα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της κλασικής Ελληνικής περιόδου έχουν βρει από το 1897 τη θέση τους στον Κατάλογο της Unesco. Ο ανηφορικός δρόμος από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου προς την Ακρόπολη είναι ο πιο απολαυστικός για να χαζέψεις την θέα της πόλης .
Ναός Επικούρειου Απόλλωνος – Βάσσες
Ο φημισμένος ναός αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα στα απόκρημνα βουνά της Αρκαδίας. Έχει το παλαιότερο κορινθιακό κιονόκρανο που έχει βρεθεί ποτέ και συνδυάζει τον αρχαϊκό ρυθμό με την ρώμη του δωρικού, με ορισμένα τολμηρά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Τον ναό μπορεί να τον προσεγγίσει κανείς από την Ηλεία, μετά από μια μαγευτική διαδρομή δίπλα στον ρου του ποταμού Νέδα, ή από την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη.
Η μα(γ)(ντ)εία των Δελφών
Κάπου ανάμεσα στους δύο τεράστιους βράχους στους Πρόποδες του Παρνασσού, τις Φαιδριάδες, σε ένα υποβλητικό φυσικό τοπίο στέκει αγέρωχο το Πανελλήνιο Ιερό των Δελφών, εκεί όπου δινόταν ο χρησμός του Απόλλωνα,. Μάλιστα, εθεωρείτο ο “ομφαλός της γης” ενώ τον 6ο π.Χ. αιώνα, ήταν θρησκευτικό κέντρο και σύμβολο ενότητας του αρχαίου κόσμου. Πλέον, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους χώρους της αρχαιότητας που αξίζει να θαυμάσουμε.
Το θείο Άγιο Όρος
Όσοι επισκέφτηκαν κάποτε το μέρος όπου είναι πλήρως αφιερωμένο στο Θεό, μιλούν για ένα ταξίδι ζωής. Η τρίτη, ανατολικότερη και μαγευτικότερη χερσόνησος της Χαλκιδικής, η χερσόνησος του Άθωνα, είναι αφιερωμένη στο Άγιο Όρος, ένα μέρος αναγνωρισμένο (και επισήμως, από την Unesco), ως τοπίο καλλιτεχνικής και θρησκευτικής αξίας.
Εδώ τα πράγματα δεν είναι Μετέωρα
Σε μια δυσπρόσιτη περιοχή των Μετεώρων, στις κορυφές απόκρημνων βράχων, μοναχοί εγκατέστησαν “τους στύλους του ουρανού”, όπως τους αποκαλούσαν, τα ιερά μοναστήρια τους από τον 11ο αιώνα ως σήμερα. Αν αντέχεις τις δύσκολες αναβάσεις, το Μοναστήρι του Ρουσάνου θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω, αλλιώς επισκέψου οπωσδήποτε την προσβάσιμη μονή του Αγίου Στεφάνου, η οποία βρίσκεται πάνω από τεράστιους απόκρημνους βράχους, σκαλισμένους από την ίδια τη φύση.
Ο Αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά
Ο χρόνος πέρασε, αλλά δεν άγγιξε τη βυζαντινή καστροπολιτεία της Πελοποννήσου, η οποία συνεχίζει να γοητεύει τους επισκέπτες με τα μνημεία της, ακόμη και την Unesco: Aπό τα «Παλάτια των Παλαιολόγων» και τις κατοικίες των ευγενών (Λάσκαρη, Φραγκόπουλου), μέχρι τις επιβλητικές εκκλησίες (Αγίου Δημητρίου, Παντάνασσας) και τα μοναστήρια (Περιβλέπτου, Βροντοχίου).
Η λάμψη της αρχαιότητας βρίσκεται στην Ολυμπία
Στην πανέμορφη πελοποννησιακή κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας -αφιερωμένος στον Δία-, κατοικείται από την προϊστορική περίοδο και, σε ορισμένους από εμάς, φέρνει όμορφες αναμνήσεις από τις εκδρομές που κάναμε στο σχολείο. Εκτός από τους ναούς, υπάρχουν και τα υπολείμματα όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι οποίοι διοργανώνονταν στην Ολυμπία, από το 776 π.Χ., κάθε τέσσερα χρόνια.
Ο Αρχαιολογικός τόπος της Βεργίνας
Η σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη του 20ού αιώνα στην Ελλάδα ήρθε στο φως το 1977. Στη θέση της σημερινής Βεργίνας, στις υπώρειες των Πιερίων, υπήρξε η πρώτη αρχαία πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, οι Αιγές. Ο χώρος των Βασιλικών Τάφων με το σύγχρονο στέγαστρό του φιλοξενεί σήμερα την κυρίως ανασκαφή, καθώς και την έκθεση των σημαντικότερων ευρημάτων από τους τάφους. Για κάθε πιθανό επισκέπτη, να πούμε ότι η Βεργίνα βρίσκεται περίπου 30 λεπτά μακριά από τη Νάουσα.
Η ιερή Δήλος
Το ιερό νησί των αρχαίων Ελλήνων όπου, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, γεννήθηκαν ο Απόλλων και η Άρτεμις, διαθέτει έναν εξαιρετικά πλούσιο αρχαιολογικό χώρο, είναι “βαμμένο” με θρύλους και ιστορίες που το καθιστούσαν ένα από τα πιο σπουδαία θρησκευτικά κέντρα της Ελλάδας. Σήμερα, είναι το μεγαλύτερο φυσικό νησιώτικο αρχαιολογικός μέρος που θα συναντήσει κανείς.
Τα (ομηρικά) έπη των Μυκηνών και της Τίρυνθας
Πόσο σπουδαίες μπορεί να είναι αυτές οι δύο από τις πόλεις, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τα Ομηρικά έπη, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια και κατάφεραν να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή τέχνη και λογοτεχνία για περισσότερες από 3 χιλιετίες; Μια ακόμη προσθήκη στον κατάλογο της Unesco αλλά και όσων αξίζει να δεις σε κάποιο σου ταξίδι, είναι αυτή των Αρχαιολογικών χώρων των Μυκηνών και της Τίρυνθας που αποτελούν τα επιβλητικά μνημεία των δύο μεγαλύτερων πόλεων του Μυκηναϊκού πολιτισμού.
ΑΝ σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε κλίκ...ΕΔΩ.. για να είστε οι πιο ενημερωμένοι αναγνώστες του διαδικτύου.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου